„Az ember igyekszik nem megijedni”

88

A csőre töltött géppisztollyal felszerelt katonák látványa egy ideje már nem szokatlan az európai intézmények körül, most már viszont katonai gépjárművek is vannak Brüsszel utcáin. Sógor Csaba néppárti EP-képviselő lapunknak azt mondta: utoljára Csíkszeredában látott hasonló katonai erőket a december elsejei felvonuláskor. Mit tapasztalnak a legmagasabb készültségi állapotból Brüsszelben, hogyan befolyásolja a kialakult helyzet az uniós intézmények működését? – erről kérdeztük.

11_brusszel

– Szerdán reggeltől a legtöbb vonalon újra jár a metró, kinyitottak a nagyáruházak és az iskolák fogadják a gyermekeket, de a legmagasabb készültségi fokozat érvényben marad. Mit tapasztalnak ebből?

– Jelenleg Strasbourgban vagyok, a hétvégén Kolozsváron voltam a visegrádi fiatalok találkozóján. Amikor visszaérkeztem Brüsszelbe, a reptér tele volt katonákkal. Utoljára a csíkszeredai tömbház ablakából láttam december elsején páncélozott harckocsikat. Itt tele volt az utca velük. Az Európai Parlament előtt is először történt meg, hogy megállították az autómat és átvizsgálták a csomagtartót. A bejáratokat is lezárták, egyetlen helyen lehet bemenni, és ott is fegyveres őrök vannak. Nyilvánvaló, a biztonsági, belügyi szervek tudják, hogy mit csinálnak. Utcánként zárták le a főtér körüli részt, egy kicsit félelmetes volt.

– Milyen a közhangulat?

– A városközpont szinte kihalt, a vendéglők, a kávézók üresek. Máig nem működött a metró, az iskolák zárva voltak, a múzeumok és bevásárlóközpontok is, nagyrészt minden. Egy kicsit félnek az emberek. A turisták is megijedtek. Egy kisebb látogatócsoport korábban bejelentkezett, hogy vigyük be őket a Parlamentbe, de most írtak, hogy nem mernek jönni. Volt, aki azt mondja, túlzás ez, mert Molenbeekben (a belga főváros mára rossz hírű, főként bevándorlók által lakott negyedében – szerk. megj.) az üzletek nyitva vannak. Egy Molenbeekben lakó hölggyel beszéltem, azt mondta, hogy normális mederben zajlik ott az élet, de bement a városközpontba, és ott minden zárva található. Szerinte a média és a rendészeti szervek túlzásba vitték az intézkedéseket.

– A kialakult helyzet mennyire befolyásolja a Parlament munkáját?

– Strasbourgban teljesen a megszokott, normális mederben zajlik az élet, legfeljebb egy kicsit szigorúbb az ellenőrzés a kapuknál. Most nem nyílik egyből az üvegajtó, hanem ott áll valaki és megnézi a fényképes igazolványt. Fokozottabb rendőri jelenlét is tapasztalható. A központ és a parlament épülete között lakom fele úton, a zsidó negyedben. Már a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet után géppisztolyos katonák őrizték a zsidó kávézót, az ékszerboltot. Egy ideje megszokott lett a géppisztollyal, csőre töltött járkáló katona látványa. Mindig gyalog járok be, ez egy 20-25 perces séta, és a Kléber téren van egy piac, ahol halat, házi joghurtot, gyümölcsöt, zöldséget, házi kenyeret árulnak. Bevásároltam, normálisnak tűnt minden, nem voltak sem kevesebben, sem többen.
Az EP tekintetében: nyilvánvaló, hogy a már meghirdetett gyűlések, konferenciák lezajlottak. Még a teljes zárlat előtt tartottunk például egy klímaváltozási konferenciát. December elsején és másodikán van az imareggeli, és valószínű, hogy a külsős vendégeket vissza kell mondjuk. A múlt hétfői frakcióülésen Manfred Weber frakcióvezető bejelentette, hogy a munka a rendes menetben folyik tovább. A legfontosabb, hogy azt mutassuk, nem félünk. Az Európai Tanácsnál visszamondtak gyűléseket, megbeszéléseket. Brüsszelben a portugál negyedben lakunk. Az élet ott is a normális mederben folyik a negyedekben, a központ az, ami kiürült. Próbálták lebeszélni az embereket, hogy elhagyják otthonaikat. A Norvég Alap intézményében sírtak a gyakornokok, ilyent nem láttak. Bútorokat kellett tologatni, az volt a szabály, hogy az ablakokhoz kell tolni a szekrényeket. Ezek mind olyan intézkedések, amelyeket vállvonogatással is el lehetne intézni, mint ahogy a repülőben is mindenki unja a légi kísérő bemutatóját, de általuk egy esetleges baj során kevesebb lehet a sebesült és a halott. Gondoljunk csak arra, hogy egy detonáció során több száz méteres körzetben ablakok törnek be, üvegszilánkok repülnek – láthattuk ezt a párizsi öngyilkos merényletekről készült felvételeken is. Nyilvánvaló, komolyabban kell venni az ilyeneket. Jobb félni, mint megijedni. Kisebb a lehetősége annak, hogy újabb öngyilkos merénylő robbantson, ha a metró le van zárva, ha nincsenek nagy tömegek. Nyilván, mindenki aggódik, hogy a kávézók, múzeumok, vendéglők bezárása miatt elesnek a turizmusból származó bevételektől. De a belügyi szervek nem alaptalanul dolgoznak, és nem véletlen, hogy most már 20 letartóztatott személyről beszélnek. Az ember igyekszik nem megijedni és nem félni, és arra összpontosít, hogy az élet a normális mederben menjen tovább.

Daczó Dénes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek