Az időjárás és a medve ellen is van ellenszerük

Kezdődik a 29. Tusványos

677

Már csak az utolsó simítások voltak hátra tegnap délben Tusványoson, azaz a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén. Ottjártunkkor már állt a nagyszínpad és a tematikus sátrak java része, a többi meg akkor készült. Egy villás emelő pedig épp tekintélyes mennyiségű sört vett le az egyik kamionról. Ma kezdődik a nemzetpolitika aktuális kihívásairól szóló szabadegyetem, a színes programokkal, koncertekkel tarkított diáktábor. Veteránokat is faggattunk az idei felhozatalról.

Előkészületek a nyári egyetem és diáktábor helyszínén. Tető alá hozzák Fotók: László F. Csaba

Kristály Lehel, a szabadegyetem sajtófőnöke kér­désünkre elmondta: a ked­vezőtlen időjárás ellenére jól ha­ladtak az előkészületek, nem vesztették el a reményt, hogy jó időben zajlik majd a rendezvénysorozat.

Van forgatókönyv rossz idő és medve esetére
Hozzáfűzte: ha mégsem lesz kegyes hozzájuk az időjárás, akkor is kész forgatókönyvük van arra, hogyan változtassanak a programok tervezett menetrendjén, úgy, hogy valamennyi tervezett rendezvényt megtartsák. Például ha feltétlenül szükséges, akkor egy-egy koncertet a helyi sportcsarnokban is meg tudnak tartani. Az előrejelzések keddre jósoltak szakadó esőt, azonban úgy tűnik, a hét hátralevő részében már szép idő várható.
A szervezők ugyanakkor a medvéket is igyekeznek távol tartani, ebben három vadőr is segíti a munkájukat, akiket fel lehet hívni abban az esetben, ha medvét látnak a szabadegyetem résztvevői. A telefonszámaik jól látható helyeken lesznek kifüggesztve.
A színpadok már elkészültek, a meghívottak tegnap már kezdtek megérkezni. A szóvivő a nagyszínpadi koncertek közül kiemelte a Deák Bill Gyula és Hobó közös koncertjét. Igazi zenetörténeti kuriózum, ugyanis Földes „Hobó” László és Deák Bill Gyula, a magyar blues két nagy öregje ritkán lép fel együtt. Hosszú idő után először tavaly nyáron koncerteztek a Kolozsvári Magyar Napokon, idén végre Székelyföldön is együtt lépnek színpadra.

Meghozták a sört. Nemcsak a tudásszomj olthatatlan

Tusványos régen és ma
A szabadegyetemként induló, majd a legnagyobb szabású erdélyi magyar fesztivállá váló Tusványoson ugyanakkor nemcsak fiatalok, hanem rendszeres, sőt állandó résztvevők is vannak. Így őket is megkérdeztük. György Attila íróval Csíkszeredában futottunk össze, aki saját bevallása szerint csak a legelső szabadegyetemről maradt le, szigorúan objektív okokból: éppen kötelező sorkatonai szolgálatát töltötte.
– Az ősidőkben még szervező is voltam, igaz, nem 20-30 ezer ember volt, mint most, hanem 100-150 fő vett részt a rendezvényen. Lényegesen könnyebb volt megszervezni. Vadregényes volt. A körülmények nagyon mostohák voltak Bálványoson, de igazából senkinek nem volt nagy igénye. Az illusztris vendégekkel is előfordult, hogy sátorban aludtak, de ezzel nem volt semmilyen probléma, mindenki jól érezte magát – emlékezett vissza a kezdetekre. Hozzáfűzte: a szabadegyetem a kezdetekben inkább a személyes találkozásokról szólt, amelyeknek órási szerepük volt abban, hogy kialakult az intézményes kapcsolat az akkor még ellenzéki Fidesz és az erdélyi magyarság között.
Tusványos mára nyilvános fórummá nőtte ki magát, amellyel számol a magyarországi és a hazai politika is. György Attila kérdésünkre elmondta: idén a bőség zavarával kell megküzdenie a szabadegyetem programkínálatából, így olyan programokra fog elmenni, amelyek a legjobban érdeklik. Például Lucian Boia történész könyvbemutatójára. Ezenkívül személyesen szeretne beszélgetni néhány erdélyi román politikussal, és természetesen az irodalmi programokra is elmegy, sőt akad ezek között, amelyet ő maga is szervez. A Mátyás-udvarban és a Janus Pannonius sátorban zajlanak majd ezek a programok.
György Attila ugyanakkor megemlítette, hogy Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Közép-Erdélyért felelős régióelnöke tartja a részvételi csúcsot, ugyanis az elmúlt 29 évben egyetlenegyszer sem hagyta ki Tusványost. Ezt telefonon ő maga is megerősítette, azaz többször volt jelen a szabadegyetemen, mint az alapítók közül akár Orbán Viktor magyar miniszterelnök vagy Németh Zsolt.
– Számomra az idei Tusványos azért is érdekes, mert húszéves évfordulója van az 1998-as szabadegyetemnek, amikor én voltam a főszervező – emlékezett vissza Mátis Jenő.


Hozzáfűzte: ez attól érdekes, hogy akkor fordult elő először, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként tartott előadást a szabadegyetemen, ráadásul olyan kontextusban, hogy azelőtt néhány nappal született döntés Madridban arról, hogy a NATO felveszi tagjai közé a közép-európai országokat, és ekkor Románia még kimaradt a bővítésből.
Az idei programkínálatot tekintve ő is a bőség zavaráról panaszkodott. Elmondása szerint naponta van legalább két-három olyan esemény, amelyre szívesen elment volna. Csütörtök délelőtt a Lőrincz Csaba sátorban előadást tart egy gazdasági panelbeszélgetésen, pénteken pedig mindenképp meg akarja hallgatni a kerekasztalt. A Janus Pannonius irodalmi sátorban a Kell és lehet című irodalmi beszélgetésekre szeretne feltétlenül eljutni. Ugyanakkor ő a programfelelőse a Mikó-Wekerle sátornak, ahol a gazdasági beszélgetések zajlanak majd. Nagyon szereti a magyar bluest, Földes „Hobó” László és Deák Bill Gyula koncertje ezért külön élmény lesz számára.
– Van itt érdekesség, csak győzzük erővel és legyen jó idő! – mondta búcsúzóként.

A nulladik nappal ma kezdődik a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.
A nagyszínpadon 20 órától a Maszkura és a Tücsökraj ad koncertet, majd lesz Székely Legendárium-rajzfilmvetítés is. 22 órától színpadra lép Rúzsa Magdi.
A MIT-sátorban 17 órától Stand-up Comedy András Előddel és György Botonddal, 23 órától L.S.D. (Loud Sound Dealers) és 4S Street-koncert lesz. A koncerteket követő bulik hangulatfelelősei: BRNY és Deejay Lilboy.
Bánffy Miklós-sátor: 00.00 – Little B & Khris.
A Kriza János népzenei sátor erdélyi falusi muzsikusok koncertjeivel, interaktív moderált beszélgetésekkel, mesével, kézműves-programokkal és táncházzal várja egész héten a látogatókat. Ma 19 órától a Fonó zenekar ad koncertet a sátorban, 20.30-tól esti mulatság lesz a következő résztvevőkkel: Sorbán Enikő, Sikentáncz Szilveszter, Fonó Zenekar, Tokos Zenekar, Pál István „Szalonna”, Ürmös Sándor, Szilágyi Antal „Tóni”.
Budapest – Depo – AMC Sátor: Special Festival Party – Dj. Török; Dj. Erdélyi (HU).
A Magyar Teátrum Színházi Sátorban 17 órától közönségtalálkozó lesz a Maszkura és a Tücsökrajjal. 19 órától kezdődik a Magyar Teátrum színpad – a Magyar Művészeti Akadémia, a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház koprodukciója: Márai Sándor–Hamvas Béla: A magány változatai.
EFES – Erdélyi Főiskolások és Egyetemisták Sátrának mai programja: 12.00 – Új tehetséggondozó versenyek és táborok bemutatása; 13.00 – Pályaorientációs GPS; 15.00 – Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és a felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival – az Oktatási Hivatal EFOP – 3.10.1-17-es pályázatának bemutatása. 16.00 – Tehetség és siker perspektíva tegnap és ma. Csűr: 00.00 – Kusmó-buli.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.