Az idei telet sem élte túl Illés

170

A Béla névre keresztelt „helyi milicista” felügyelete alatt folyt a mulatság és a sör Csík­szentsimonban, a 26. Hargita Megyei Farsangbúcsúztatón. A szombati rendezvényen a rend fejreállításából mindenki kivette a részét, még Magyarország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Belgium nagykövete sem ragaszkodott a nyakkendőhöz. Jövőre Csíkszentdomokos lehet a megye legcsúfondárosabb rendezvényének a házigazdája.

Középen balról jobbra: Brummel (szemüveggel), Klemm (hátrább), Baekelandt és Zákonyi. Nem szokványos svédasztal Fotók: László F. Csaba

Nem hétköznapi arcát mutatta szombaton Csík­szent­simon, ezt pedig az Illés temetése miatti sajátos gyász idézte elő. A faluba bemenet Szalmabála Béla helyi milicista intette óvatosságra az arrajárókat, és bizony résen is kellett lenniük a falubelieknek és a vendégeknek: az ingyen gyóntató papok 10 lejt is elkértek egy-egy feloldozásért, a vásárosok 5 lejért jól tejelő fakecskét kínáltak, a rendőrnek öltözött karneválozók pedig olyan szigorú kedvükben voltak, hogy bizony nem szégyelltek rászólni az igazi rendőrökre sem, hogy használják a biztonsági övet!

A legmélyebb titkok meggyónása. Nem is volt annyira ingyenes…

Csíkszentsimon 13 év után lehetett ismét házigazdája a megyei tanács és a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) által szervezett hagyományos megyei farsangbúcsúztatónak, és a község ki is tett magáért. Mire megnyitották az eseményt, a falubeliek már készen álltak az utcák csomópontjainál, ahol a farsangolókat várták. A kultúrotthon udvarán a házigazda szentsimoniak mellett tizenkét település hagyományőrzői sorakoztak fel: jelen voltak az alsósófalvi, a csíkborzsovai, a csík­csicsói, a csíkmenasági, a csíkszentdomokosi, a csíkszent­királyi, a csobotfalvi, a gyergyó­dit­rói, a gyergyóremetei, a gyer­gyó­szárhegyi, a kászonaltízi és a szentegyházi maszkurások. Vezetőiknek oklevelet adott át Ferencz Angéla, a HMKK igazgatója, míg a helyi farsangtemetés hagyományáért sokat tett Darvas László és felesége, Ildikó pedig – akiknek tanítványuk a hagyományápolást jelenleg vezető Jánosi Tímea – Kozma István polgármestertől vett át elismerést.

Ápolók vették kezelésbe a szárhegyi papot. Volt, amiért imádkoznia

Ebben a díszes társaságban tűnt fel Fehérvári Tamás Tolna megyei tanácselnök – Hargita megye testvérkapcsolat kialakítására készül velük –, és nem kis meglepetésre Zákonyi Botond, Hans Klemm, Paul Brummel és Thomas Baekelandt, azaz Magyarország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Belgium bukaresti nagykövete is. Valamennyien jártak már Székelyföldön, de szórakozás kedvéért először látogattak ide, Borboly Csaba megyeelnök meghívására. Brummel többször is járt már nálunk – Ká­roly herceg kíséretében, Barbara Knowles biológus temetésén, sőt Borszéken is –, Baekelandt csak turistaként fordult meg a térségben, Hans Klemm pedig ismerősünk a sepsi zászlós fotót követő botrány óta. Most a megye mosolygós arcával jöttek ismerkedni – mondták mindhárman –, a mulatságba pedig a tánc, a kürtőskalács és a pálinka is belefért. A brit és a belga nagykövet bele is fogott a kütőskészítésbe.

Illés ezúttal is menthetetlennek bizonyult. Krokodilkönnyeket hullattak érte

A 13 csoport előre meghatározott útvonalakon járta be a község két faluját – Szentsimont és Csatószeget –, közben mindenki előadta a saját farsangtemető szokását. Az ünnepséget a kultúrotthon udvarán közös tánc, eközben pedig Illés szentsimoni módon történő elhamvasztása zárta.
2019-ben visszatér a rendezvény Csíkszentdomokosra.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek