2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Az értékteremtő munka elismerése

Gyergyócsomafalva nagyon értékes – hangsúlyozta Márton László Szilárd polgármester a falunapok keretében tartott tegnap délelőtti díjátadó ünnepségen, amelyen díszpolgári címet, Pro Urbe díjat és önkormányzati elismeréseket is kiosztottak. Elhangzott, a díjazottak munkássága bárki számára követendő példa, hisz a hosszú évek során nemcsak értékeket teremtettek, hanem tevékenységükkel azok megőrzéséhez is hozzájárultak.

Önkormányzati díj a csengettyűsöknek. Elismerés Fotó: Kertész László
Önkormányzati díj a csengettyűsöknek. Elismerés Fotó: Kertész László

[dropcap]R[/dropcap]agaszkodva a hagyományokhoz, ezúttal is a község zászlajának felvonásával kezdődött az ünnepség, majd a Borsos Miklós térről a díjátadó gála helyszínére, a művelődési házba vonultak.

Mai napig adni kívánnak a közösségnek
Idén Nagy Ibolya nyugalmazott tanárnőt választották Gyer­gyócsomafalva díszpolgárává, aki mind az oktatás, mind a kulturális élet terén maradandót alkotott a községben. Nagy Ibolya munkásságát Szász Zita tanárnő dicsérte, mondván, becsületes, szerény, ugyanakkor kiváló szakmai ismeretekkel rendelkező pedagógust díjaznak.
– Nem számítottam a címre, mivel nem vagyok tősgyökeres csomafalvi – mondta a díjazott, rámutatva: Galócáson született, és 1976-ban költöztek férjével Gyergyócsomafalvára.
Hozzátette, érzelmi és erkölcsi szempontból is sokat jelent számára az elismerés, visszagondolva pedig úgy látja, bizony megérte az áldozatos munka.

Tizenhárom év munkájának jutalma
A Pro Urbe díjat Benedek Imre nyugalmazott erdész, a sikaszói erdőkitermelő alegység és a helyi közbirtokosság egykori vezetője kapta, aki többek között a gyergyócsomafalvi erdős és legelős területek tulajdonának tisztázásában is nagy szerepet vállalt. Benedek Imre közölte, meglepetésként érte az elismerés, azonban örül, hogy ily módon értékelik a több mint 13 éves munkáját.
– Mindig igyekeztem legjobb tudásom szerint végezni a feladataimat – jegyezte meg, hozzátéve, munkája során rendkívül fontos volt számára, hogy eleget tegyen a közbirtokosság irodájába beérkező kéréseknek, sőt, ha szükség van rá, napjainkban is a község rendelkezésére áll.
A két elismerés mellett önkormányzati díjakat is kiosztottak, ezeket az egyházközségben tevékenykedő csengettyűsök kapták. Szilágyi Vilmos, Sándor Vilmos, Király Antal, Borsos Mihály és Csata Lajos 25 éves munkásságát Köllő Gábor tanácsos laudálta, a csengő hangjának jelentőségét hangsúlyozva. Az egyik díjazott, Szilágyi Vilmos, egy 1802-ben gyártott, azaz 213 éves csengőt is bemutatott a jelenlévőknek, mondván, Gyergyócsomafalván mindig Szent Antal nevének ritmusára szólaltatják meg a csengettyűket.
– Sosem az elismerések és dicséretek szerzése vezérelt bennünket – mondta Szilágyi Vilmos –, hanem arra törekeszünk, hogy a hagyományokat átadhassuk a fiataloknak. Az esemény a helyi Bel Canto citeracsoport ünnepi műsorával zárult.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb