Az első hó még nem akadályozta a közlekedést

75

Nem okozott fennakadást a tegnapi havazás a Hargita megyei utakon, a csúszásmentesítéssel és a hó eltakarításával megbízott cégek időben beavatkoztak. Azonban tekintettel arra, hogy a megyében sárga figyelmeztető jelzés van érvényben szerda délutánig, az útügy, a csendőrség és a rendőrség is elővigyázatosságra figyelmeztetett.

ARP_0395

Úgy tűnik, sem a gépkocsivezetőket, sem az utak téli karbantartásával megbízott cégeket nem érte meglepetésként a tegnapi hóhullás, Hargita megye területéről sehonnan sem érkeztek elakadásról, csúszós szakaszokon bekövetkezett nagyobb balesetekről szóló információk. Az országutak téli karbantartására még októberben aláírták a szerződést a Multipad Kft., Ing Service Kft. és Consal Kft. alkotta nyertes konzorciummal, és a tegnap hajnal négy órakor el is kezdték a csúszásgátló anyagok szórását. Romanescu Cătălin, az Országutak Felügyelete csíkszeredai részlegének vezetője azt mondta, a tegnap délig csak csekély mennyiségű csapadék hullott, így az utak tulajdonképpen csak nedvesek voltak.
Amint arról korábban beszámoltunk, a tél folyamán a megyében 57 hóeke és sószóró biztosítja majd az utak járhatóságát, a szükséges 31 ezer tonna sóból 3600 már megérkezett, és a hófogók nagy részét is felállították összesen közel 3000 méteres szakaszon.
A megyei utakon is akadálytalanul folyt a közlekedés – tájékoztatott Chiorean Adrian Hargita megye önkormányzatának részéről. Korábban Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke azt nyilatkozta lapunknak, hogy a hároméves keretszerződésnek köszönhetően, amelyet a tavaly kötöttek, nem kell idén és jövőre újra közbeszerzést kiírni a megyei utak téli karbantartására, csupán úgynevezett alszerződést kötöttek az adott időszakra.
Az Eco Csík Kft. alkalmazottai reggel 6 órakor kezdték el Csíkszeredában a csúszásgátló anyagok szórását az emelkedőkön és a körforgalmakban, hókotrót csak Har­gitafürdőn kellett bevetni, ahol reggelre 3 centiméteres hó hullott – tudtuk meg Pál Tamástól, a vállalat igazgatójától. Hozzátette, 7 munkagépjük és 25 munkatársuk folyamatosan készenlétben van, illetve 300 tonna csúszásgátló anyagot is beszereztek.
Tekintettel arra, hogy szerda délutánig havazásra vonatkozó sárga figyelmeztető jelzés van érvényben Hargita megyében, a rendőrség is elővigyázatosságra int. Az autósoknak azt javasolták, hogy járműveiket lássák el téli gumiabroncsokkal, kerüljék a hirtelen fékezést és irányváltást és tartsanak nagyobb követési távolságot. Hosszú útra pedig vigyenek magukkal lapátot, seprűt, jégkaparót, hóláncot és egy kis zsák sót vagy homokot, emellett ellenőrizzék, hogy elegendő üzemanyag, élelem, víz, meleg ruha, takaró, gyógyszer és mobiltelefon van a járműben.
A havazás kezdetén a Hargita Megyei Csendőrség is közleményt adott ki. Ebben arról tájékoztatnak, hogy a megyében működő négy hegyi csendőrségi ponton – Tusnádfürdőn, Hargitafürdőn, Borszéken és Gyilkostón – gyakrabban járőröznek a bűncselekmények megelőzése és az esetleges problémák azonosítása érdekében. Arra figyelmeztetik a turistákat és azokat, akik kirándulásokat szerveznének a hegyekbe, hogy legyen megfelelő ruházatuk, felszerelésük, és csak a kijelölt útvonalakon haladjanak. Szükség esetén speciális járművekkel, modern mentő-, illetve alpinista-felszereléssel, de akár sílécen is a bajba jutottak segítségére sietnek, akik a 112-es segélyhívó számon jelentkezhetnek.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek