Az életre nevelnek: Főzni tanulnak a diákok

23

Főzni tanulnak a gyergyó­szent­miklósi Vaskertes Általános Iskola diákjai. Az intézmény tankonyhája új berendezésekkel bővült, s a gyerekek bekapcsolódhattak a Székely Konyha iskolai főzőcske programjába.

Iskolai főzőcske – a diákok nagyon kedvelik

Két évvel ezelőtt pályázott először Hargita Megye Tanácsánál a Vaskertes iskola egy tankonyha berendezésére. Azóta nagy sikerrel működik a kis konyha, a diákok gyakran tevékenykednek itt pedagógusok vagy szakember irányításával. A Székely Konyha iskolai főzőcske programjába is bekapcsolódtak. – A megyei tanács által támogatott és a Hargita Népe Kiadó által patronált program ötalkalmas foglalkozásokból áll, a diákok megtanulnak néhány alapszabályt a konyhai viselkedésről, a kés használatáról, közben egyszerű ételeket készítünk – mondta el Jánossy Alíz, a Székely Konyha főszerkesztője, aki már évek óta főzőcskézik diákokkal is. A gyerekek készítettek már zöldségsalátát, sültkrumplit, gyümölcssalátát, a következő alkalomkor zöldségekből főzeléket készítenek majd. A csoportból a három legügyesebb gyerek a Székely Konyha főzőműsorában is szerepelhet. A diákok elmondták, többen otthon is tevékenykednek a konyhában, a pedagógusok azonban azt tapasztalják, hogy egyre kevesebben. Bernád Ildikó, a Vaskertes Általános Iskola igazgatója azt mondta, az intézményben fontosnak tartják az életre való nevelést, e célból hozták létre a tankonyhát is.
– Egyre kevesebb gyerek segít a szülőknek a konyhában, itt pedig lehetőséget adunk nekik, hogy kedvet kapjanak a főzéshez és az egészséges életmódra is ösztönözzük őket – fejtette ki. Hozzátette, azt tapasztalják, hogy a diákok szeretnek a tankonyhában tevékenykedni, adventre készülve sütit sütnek, az Iskola másként héten és egész tanévben használják a konyhát. Ismét pályázott az iskola és újabb konyhai berendezéseket tudtak beszerezni, hűtőszekrényt, kenyérsütőt, vízforralót, mikrohullámú sütőt vásároltak, így egyre többet használhatják majd a konyhát.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek