Az igazi verseny

63

Majdnem minden sportolónak az álma egy olimpiai szereplés. Erre készül egy olimpiai cikluson, erre hegyezi ki formáját, ezen a versenyen akarja nyújtani a legjobbat. Természetesen az éremszerzés, főleg az aranyérem a hőn áhított álom, de már az is siker, ha egy sportoló jelen van az olimpián.
Péntektől Dél-Koreára figyel a sportvilág, Pjongcsangban talán a legjobb téli sportolók küzdenek az érmekért, pontokért, vagy egyáltalán azért, hogy számukra sikerrel zárják a versenyeket. Azoknak, akik Pjongcsangban versenyeznek a következő két hétben, egy álmuk vált valóra: olimpikonok lettek.
Bár majdnem minden sportágban van kontinens vagy világbajnokság, mégis az olimpia az igazi. Hallottam már sportolótól azt, hogy lehet akárhány világkupa-győzelme, világ- és kontinensbajnoki, országos bajnoki címe, tarthat megdönthetetlennek tűnő világrekordokat, mégis az olimpia, egy ötkarikás eseményen szerzett aranyérem az álma, a célja. Mert egy olimpiai bajnoki címet semmi nem pótolhat.
Sok év után idén először mi, székelyföldiek újra magyar nyelven, magyar tévécsatornán követhetjük az olimpiát. Sok év után először szurkolhatunk úgy magyar sportolóknak, hogy ők érmekért szállnak harcba. És szurkolhatunk azokért a székelyföldi sportolókért, akik magyar vagy román színekben azért csak minket képviselnek az olimpián.
Tegnap délután a Kanada – Oroszország – bocsánat Orosz Olimpiai Sportolók alkotta csapat – jégkorongmérkőzést néztem. A juharlevelesek könnyedén győzték le ellenfelüket, viszont a svéd–japán meccs nagyon szoros volt, sok szép és látványos megoldással. Sajnáltam az ázsiaiakat, mert a jégen jobbak voltak, ám a svédek eredményesebben játszottak. Természetesen női jégkorongról van szó, a gyengébbik nem számára elkezdődött már a jégkorongtorna, a férfi hokisoknak csak holnapután rajtol az olimpia, számomra a következő két hétben máris megvan a délelőtti és a délutáni program.
Tudom, hogy a pjongcsangi olimpia eseményei mind munkaidőben zajlanak – legalábbis a Föld ezen oldalán – de érdemes figyelemmel kísérni a legjobb téli sportolók teljesítményét. Talán még magyar éremnek is örülhetünk.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek