Az egykori határjelzések keresésére csalogató kiadvány

183

Izgalmas, 18 részesre tervezett túrakalauz-sorozat első részét mutatták be tegnap a csíkszeredai Sapientián. A Fogarasi-havasokról szóló kiadvány megírásának előzményeiről, túratapasztalatokról, történelemszeretetről a szerző, Molnár Sándor beszélt az érdeklődőknek. A zsebkönyvet Solti Imre, a Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület (CsEKE) elnöke méltatta.

Ismertetik az első könyvecskét. Ezeréves határ, nem csak Gyimesben Fotó: Márk Boglárka

A kiadvány megjelenését a Hazajárók a Kárpátokban, valamint a Kárpát Gyepű Egyesület tette lehetővé, amelyeknek a tagjai 2003 óta járják a volt Magyar Királyság keleti határait a Kárpátokban. Az egyesület célja a királyság 1887-ben megállapított keleti határvonalának megismerése, és a megmaradt határjelek alapján történő beazonosítása.
A Határjárók a Kárpátokban elnevezésű túrákat, valamint a túrakalauz-sorozatot olyan természetjáróknak ajánlják, akiket a történelem is érdekel. A kötet történelmi, kulturális, természeti ismertetőt tartalmaz, illetve a túrázáshoz szükséges hasznos információkkal is szolgál.
Solti Imre köszöntőbeszédében elmondta, hogy Molnár Sándor számára – aki egyben a Mária út székelyföldi koordinátora is – a határtúrák szintén egyfajta zarándoklatot jelentenek. Szerinte a honismeret a hazaszerető ember egyik tevékenysége is kell hogy legyen.
Molnár Sándor a könyvről szóló ismertetőjében elmondta, hogy a 2003-ban elkezdett túrákkal eleinte csak a székelyföldi határjelzéseket akarták feltárni Kánya Józseffel közösen, de idővel a szenvedélyükké vált a célzott túrázás, így mára bejárták a hazai Kárpátokat az ukrán határtól a Dunáig. A túrák során a számokkal jelölt gúla alakú vasoszlopokat, valamint a betűkkel jelölt beton-, illetve kőhalmokat keresik.
– Sajnos a többségüket világháborús találat érte, de a hetvenes években megkezdték azok eltüntetését is, így kevés határjelzés maradt épen – mesélte a kötet szerzője, aki azt is elmondta, hogy a túrákon a régi katonai térképek alapján próbálják beazonosítani a jelzések helyét, majd GPS-szel pontosítják azt.
A túrakalauz-sorozat hamarosan megjelenő második része a Csíki-havasokat, azon belül is az Úz-völgyét, valamint a Gyimesi-szorost mutatja be.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek