2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Az egyházi épületek tatarozása a cél

A gyergyószentmiklósi Szent Miklós és Szent István plébániának, valamint a helyi örmény katolikus parókiának is támogatást hagyott jóvá Hargita Megye Tanácsa. A Szent Miklós-plébánia a felszegi Munkás Szent József-templom építésének folytatására kapott támogatást, a Szent István-templomon megjavítják a tetőt az összegből, míg az örmény katolikus plébánia a közösségi ház tetőzetét alakítja ki, ugyanakkor melléképületet is építenének.

Munkás Szent József-templom. Befejezik a támogatásból
Munkás Szent József-templom. Befejezik a támogatásból

Amint arról már korábban lapunk tájékoztatott, idén tavasszal közel 3,5 millió lejt utalt ki az egyházaknak a megyei önkormányzat, ezzel több mint 140 egyházi ingatlan építéséhez és feljavításához járulva hozzá. A félévi költségvetés átcsoportosításával újabb összegeket különítettek el a programra, és ismét pályázatot hirdettek.
A gyergyószentmiklósi Szent Miklós-plébánia részére Hargita Megye Tanácsa 75 000 lejt hagyott jóvá, amellyel a város felszegi részén épülő Munkás Szent József-templom építésének folytatását támogatják. Székely Levente, a plébánia jogtanácsosa lapunknak megjegyezte: ebből az összegből be is tudják fejezni az istenháza építését.
– Olyan belső munkálatok vannak még hátra, mint a márványlapok és a szalagparketta lerakása, ugyanakkor még egy festés is lesz – tette hozzá Székely. A templomot jövő év május elsején, Munkás Szent József búcsúünnepe alkalmából kívánják felavatni.
A gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia 20 000 lejt kap, amelyből a Szent István templom tetőszerkezetét javítanák meg. Keresztes Zoltán plébános kifejtette: a tető egyik része teljes felújítást igényel, a cserepeket is kicserélik. Hozzáfűzte: esőzések alkalmával folyamatosan beázott az említett tetőrész, ezért tartják szükségesnek a helyrehozását.
Az örmény katolikus parókia 25 000 lejt kap a közösségi ház tetőterének és egy melléképület kialakítására. A tetőn végzett munkálatokat követően rendezik be azt a konyhát, amelynek létrehozásához szintén a megyei önkormányzatnál nyertek pályázatot.
– Örömmel tölt el, amikor a hozzájárulásunknak is köszönhetően megújul egy templom vagy egy plébánia. Jelen leosztásnál is igyekeztünk figyelembe venni a felekezeteknek és térségi elosztásoknak megfelelő százalékarányokat – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb