Az enyhe tél miatt hamarabb munkához láthatnak a kertbarátok: Lehet metszeni a gyümölcsfákat

87

Szokatlanul enyhe a tél, kellemes a nappali hőmérséklet, így még Csík térségében is alkalmassá vált az idő a gyümölcsfák termőre- vagy koronaalakító metszésére, illetve a száraz ágak eltávolítására – mondta el lapunk érdeklődésére Sándor Zoltán, csíkszentsimoni gyümölcsész. A tavaszi lemosó permetezéssel azonban ne siessünk.

Nem kell tavaszig várni a gyümölcsfák metszésével. Már most kézbe vehetik metszőollóikat a gazdák Fotó: hatvanihirlap.hu

Alkalmas az idő, lehet metszeni a gyümölcsfákat, kivéve a kajszi-, az őszibarackot és néhány csonthéjast – állítja Sándor Zoltán, a Csíkszentsimonban létrehozott faiskola vezetője.
– Káros vélekedés, hogy tavasszal kell metszeni a fákat. Nem tavasszal metszünk, hanem legkésőbb tavaszig. Csíkban – ahol kevés hagyománya van a gyümölcstermesztésnek – sajnos a legtöbben akkor indulnak el metszeni, amikor már nem szabad. Metszeni csak addig szabad, amíg a fában nem indul el a nedvkeringés – nyomatékosította a szakember. Megfogalmazása szerint a metszési munkákra az idő akkor alkalmas, ha kesztyű nélkül tartósan sem fázik a kezünk.

Lemosó permetezés
A fák lemosó permetezésének azonban még nem érkezett el az ideje, ehhez ugyanis tartósan meleg napokra, azaz plusz 5 fok feletti hőmérsékleti értékekre van szükség.
– Előfordulhat, hogy a lemosásra készített permetlé ráfagy és a törzs- vagy az ágsérüléseknél befolyva hasadásokat idéz elő. Ráadásul, korán permetezve nem is biztos, hogy elérnénk a fák mélyebb, védett zugaiban hibernáló kártevőket, illetve csak részleges hatást érnénk el. A metszéssel ellentétben, ezzel nem kell sietni. A gombák és a rovarkártevők elleni lemosó permetezésnek tavasszal jön el az ideje – szögezte le.
– A célra használható készítményekről – a réztartalmúakról, illetve az olajosokról – a növényvédelmi szakboltokban is tájékozódhatnak a gazdák. Vásárlás előtt mindenképp érdemes kikérni egy növényvédelmi szakember véleményét, mert nem feltétlenül az a legjobb készítmény, amelyik a legdrágább. Manapság sok készítményt kínálnak a lemosó permetezésre is. Vannak olyan rézalapú és olajos lemosók, amiket lehet vegyíteni. Olyan is van, aminek használatát ettől az évtől betiltották az Európai Unióban. Fontos szabály, hogy mindig figyeljünk a tárolási körülményekre és a felhasználási, adagolási útmutatókra, illetve csak annyit keverjünk meg, amennyit biztosan el is használunk. Aki bizonytalan, az bátran forduljon a szakemberekhez tanácsért – hívja fel a figyelmet Sándor Zoltán.
Az idén tapasztalható enyhe tél elméletileg kedvez a károkozók túlélésének: kellemetlen meglepetésekre főként azok a gyümölcsfa-tulajdonosok számítsanak, akiknek a kertje vagy a gyümölcsöse elhanyagolt, esetleg lakóhelyétől távolabb van, emiatt a gazda ritkán látogatja.
– Aki odafigyel a gyümölcsfáira és követi az időjárás-előrejelzést, az általában két-három napra előrevetítve tudja, hogy a gyümölcsösben mi fog történni, azaz milyen kártevők megjelenésére lehet számítani. Ehhez hasonló figyelmeztető rendszer még az országok között is működik, tehát ilyen szempontból nincs meglepetés. A gyümölcsösöket fertőző betegségek ellen gyakran már a tudatos fajtaválasztással is sokat lehet tenni: például, ha az ültetés pillanatában olyan gyümölcsfajtákat választunk, amelyek ellenállóbbak a tűzelhalással szemben – fejtette ki a csíkszentsimoni kertészet vezetője.

Tavaszi faültetés
Gyümölcsfákat persze nemcsak ősszel, hanem tavasszal is lehet ültetni, mindaddig, míg a csemetékben nem indul el a nedvkeringés. A tavasszal földbe kerülő csemeték azonban több gondoskodást – a nyár folyamán sokkal több locsolást – igényelnek, mint ősszel ültetett társaik. Sándor Zoltán ez esetben is az előretervezés szükségességére figyelmeztet: aki ugyanis tavasszal kíván fát ültetni, nem árt, ha a vermek kiásásával már ősszel elkészül, annak érdekében, hogy a 60-70 centiméter szélességű, hosszúságú és mélységű gödrök a téli csapadékból minél többet elraktározzanak, ugyanakkor a gödörfalak a téli fagyok „munkája” nyomán puhává váljanak. Az ilyen, hónapokkal korábban előkészített vermekbe kerülő csemeték gyökérzete – a fagy által felpuhított gödörrészekkel együtt – gyakorlatilag 1 köbméteres térben fejlődhet, amit a telepítendő gyümölcsfánk öt-hat év leforgása alatt képes a gyökérzetével belakni. A gödrök előkészítése persze kora tavasszal is lehetséges, a csemeték telepítését azonban akkorra időzítsük, amikor a talaj már nem ragad – tanácsolja a szakember.
– Jelenleg a Csíki-medencében 37-38 centiméter mélységig fagyott a talaj. Csak akkor ültessünk, mikor a talaj fölenged és az ásóval szépen megmunkálható – tette hozzá Sándor Zoltán.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek