Az építőipar előrelépése: A kellőnél kevesebben

40

Tetszik, nem tetszik, de az oly sokat szapult 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletnek megvoltak a maga hozadékai. Olyanok, amelyeket kénytelen volt elismernie az Orban-kormánynak is, akkor, amikor meghozta ezt a jogszabályt elseperni kívánó 2020/1-es sürgősségi kormányrendeletét, érintetlenül hagyva például az építkezési szektor egyes szegmenseire vonatkozó újdonságot jelentő előírásait. (Amúgy a 2020/1-es sürgősségi kormányrendelet sorsa még véglegesen nem dőlt el, mármint annak érintetlenül hagyása szempontjából, ugyanis a törvény általi jóváhagyása tekintetében még vannak viták a parlamentben.)

Számadatokkal lehet alátámasztani, hogy az építkezési szektor egyes szegmenseiben jótékony hatásai voltak a minimálbér megemelésére, illetve bizonyos fiskális megkönnyítésekre vonatkozó előírásoknak. Mi több, azoknak döntő szerepük volt az egész szektor múlt esztendei fellendülésében. Az Országos Statisztikai Intézet nemrégiben nyilvánosságra hozott közleménye szerint a megelőző évhez viszonyítva 2019-ben ez a szektor 27,6%-kal növekedett. Ez rekordszámba megy, hisz az utóbbi tíz esztendő során két esztendő, 2011 és 2015, kivételével minden évben visszaesést jegyzett. Az külön megemlítendő, hogy 2019 utolsó hónapjában a megelőző esztendő azonos hónapjához viszonyítva uniós viszonylatban is a legiramosabb növekedést ez a szektor jegyezte, nevezetesen 23,1%-ost, 2018 azonos hónapjához viszonyítva. (Mindez olyan körülmények között, amikor uniós szinten 22,6%-os visszaesés következett be, az eurózónában pedig 3,7%-os.) Ugyanakkor a múlt esztendő végén az építkezési szektorban foglalkoztatottak száma 400 ezer körül volt, ami 15 ezerrel több, mint a 2018-as esztendei átlaglétszám. Érdemes megemlíteni az elvégzett építkezési munkálatok struktúráját, valamint azok növekedési arányait is: a karbantartási javítási munkálatok volumene 26,3%-kal gyarapodott, a főjavításoké 0,9%-kal, az újonnan megkezdett építkezéseké 30,5%-kal. A közérdekű, állami beruházások esetében már nem ennyire kedvező a helyzet, főleg a második félév folyamán következett be növekedés. Persze ezeket a számadatokat árnyaltan kell értékelni, mert nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a bérek megemelkedése után megdrágultak a munkálatok értékei is, s az már csak hab a tortán, hogy 2019 folyamán az építőanyagok árai sem „topogtak egy helyben”.

Magasabb átlagbér
Az átlagbér is látványosan növekedett az építőiparban: a hivatalos adatok szerint 2019 decemberében a nettó bér átlaga elérte a 3195 lejt, ami 49%-os növekedést jelent 2018 azonos hónapjához viszonyítva. (Akkor az átlagos nettó bér az építőiparban 2144 lej volt.) Ez azonban még mindig kevesebb volt, mint az országos 3340 lejes átlagos nettó bér, amely egyébként a megelőző esztendő azonos hónapjához viszonyítva 13%-kal növekedett.
Szakelemzők szerint amiatt, hogy idén ugyancsak 3000 lej lesz a minimálbér az építkezési szektor egyes szegmenseiben, gondot okozhat a szükséges munkaerő biztosítása. Amúgy az alkalmazottak részéről már januárban elégedetlenség fogalmazódott meg, s lassulni látszik a külföldön dolgozó építők hazatelepülése is. Ezt a vendégmunkásokkal lehet/lehetne részben áthidalni, de vannak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy most már azok egy része is elégedetlen a romániai bérszintekkel. (Ennek ellenére tudni olyan hazai építőipari cégről, amely jelenleg több mint 400 vendégmunkást foglalkoztat az ország különböző munkatelepein.) Újabban pedig a koronavírusos megbetegedések elterjedése vethet gátat a munkaerő nemzetközi mobilitása útjába, s ezt mindenekelőtt az építőipari szektor szenvedheti meg.
Munkafrontban különben nincs, és az év folyamán nem is lesz hiány. Többek között külföldi befektetések révén az ország több településén is új gyáregységek, illetve különböző létesítmények épülnek. A munkálatok volumene tekintetében a piaci szereplők azt jósolják, hogy az idén az nagyobb lesz, mint 2019-ben. Egyetlen gond boríthatja fel a számításokat, a megfelelő létszám, illetve a megfelelő szakképesítésű munkaerő hiánya. E tekintetben pedig talán sokatmondó az, hogy szinte naponta hallani a potenciális építtetők részéről, hogy nem találnak vállalkozót egy adott munkálat elvégzésére vagy egy adott létesítmény kivitelezésére…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek