2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Az esőt várják a gombászók

A gombaidény kezdetét a kereskedők is érzik Balánbányán. Ilyenkor újra pénzhez jutnak az egykori bányaváros lakói. Azt, hogy hány baláni gyűjti a gombát és az erdei gyümölcsöt, nehéz lenne megmondani. Idén eddig három hetet tartott a gombaszezon. Most a szárazság miatt egyelőre nincs gomba, ezért a legtöbben az esőt várják.

Szezonális bevétel gombából. Mindenki érzi, ha jó a termés Fotó: Daczó Katalin
Szezonális bevétel gombából. Mindenki érzi, ha jó a termés Fotó: Daczó Katalin

[dropcap]V[/dropcap]an, aki néhány napra feladta a gombászást, és azt mondja, amíg nem jön az eső, nem tér vissza az erdőbe gyűjtögetni. Mások szerencsét próbálnak, remélve, hogy ezeken a forró napokon kevesebben járják a környéket, így több gombát gyűjthetnek. Balánbányán sokan vannak, akik a gombáért kapott pénzből vásárolják a kenyeret, ebből élik a mindennapokat.
– Amikor van gomba, azt a boltosok, kereskedők is érzik, de még a városházán is tudjuk, amikor megindul a szezon, az adókat és illetékeket is elkezdik befizetni az emberek – mondta Brezovszky György. Balánbánya polgármestere úgy véli: az elmúlt három-négy évben jóval kisebb a lakosság adóhátraléka. A polgármester szerint nehéz lenne megmondani, hány ember él az erdei gyümölcsök és a gombák gyűjtéséből, de ez a jövedelemforrás meghatározó az egykori bányaváros lakóinak.

Láda cégérként
A kapura vagy a kerítésre kiakasztott üres láda jelzi, hogy ott értékesíteni lehet a gombát, áfonyát.
A begyűjtők környéke most csendes, a forróság nem kedvez sem a gombának, sem a gombászóknak.
A tikkasztó hőségben nehéz elhinni, de a hideg nyári éjszakák lassították az idény kezdetét. Igazából három hete kezdődött a gombaszezon – mondják az egyik gyűjtőpontnál. Az itt sorakozó ládák többsége üres, néhányban van csak hirip- és rókagomba. Szemmel látható, hogy megviselte ezeket is a hőség. A mérlegen is kevesebbet nyomnak.

Itt a gomba valuta
Akár egy valutaváltónál, a begyűjtőknél is látható helyen van kifüggesztve a gombaárfolyam. Most éppen 17 lejt ér az első osztályú hirip, 2 lejt a másodosztályú, 10 lejt adnak a fűhiripért és 3 lejt a rókagomba kilójáért. A városi tanács a gyűjtőpontok engedélyezésekor feltételként szabta meg, hogy a felvásárlási árak napközben nem változhatnak. Azt, hogy mi mennyit ér, előző este be kell jelentsék a hivatalnál a felvásárlók – mondta Balánbánya polgármestere. A begyűjtőknél is állítják, hogy napközben nem változnak az árak, városszinten egységesek.
Három cég hivatalosan tizennégy ponton gyűjti a gombát és az áfonyát. A begyűjtők úgy vélik, ennél sokkal több ponton van felvásárlás. Munkapontonként 100 lejt kell befizessenek a cégek a polgármesteri hivatalhoz, ugyanakkor a szemétszállításért 647 lejt kell adjanak a városkasszába.

Mutatja magát a medve
A város több pontján már jelezték, hogy bejár a medve – mondta a polgármester –, de eddig még nem jeleztek kárt. Az emberek általában csoportokban járnak gombászni, tudják, hogy az erdőt nem csendben kell járni. Egyelőre nem volt gond – fűzi hozzá Brezovszky György. A szedők nemcsak a környék erdeibe, de sokszor még Kovászna megyébe is átjárnak – mondja a polgármester.
A balániak által összegyűjtött gombákat és áfonyát a felvásárlók elviszik. A polgármester azt mondja: megkereste a zetelaki feldolgozót is, de a nagy távolság miatt ők nem érdekeltek a felvásárlásban.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb