2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Az emberi összefogás nem mérhető pénzben

Március közepétől ugyan Székelyvarság lakóinak is megváltozott az élete, az önkormányzat tette a dolgát, akárcsak az előző években – véli Tamás Ernő, Székelyvarság polgármestere, aki hatodik mandátumát kezdte el szeptemberben. 

Emberpróbáló, nehéz év volt az eltelt esztendő. Szélvihar, kidöntött fák, jégeső, árvíz és mindennek a tetejébe megjelent a koronavírus. Március közepe óta megváltozott az életünk, életvitelünk, szokásaink, hivatali munkavitelünk. A világjárvány felülírta temetési szokásainkat, ünnepeinket, lakodalmainkat. A tanítási rendszer, egészségügy, ipar, gazdaság, turizmus nagy válságban tengődik, számtalan ember veszítette el a munkáját. Nagyon sok idős ember veszítette életét, harminchárom halálesettel eddigi éves rekordunkat döntöttük meg – indította beszámolóját Tamás Ernő, Székelyvarság polgármestere.

A tavaszi karantén alatt Székelyvarság földrajzi elszigetelődése lassan az előnyükre változott, hisz a kijárási tilalom alatt sikerült például utakat építeniük az állam által kiutalt pénzekből.

Februárban nagyfokú jégzajlás volt a Küküllő folyón, a hivatal erőgépével elhárították a veszélyt. Szintén februárban nagy erősségű szélvihar, többnapos esőzés után közel 300 ezer köbméter fa dőlt ki. A károk összértékét még a mai napig se lehet pontosan tudni. Nagy károkat szenvedett a Bolygó forrása körüli vízbefogó rendszer, a kidöntött nagy fák gyökerei kitépték a földből a forrásokat összekötő csövek jelentős részét. A kiadós esőzések miatt a frissen felásott Forrásközi utat többnapos közmunkával tudták csak járhatóvá tenni.

– Márciusban lassan kezdtük megtanulni és tapasztalni azokat a fogalmakat, mint a pandémia, világjárvány, házi vagy intézményes karantén, óvintézkedések, maradj otthon, maszkok viselése, egymástól a tisztes távolság tartása stb. 24-én fogtunk hozzá a Sólyomkői, illetve a Forrásközi utak szélesítéséhez. Köszönet illeti a területekről lemondó tulajdonosokat, a munkát végző vállalkozást, valamint a Forrásköze közbirtokosságot, Horváth Zsolt vállalkozót, az említett tanyák lakóinak közmunkáját. Többször is elmondtam, hogy az emberi összefogást nem lehet pénzben mérni – véli a polgármester.

Áprilisban a településen befejezték az utcai világítási rendszer bővítését, modernizálását. Kiépültek a központi részen eltervezett parkolóhelyek, fedett sáncokkal. Júniusban újrafödték azokat a középületeket, ahol erre szükség volt: a központi óvodát, a Szent Ferenc Alapítvány napközi otthonát, a sólyomkői iskolát és a rendőrséget. Júliusban a polgármesteri hivatal társszervezője volt egy nemzetközi gombásztábornak. 

– Csak érdekességként említem meg, hogy a szakemberek településünkön legalább 151 féle gombafajt találtak, tudományosan bizonyíthatóan – közölte Tamás Ernő.

Bővítették továbbá a tűzoltófészer felszerelését kompresszor, valamint gőzborotva vásárlásával.

A szeptemberi helyhatósági választásokon hatodszorra választották újra Tamás Ernő polgármestert.

Folytatták a Forrásköze – Nagykút – Küküllő vízrendszer kiépítését, amelynek befejezését 2021-re tervezik. Októberben Sólyomkőtől a Boros pataka felé kiszélesítették az utat, átereszeket építettek a Nagyút patakán a Sólyomkői úton, valamint Jézus kútjánál a Tálasbérci úton.

Decemberben befejezték a központi részen kiépített parkolókat, és a fedett sáncok második szakaszát, ugyanakkor kerítést építettek a polgármesteri hivatal hátsó udvarán. A buldoexkavátor újabb célszerszámokkal való bővítésére is sikeresen pályáztak. Folyamatban van a faőrleménnyel üzemelő kazán és a vele járó berendezések felszerelése a polgármesteri hivatalnál. 

– A telekkönyvezéseket illetően sikerként könyvelhetjük el, hogy idén hatvan aktát sikerült jóváhagyatni. Természetesen messze van még a vége, de ennek ellenére mindenkit arra biztatok, hogy ott, ahol lakóház is van a telken, előre egyeztetett időpontban jelentkezzenek a jegyzőnél, hogy elindíthassuk a telekkönyvezési folyamatot – hívja fel a lakosság figyelmét a polgármester.

Egyelőre nem sikerült kialakítani a nyugdíjasok klubjánál a tervezett konyhát, de amint az időjárás engedi, hozzáfognak a munkához. Mint mondta, annak ellenére, hogy az elmúlt esztendő valóban rendkívülinek mondható, a felsorolt eredmények biztatóak. Szeretnék folytatni az elkezdett útjavításokat, útszélesítéseket, vízelvezető rendszerek kiépítését, természetesen ott, ahol a tulajdonosok is így gondolják és hozzájárulnak az illető területek felajánlásával a köz javára. Tervezik a középületeik további felújítását, reményeik szerint lesznek ilyen vonatkozású pályázati kiírások is.


Kapcsolódó cikkek:

14,343RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb