2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Az ének mesterkurzus a legnépszerűbb

Több mint ötvenen iratkoztak be a VIII. Régizenei Nyári Egyetem mesterkurzusaira az ország több megyéjéből, illetve Magyarországról. A szakok közül idén az ének mesterkurzus vonzotta a legtöbb érdeklődőt.

 

Hangszertechnikájukat mélyítik el a mesterkurzusok résztvevői Fotó: Csiszér Szilárd
Hangszertechnikájukat mélyítik el a mesterkurzusok résztvevői Fotó: Csiszér Szilárd

[dropcap]I[/dropcap]dén először az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala jóvoltából hét zenész ösztöndíjjal vehet részt a nyári egyetemen – tudtuk meg Fazakas Gabriellától, a Régizene Fesztivál programfelelősétől. Hozzátette, az előző években többen jelezték, hogy bár a mesterkurzusok árát meg tudnák engedni maguknak, de jelentős anyagi terhet jelent az egyhetes csíkszeredai tartózkodás, így ez a támogatás jelentős segítség a távolabbról érkező kisebbségnek. Az idei nyári egyetemre Csíkszereda mellett Hargita megye több településéről, illetve Szeben, Maros, Kovászna, Kolozs, Bihar és Brassó megyéből és Magyarországról is érkeztek hallgatók.
Idén a hallgatók körében a legnépszerűbb a Palócz Réka vezette ének mesterkurzus volt, emellett tízen vesznek részt a Kasza Roland és Sudár Balázs által tartott ütőhangszeres kamarakurzuson, nyolcan Széplaki Zoltán furulya és fuvola mesterkurzusára iratkoztak be, és az előző évekhez képest nagyobb érdeklődés övezte Kónya István lant és gitár mesterkurzusát – mondta a programfelelős.
A legfiatalabb hallgató 9 éves, a legidősebb pedig negyvennyolc. Az előző években bár folyamatosan meghirdették, de érdeklődés hiányában elmaradt a reneszánsz és barokk táncok mesterkurzus, az idén azonban öten jelentkeztek a Szabó Anikó által tartott kurzusra, így elindították a csoportot.
Idén először hirdették meg a Şorban Elena Maria által tartott ingyenes zenekritika kurzust, amely ma kezdődik. Erre egyelőre kevesen jelentkeztek, de valószínűleg szabadidejében több diák is át fog hallgatni – tette hozzá Fazakas Gabriella.
A mesterkurzusok mellett a nyári egyetem ideje alatt mutatják be Kónya István három lantkönyvét (Lantkönyv – A lant vándorútja Európában, Reneszánszlant metodika és Reneszánszlant antológia), illetve Széplaki Zoltán Stilizált olasz tánctípusok a barokk hangszeres zenében című könyvét. G. Paolo Cecere A dallam kiváltsága az olasz zenében című előadása viszont elmarad, mivel együttese, a Dramsam betegség miatt nem tud részt venni a fesztiválon.
Idén először a nyári egyetem diákjai és tanáraik közös hangversenyt adnak szerda este a Petőfi Kávéházban Örömzene címmel, és pénteken tartják a kurzuszáró hangversenyt a Mikó-várban.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,345RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb