Az első téli olimpiai magyar arany

85

Először szerzett a téli olimpiák történetében Magyarország aranyérmet: csütörtökön a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megnyerte a döntőt a pjongcsangi téli olimpián. Egy fantasztikus döntő után a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor és Burján Csaba alkotta váltónak sikerült egy álmot beteljesítenie. A cseh Ester Ledecká két sportágában is aranyérmet nyert, a norvég Marit Björgen pedig minden idők legeredményesebb téli olimpikonja lett. Az Orosz Olimpiai Csapat aranygóllal nyerte meg a férfiak jégkorongdöntőjét Németország ellen, amelynek már a fináléba jutás is nagy meglepetést jelentett, pláne úgy, hogy Kanadát győzték le az elődöntőben.

Csúcson a magyar rövidpályás gyorskorcsolyaváltó. Történelmet írtak

Valóra vált egy magyar álom: megszületett a téli olimpiák történetében az első magyar aranyérem. Ma egy hete Nem jött össze a magyar érem címmel jelent meg lapunk olimpiai összefoglalója, ma viszont a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók sikeréről tudunk beszámolni. Egyéniben Liu Shaolin Sándortól vártak érmet a magyarok, ám 1000 méteren a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázót a döntőben kizárták. Csütörtökön viszont ő is kellett az első, történelmi magyar aranyéremhez.
A férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres döntőjében a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba alkotta váltónak Dél-Koreával, Kínával és Kanadával kellett megküzdenie az érmekért. A 45 körös verseny izgalmas volt, hamar élre álltak a magyarok, de Dél-Korea gyorsan visszavette a vezetést, ám féltávnál kicsúszott az ázsiaiak egyik sportolója, így gyakorlatilag biztossá vált a magyar érem. A hajrában a magyar váltó tempót váltott, és egészen az élre száguldott. Liu Shaolin Sándor befejező emberként nem hibázott, és elsőként haladt át a célvonalon. A magyar váltó olimpiai rekorddal nyerte meg az 5000 méteres távot.

Ledecká történelmet írt
A párhuzamos óriás-műlesiklással zárult a hódeszkások programja a téli olimpián. A női döntőben a világbajnok Ester Ledecká a német Selina Jörggel mérkőzött meg és végig vezetve 46 századmásodperccel győzött, ezzel második aranyérmét szerezte. A cseh versenyző óriási meglepetésre az alpesi sízők szuper-G versenyszámában is olimpiai bajnok tudott lenni, s így ő az első, aki egy téli olimpián két különböző sportágban is olimpiai bajnok lett.
A 22 éves cseh versenyző édesapja az egyik legismertebb cseh énekes, Janek Ledecky, nagyapja pedig a kétszeres olimpiai érmes jégkorongozó, Jan Klapác. Négyéves korában ő is ezzel a sportággal kezdett, de aztán mást is kipróbált, így a strandröplabdázást és a szörföt, de az alpesi sízés és főleg a hódeszka a fő profilja. Utóbbiban 2013-ban junior világbajnok lett, majd világkupa-versenyt is nyert és első cseh versenyzőként szakági vk-győztes lett. Négy éve már ott volt Szocsiban, ahol a negyeddöntőig jutott a párhuzamos óriás-műlesiklásban, s szabadkártyát kért alpesi síben is, de ezt akkor elutasították. 2017-ben mindkét sportág világbajnokságán rajthoz állt. Hódeszkában lett sikeresebb, a párhuzamos óriás-műlesiklásban arany-, szlalomban pedig ezüstérmes lett, míg az alpesi vb-n a kombinációban elért 20. helye volt a legjobb.
A jelenlegi idényben öt vk-futamot nyert hódeszkában, míg az alpesi versenyeken egy lesiklásban megszerzett 7. hely volt a legjobbja. Pjongcsangban a szuper-G versenyen teljesen esélytelenként egy századmásodperccel megelőzte az osztrák Anna Veithet és lett olimpiai bajnok, egy héttel később pedig a párhuzamos óriás-műlesiklásban sem talált legyőzőre.

Marit Björgen, a legeredményesebb
A női 30 km-es klasszikus stílusú sífutással zárult a Pjongcsangban zajló téli olimpia, a győzelmet a norvég Marit Björgen szerezte meg. Marit Björgen nyolcadik aranyérmét és tizenötödik érmét szerezte a téli olimpiákon, ezzel pedig a norvég lett a legeredményesebb téli olimpikon.
Björgen aranyának köszönhetően Norvégia az utolsó pillanatban visszavette az első helyet az éremtáblázaton az ugyancsak tizennégy aranyérmet, de kevesebb ezüstöt szerző Németországtól. Mindkét ország beállította a kanadaiak eddigi téli aranycsúcsát, amelyet 2010-ben Vancouverben állítottak fel. Emellett a norvégok 39 éremre javították az egy ország által egy téli olimpián megszerzett érmek számát, amit az amerikaiak 37-tel tartottak eddig.
Az érmek számában Marit Björgen lett a pjongcsangi téli olimpia legjobb sportolója öt medáliával, de nem a norvég sífutó lett a legeredményesebb, mert ketten is több aranyat gyűjtöttek nála. Honfitársa, a sífutó Johannes Hösflot váltóban, sprintben és csapatsprintben is aranyérmet szerzett, akárcsak a sílövő francia Martin Fourcade, aki vegyes váltóban, az üldözéses és a tömegrajtos futamokon is nyert.

Közel a német csoda
Németország a férfi jégkorongtorna csoportkörét két vereséggel és egy hosszabbításos győzelemmel a harmadik helyen zárta a C jelű kvartettben. A selejtező körben a németek előbb Svájcot, majd a csoportkörben őket legyőző Svédországot múlták felül, mindkét meccset aranygóllal nyerve meg. Az elődöntőben Kanada ellen 27 perc után már 3–0-ra vezettek, háromgólos előnyük az utolsó harmadra is megmaradt, ekkor 4–1 volt az állás a németek javára. A juharleveleseknek a 43. percben sikerült szépíteniük, ezt követően a németek kihagytak egy büntetőlövést, majd az 50. percben Kanada felzárkózott egy gólra, ám hátrányukat nem tudták ledolgozni.
A döntőben azzal az Orosz Olimpiai Csapattal mérkőztek a németek, akik a cseheket ütötték el a finálétól. Az oroszok fél másodperccel az első harmad előtt szerezték meg a vezetést, a meccs felénél viszont egyenlítettek a németek. Az 54. percben előbb a németek, majd az oroszok is betaláltak, az 57. percben pedig már a németek vezettek. Az utolsó percben ugyan emberhátrányban voltak az oroszok, mégis sikerült egyenlíteniük, majd a hosszabbításban egy emberelőnyös góllal nyerték meg az olimpiai aranyérmet.

A csütörtöki érmesek

Hódeszka. Női ugrás: 1. Anna Gasser (Ausztria), 2. Jamie Anderson (Amerikai Egyesült Államok), 3. Zoi Sadowski-Synnott (Új-Zéland).
Síakrobatika. Férfi félcső: 1. David Wise, 2. Alex Ferreira (mindketten Amerikai Egyesült Államok), 3. Nico Porteous (Új-Zéland).
Jégkorong. Nők, döntő: Kanada – Amerikai Egyesült Államok 2–3 – szétlövéssel.
Alpesi sí. Férfi műlesiklás: 1. André Myhrer (Svédország), 2. Ramon Zenhäusern (Svájc), 3. Michael Matt (Ausztria). Női kombináció: 1. Michelle Gisin (Svájc), 2. Mikaela Shiffrin (Amerikai Egyesült Államok), 3. Wendy Holdener (Svájc).
Rövidpályás gyorskorcsolya. Férfi 500 m: 1. Vu Ta-csing (Kína), 2. Hvang Da Hon, 3. Lim Hjo Dzsun (mindketten Dél-Korea). Női 1000 m: 1. Suzanne Schulting (Hollandia), 2. Kim Boutin (Kanada), 3. Arianna Fontana (Olaszország). Férfi 5000 m váltó: 1. Magyarország (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba), 2. Kína (Dequan Chen, Tianyu Han, Ziwei Ren, Dajing Wu, Hongzh Xu), 3. Kanada (Charle Cournoyer, Pascal Dion, Samuel Girard, Charles Hamelin).
Északi összetett. Csapatverseny: 1. Németország (Vinzenz Geiger, Fabian Riessle, Eric Frenzel, Johannes Rydzek), 2. Norvégia (Jan Schmid, Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber, Joergen Graabak), 3. Ausztria (Wilhelm Denifl, Lukas Klapfer, Bernhard Gruber, Mario Seidl).
Sílövészet. Női 4 x 6 km váltó: 1. Fehéroroszország (Nagyezsda Szkardino, Irina Krjuko, Dzinara Alimbekava, Darja Domracseva), 2. Svédország (Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Hanna Öberg), 3. Franciaország (Anais Chevalier, Marie Dorin Habert, Justine Braisaz, Anais Bescond).

A pénteki érmesek

Műkorcsolya. Nők: 1. Alina Zagitova, 2. Jevgenyija Medvegyeva (mindketten Orosz Olimpiai Csapat), 3. Kaetlyn Osmond (Kanada).
Síakrobatika. Női krossz: 1. Kelsey Serwa, 2. Brittany Phelan (mindketten Kanada), 3. Fanny Smith (Svájc).
Curling. Férfiak, bronzmérkőzés: Svájc – Kanada 7–5.
Gyorskorcsolya. Férfi 1000 m: 1. Kjeld Nuis (Hollandia), 2. Haavard Lorentzen (Norvégia), 3. Kim Ta Jun (Dél-Korea).
Sílövészet. Férfi 4 x 7,5 km váltó: 1. Svédország (Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson, Fredrik Lindström), 2. Norvégia (Lars Helge Birkeland, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe, Emil Hegle Svendsen), 3. Németország (Erik Lesser, Benedikt Doll, Arnd Peiffer, Simon Schempp).
Jégkorong. Férfiak, elődöntők: Csehország – Orosz Olimpiai Csapat 0–3, Kanada – Németország 3–4.

A szombati érmesek

Hódeszka. Férfi ugrás: 1. Sebastien Toutant (Kanada), 2. Kyle Mack (Amerikai Egyesült Államok), 3. Billy Morgan (Nagy-Britannia).
Alpesi sí. Csapatverseny: 1. Svájc (Denise Feierabend, Wendy Holdener, Ramon Zenhaeusern, Daniel Yule, Luca Aerni), 2. Ausztria (Stephanie Brunner, Katharina Gallhuber, Katharina Liensberger, Manuel Feller, Michael Matt, Marco Schwarz), 3. Norvégia (Nina Haver-Löseth, Kristin Lysdahl, Maren Skjoeld, Sebastian Foss-Solevaag, Leif Kristian Nestvold-Haugen, Jonathan Nordbotten).
Hódeszka. Párhuzamos óriás-műlesiklás. Férfiak: 1. Nevin Galmarini (Svájc), 2. Li Szang Ho (Dél-Korea), 3. Zan Kosir (Szlovénia). Nők: 1. Ester Ledecká (Csehország), 2. Selina Jörg, 3. Ramona Hofmeister (mindketten Németország)
Sífutás. Férfi 50 km (klasszikus stílus): 1. Iivo Niskanen (Finnország), 2. Alekszandr Bolsunov, 3. Andrej Larkov (mindketten Orosz Olimpiai Csapat).
Gyorskorcsolya. Tömegrajtos verseny. Férfiak: 1. Li Szung Hun (Dél-Korea), 2. Bart Swings (Belgium), 3. Koen Verweij (Hollandia). Nők: 1. Takagi Nana (Japán), 2. Kim Bo Rum (Dél-Korea), 3. Irene Schouten (Hollandia).
Curling. Férfiak, döntő: Svédország – Amerikai Egyesült Államok 7–10. Nők, bronzmérkőzés: Nagy-Britannia – Japán 3–5.
Jégkorong. Férfiak, bronzmérkőzés: Csehország – Kanada 4–6.

A vasárnapi érmesek

Curling. Nők, döntő: Svédország – Dél-Korea 8–3
Bob. Férfi négyes: 1. Németország (Candy Bauer, Francesco Friedrich, Martin Grothkopp, Thorsten Margis), 2. Dél-Korea (Yunjong Won, Junglin Jun, Youngwoo Seo, Donghyun Kim) és Németország (Nico Walther, Kevin Kuske, Alexander Rödiger, Eric Franke)
Jégkorong. Férfiak, döntő: Orosz Olimpiai Csapat – Németország 4–3 – aranygóllal.
Sífutás. Női 30 km (klasszikus stílus): 1. Marit Björgen (Norvégia), 2. Krista Parmakoski (Finnország), 3. Stina Nilsson (Svédország).

A 23. Téli Olimpiai Játékokon harminc ország szerzett legalább egy érmet és huszonkét delegáció büszkélkedhet legalább egy aranyéremmel, közöttük Magyarország is, amely az éremtáblán a 21. helyen zárt. Összesen 307 érmet osztottak ki, ebből 103 volt arany és 102 ezüst, illetve bronz.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek