Az igazságügyi törvényekről tárgyaltak Strasbourgban

85

Az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa, Vera Jourova ismét az igazságügyi törvények módosításainak felülvizsgálatára szólította fel a romániai hatóságokat, szélesebb konszenzust sürgetett, illetve hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság osztja a romániai utcai tüntetéseken részt vevők aggodalmát.

Vera Jourova

Jourova kifejtette: „a romániai lakosság azért vonult utcára, hogy kifejezze ellenvetését és aggodalmát az igazságügyi törvények módosításaival szemben, amelyek gyengíthetik a korrupcióellenes harcot és az igazságszolgáltatás függetlenségét”. Mint mondta, az Európai Bizottság is ugyanezen a véleményen van és osztja ezeket az aggodalmakat. A biztos szerint Románia „döntő pillanathoz” érkezett.
„Az alkotmánybíróság döntése nyomán az első két törvénytervezet visszakerült a parlament elé (…), és ezáltal lehetőség adódik a nyílt és őszinte párbeszédre, amelynek célja, hogy minden érintett félben kialakuljon a bizalom” – mondta. Kifejtette továbbá, hogy Klaus Johannis államfő „kulcsszerepet tölt be ebben a folyamatban”, és az EB biztosi kollégiumának múlt heti ülésén elhangzottak alapján tudja, hogy az elnök „nagyon komolyan kezeli a témát”.
Az EU Tanácsa 2018. évi bolgár elnökségéért felelős miniszterhelyettes, Monika Panayotova kifejtette, az Unió Tanácsa ismét felhívja a romániai hatóságok figyelmét az intézményrendszer megerősítésének fontosságára, valamint arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottság által az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében megfogalmazott aggodalmakra.
Az Európai Parlament zöldpárti frakciójának vezetője, a vita kezdeményezője, Ska Keller rámutatott, Romániában visszalépés történt a korrupció elleni küzdelem terén.
„Romániában tízezrek vonulnak utcára a korrupt politikai elit ellen tiltakozva, egy olyan elit ellen, amely önkiszolgálóként tekint az államra, és visszaél a hatalmával, hogy megvédje magát az igazságszolgáltatástól. (…) A Románia uniós csatlakozásához vezető, majd az azt követő években tapasztalt jelentős fejlődést követően a korrupció elleni küzdelem terén most nem stagnálás, hanem visszalépés észlelhető. Egyre rosszabbra fordulnak a dolgok Romániában, és ez a kormány, az állampolgárok és a teljes Európai Unió számára rossz” – mondta az EP-képviselő, aki szerint az igazságügyi törvények módosításainak egyetlen célja az igazságszolgáltatás gyengítése és a magas szintű korrupció kivizsgálásának akadályozása.
A több mint egy órán át tartó vitán Tudorel Toader igazságügyi miniszter is jelen volt, és bár Dan Nică szociáldemokrata párti EP-képviselő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport tagja kérte, hogy a tárcavezető is felszólalhasson, a miniszter nem kapott szót.

Agerpres

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek