Az élmény a legfontosabb

Zeneterápia a speciális szükségletű gyermekekért

215

Rendhagyó program kezdődik holnap a csíkszeredai József Attila Általános Iskolában: háromnapos zeneterápiás képzésre várják az érdeklődőket. A tanfolyamot főként tanároknak, tanítóknak, óvónőknek, gyógypedagógusoknak, pszichológusoknak és zenészeknek szánják, de bárki jelentkezhet, aki megismerkedne ezzel a terápiás módszerrel.

Nem a teljesítményt mérik. Gyógyító dallamok Fotó: László F. Csaba:

A zeneterápia, mint a speciális szükségletű gyermekek fejlesztési módszere címmel indul képzés pénteken a csíkszeredai József Attila Általános Iskolában. A program során Szabó Mónika pszichológus és Kristóf Károly gyógypedagógus ismerteti az interaktív zeneterápia jótékony hatásait az érdeklődők számára.
– A képzést a Music as Therapy International ajánlásával tartjuk. Elsősorban tanárokat, óvónőket, gyógypedagógusokat, pszichológusokat és zenészeket szólítunk meg, de bárkit szívesen látunk, akit érdekel ez a program. A zeneterápia meghatározott keretben zajló folyamat, amelyben a kommunikáció az egyén és a terapeuta között hangok, illetve zene által jön létre és vezet változáshoz – nyilatkozta lapunknak Szabó Mónika.
Kiemelte: a módszer különlegessége, hogy a hangsúly a kapcsolat kialakításán, illetve a pozitív élményeken van, és nem a teljesítményen.
– A zeneterápia lehetőséget nyújt a speciális szükségletű gyermekekkel való kapcsolatteremtésre, kommunikációs csatorna kialakítására, interakció gyakorlására és az érzelmek biztonságos kifejezésére. Legtöbb esetben a probléma az információ szervezésénél, integrálásánál található. Ilyenkor segít a hangszerek használata, hiszen a ritmusos, zenés játékok serkentik a szenzoros integrációt, az információ megfelelő szervezését, a figyelmet és az önszabályozást is – részletezte a pszichológus, hozzátéve, hogy a hétvége alatt sok ilyen játékot mutatnak majd be, valamint a résztvevők szerepjátékok segítségével ki is próbálhatják a tanultakat.
A különböző foglalkozások, zenés játékok, elméleti bemutatók és esettanulmányok által a jelenlévők megismerhetik az interaktív zeneterápia alapelveit és módszereit, és választ kapnak az erre irányuló kérdésekre is. Jelentkezni a lullaby1001@yahoo.com címen, illetve a helyszínen is lehet.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.