péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Az első helyre tör(né)nek a dánok…

A hazai sertéstenyészet éllovasai jobbára a külföldi érdekeltségű nagy állattenyésztési cégek. Így van immár ez több mint 15 éve, s a folyamatot talán a legtekintélyesebb és legnagyobb hazai sertéstenyészet, az egykor állami tulajdonban lévő temesvári székhelyű Comtim privatizálása indította el. A „főszereplő” akkor az amerikai érdekeltségű Smithfield Csoport volt, amely időközben átkerült kínai érdekeltségbe (WH Group). 2006-ban jelentek meg dániai befektetők, illetve sertéstenyésztésben is „utazó” dániai cégek. Most úgy tűnik, hogy kialakulófélben van egy párharc a sertéstenyésztési toplista első helyének megszerzéséért, a kínai, illetve a dániai érdekeltségű cégcsoportok között.

A temesvári Európa-szerte (sőt világszerte) ismert sertéstenyésztőről sok mindent tudni, többek között azt is, hogy a hazai „sertésfronton” évek óta őrzi vezető pozícióját, s nemcsak vágóállatra szakosodott, hanem a sertéstenyészet minden ágazatára, vágott állat leszállítására, illetve elsődleges feldolgozására, valamint félkész termékek gyártására. Azt is tudni, hogy évente közel 1 millió vágóállat hagyja el a kínai érdekeltségű cég farmjait. Ezt a számot kívánnák lekörözni a dánok. De kik is azok a dánok? 2006-ban jegyezték be a Premium Porc Group Kft.-t, amelynek székhelye a Vrancea megyei Golești községben van, ahol egyébként abban az esztendőben a dániai DCH Holding érdekeltségébe tartozó kft. megvásárolta a Suintest nevet viselő sertésfarmot. Két év múltán, 2008-ban kiterjesztette tevékenységét, megvásárolva az ugyancsak Vrancea megyei Slobozia Ciorăști község területén lévő Consinterfin sertésfarmot. Ettől arrafelé felfelé ívelt üzletelése: 2011-ben megvásárolva a Konstanca megyei Fântânelen és Sibioarán található sertésfarmokat, 2013-ban pedig az Olt megyei Negreni településen található farmot. 2018-ban megduplázta a két Konstanca megyei farmjának termelési kapacitását és egy kombinált takarmánygyárat (FNC) épített Sibioarán. Az elmúlt időszakok során eszközölt jelentős beruházások révén már a 2016-os évben a hazai sertéstenyésztés toplistájának a második helyére került, 2018-ban pedig termelési kapacitása meghaladta az évi 600 000 vágóállatot, üzleti forgalma pedig megközelítette a 70 millió eurót. Amúgy a Premium Porc Group Kft.-nek hazai viszonylatban hat megyében 9 egysége van és az általa foglalkoztatott alkalmazottak száma körülbelül 500 főt tesz ki. A sertéstenyésztési farmjai Brăila, Brassó, Konstanca, Olt, Szeben és Vrancea megyében találtatnak.

Több 32 millió eurós beruházás
Az utóbbi esztendők során a Premium Porc Group Kft.-nél eszközölt beruházások elérték a 32,5 millió eurót, s azok mindenekelőtt a termelési kapacitás bővítését tűzték ki célul, de ugyanakkor annak keretében felépült egy tenyészállatfarm, felvásárlásra került két sertéshizlalda, amelyeket kibővítettek és felújítottak, s nemrégiben üzembe helyezték a Szeben megyei Avrigon új kombinált takarmánygyárat (FNC). (Ezenkívül Konstanca és Vrancea megyében van takarmánygyáruk.) Az Avrigon létesített FNC 3,4 millió eurós beruházás megtestesülését jelenti, annak hasznos területe 2200 négyzetméter és maximális termelési kapacitása 100 000 tonna/év. Egy teljesen automatizált és biobiztonsági szempontból világszínvonalú gyáregységről van szó, amely a Brassó és Szeben megyei farmok takarmányát fogja biztosítani saját, erre a célra kiképzett járművekkel való szállítás révén. Amúgy a csoport a takarmánytermelés megkövetelte nyersanyagát a környékbeli farmoktól vásárolja fel, de a nagy gabonakereskedők is a beszállítóik között találtatnak. A cég képviselői nemrégiben azt hangoztatták, hogy a terjeszkedés folytatódni fog, és terveik szerint belátható időn belül a romániai sertéstenyésztés éllovasává fognak válni, lekörözve a kínai beruházók által felügyelt Smithfield Csoportot.

Sertésstatisztikák

A 2018 decemberében az Országos Statisztikai Intézet (INS) által közölt ideiglenes adatok szerint országunk sertésállománya 3 957 300 egyedet számolt, mintegy 449 000-rel kevesebbet, mint a megelőző esztendő decemberében. Ebből az állományból 308 800-at tett ki a tenyészkoca, amely állománya 2017 decemberéhez viszonyítva 41 100 egyeddel csökkent. Uniós viszonylatban az állomány tekintetében Románia a 10. helyet foglalta el, a 100 hektárra jutó sertésszám tekintetében pedig a 19. helyet. A listavezető amúgy Spanyolország volt, több mint 30,8 millió egyeddel, illetve Hollandia 1151 egyed/100 hektárral. A vágásra szánt sertések együttes élősúlya 551 000 tonnát tett ki, 32 000 tonnával lévén kisebb, mint a megelőző esztendei. A hazai teljes hústermelésnek (élősúlyban számítva) 36,9%-át tette ki, míg ez az arány 2017-ben 39,9% volt. (Amúgy e tekintetben 42,7 százalékarányú részesedéssel a baromfi foglalta el, míg a múlt esztendőben a sertés már 39,9%-kal.)

Hecser Zoltán

Előző cikkOrszágunk listavezető
Következő cikkKatarzis nélkül

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb