Az egyenlőtlen bérezés miatt tiltakoznak

Sport- és ifjúsági igazgatóságok sztrájkja

344

Általános sztrájkba kezdtek tegnap a megyei sport- és ifjúsági igazgatóságok, illetve más, a Sport- és Ifjúsági Minisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények dolgozói szerte az országban. A munkabeszüntetéssel járó tiltakozással nemtetszésüket fejezik ki amiatt, hogy a minisztérium alárendeltségébe tartozó bizonyos egységek alkalmazottai ugyanazért a munkáért jóval magasabb béreket kapnak.

A Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság alkalmazottai tegnap reggel ugyan bementek a munkahelyükre, azonban a munkát nem vették fel, így csatlakoztak az országosan meghirdetett sztrájkhoz – közölte lapunkkal Koronka Sándor, az igazgatóság vezetője. Amint tőle megtudtuk, a sportigazgatóságnak kilenc alkalmazottja van Csíkszeredában, egy személy pedig a marosfői sportkomplexumnál dolgozik.
A megyei sport- és ifjúsági igazgatóságok, a városi sportklubok, a sportkomplexumok, valamint a sportszövetségek alkalmazottait képviselő, nemrégiben alakult Sport- és Ifjúsági Országos Szakszervezet hirdette meg a sztrájkot.
Az érintettek egyébként időszakos munkabeszüntetéssel már tiltakoztak az elmúlt hetekben. A szakszervezet nehezményezi, hogy a szaktárca és az alkalmazottak között a követelések ellenére még mindig nem indult el „valós párbeszéd”.
A sztrájk indoklásában 15 pontba szedték követeléseiket. Ezek között szerepel, hogy a szaktárca alárendeltségébe tartozó intézmények alkalmazottai ugyanazért a munkáért más-más bérezésben részesülnek. Nincs elég alkalmazott, így a legtöbben olyan munkát is elvégeznek, ami nem tartozik a munkaköri leírásukba.
Az alkalmazottak mintegy 70 százalékának 1300 lejes nettó fizetése van végzettségtől, az elvégzett munka mennyiségétől és minőségétől függetlenül. Nem veszik figyelembe a különbségeket a munkatapasztalat terén: sok esetben hasonló bérezésben részesül egy kezdő és a 35 éve dolgozó személy. Nem fizetik külön a hétvégén és ünnepnapokon elvégzett munkát, illetve nem kapnak üdülési jegyeket sem.
Közlésük szerint az említett intézményekben dolgozó személyek tegnaptól kezdődően mindaddig tiltakoznak, amíg az általuk jelzett problémákat az Ifjúsági és Sportminisztérium meg nem oldja.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.