Az idei utolsó bemutatóra készülnek

Kányádi Sándor a Csíki Játékszín műsorán

147

Kányádi Sándor két színházi művének, valamint egyes költeményeinek és vele készült interjúknak a sajátos összefésüléséből alkotott nagytermi előadással zárja az ünnepi, 20. évadát a Csíki Játékszín. A csíkszeredai színház május 17-én, pénteken tartja az Ünnepek háza bemutatóját.

Csiki Zsolt, Györfi Csaba és Kányádi Szilárd. Kányádi Sándor-műveket ötvöztek és gondoltak tovább Fotó: László F. Csaba

Két színházi darabot írt a 90 éve született és tavaly elhunyt nagygalambfalvi költő: az Ünnepek házát és a Kétszemélyes tragédiát. Kányádi Szilárd színházigazgatót már évekkel ezelőtt – a szatmárnémeti társulat tagjaként – foglalkoztatta a kettő „keverékéből” létrehozható alkotás, ám első nekifutásra elakadt vele. Kányádi Sándor 90 éves születésnapjának közeledtével azonban ismét felvette a szálat – immár a Csíki Játékszín menedzsereként –, és Györfi Csaba koreográfus, valamint Csiki Zsolt rendezővel megalkották a darabot.
– Szerettem volna, hogy akár személyesen is itt lehessen Sándor bácsi, de éppen a jogdíjak folyamatában álltunk, amikor megérkezett a halálhíre – jegyezte meg a bemutatót ismertető tegnapi sajtótájékoztatón a költővel távoli rokonságban álló rendező, aki beugróként szerepet vállalt a darabban, helyébe rendezőként pedig Csiki Zsolt érkezett.
Mint az alkotók kifejtették: maga az Ünnepek háza című dráma kerettörténetként és címadó műként jelenik meg, de a történet gerincét a Kétszemélyes tragédia képezi. A dramaturgiai szálon ugyanakkor felhasználnak vers- és interjúrészleteket is. Elmondták: a darab emlékállítás egy olyan korról, amikor semmi sem volt biztos. A velejéig romlott rendszerben való életet és megmaradást, az egymás mellett való kitartást feszegető darab az alkotók szándéka szerint mindvégig fenntartja a lehallgatásokból, szűk és szigorú keretek közé szorított mozgástérből fakadó feszültséget.
A bemutató pénteken 19 órakor kezdődik, jegyeket a színház és a mozi jegypénztárában, illetve a bilete.ro oldalon vásárolhatnak. Az Ünnepek házát június 6-ig tizenkét alkalommal játsszák.

Elmarad a Lurkó Fesztivál
Kányádi Szilárd színházigazgató tegnap bejelentette: minden igyekezetük ellenére idén nem sikerül megszervezni a Lurkó Fesztivált. Akik előzetesen bérletet váltottak rá, azok a szatmárnémeti Brighella Bábtagozat Tündérpereputty, valamint Történet a tálról és a kanálról című darabját tekinthetik meg június 4-én, illetve 5-én.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek