2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Az autó változik, a célok nem

Két kategóriában is reális bajnoki esélyekkel vágott neki a tavalyi évnek a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta ralipáros, noha a pilóta a versenyzésen kívül még egy akadályt, az érettségi vizsgát is le kellett küzdje. Utóbbit sikeresen abszolválta a fiatal csíki pilóta, a bajnoki címek viszont egyelőre még váratnak magukra. A páros végleg búcsút int a tanulóautójuknak, idén már nem egy japán, hanem egy hazai gyártmányú versenygéppel harcolnak a dobogós helyekért és a Dacia-kupa bajnoki címéért.


Valósággal berobbant a hazai raliéletbe a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta páros, hiszen 2018-ban a Hargita Ralin állt a kettős először rajthoz egy versenyen, amelyen némi meglepetésre a másodosztályban az A1 kategóriát meg is nyerték. Első teljes bajnoki idényüket 2019-ben teljesítették, ezt pedig rali-2-ben immár kategóriaelsőséggel zárták. Mindezt úgy, hogy a pilóta még kiskorú volt. A 2020-as év meghozta a nagy lépést, már nem a másodosztályban küzdött a páros az elsőségekért, mi több, egy kategória- és egy géposztály-győzelemért szálltak harcba, ám a technika közbeszólt. Ami viszont fontos, hogy az elmúlt évben amelyik ralin rajthoz állt a Csató–Csikós páros, legkevesebb két dobogós helyet is szerzett, három alkalommal pedig az első helyen zártak.

A furcsa évkezdés

A koronavírus teljesen átrendezte a hazai ralibajnokság tavalyi kiírását, így a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta páros is május végén egy teszttel kezdte meg az idényt, noha az év elején ekkor már három versenyen is túl kellett volna lenniük. – Azt hiszem, mindenki számára nehéz volt a 2020-as év, és ez a sportolókra halmozottan érvényes. A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt a feje tetejére állt minden, ezzel együtt a mi ralis számításaink is. Jól indult a szezon, az első két versenyen megnyertük a kezdők kategóriáját és jól álltunk az N12-es géposztályban is a bajnoki címért folyó harcban, aztán a Nagyszeben Ralin az autónk nem bírta a terhelést, feladtuk a viadalt – mondta lapunknak Csató Roland.

A fiatal csíki pilótának viszont volt némi szerencséje is a késői szezonkezdés miatt, hiszen tudott összpontosítani élete egyik nagy vizsgájára, az érettségire. – A március–májust, azaz a kényszerkarantén időszakot tanulással töltöttem, és épp az Argeș Rali hetén zártam le az érettségi vizsgámat. A szezonnyitóra úgy érkeztünk meg, hogy épp a pályabejárásra volt időnk – mondta Csató Roland. Az érettségi jól sikerült a fiatal pilótának, az Argeș Rali úgyszintén, hiszen a kezdők között ők voltak a leggyorsabbak.

Csikós Sándor a szezon eleji teszten azt mondta, már annak is örül, hogy végre versenyautóba ülhet. 

– Nagyon nehéz időszak volt március–május között, ez minket is negatívan befolyásolt. A teszten azt mondtam, a 2020-as évben Rolinak a tapasztalatszerzés a legfontosabb, ehhez kell tartsuk magunkat, és ha becsúszik egy-két dobogós hely, annak nagyon örülnék. Ehhez képest ahány versenyen elindultunk, mindig dobogós helyeken zártunk – nyilatkozta Csikós Sándor. A navigátor hozzátette, a műszaki hibákra nem lehet előre számítani. – Az autósport technikai sport. Hiába akarsz és tudsz gyorsan menni, ha egyszer az autó megadja magát. Pilótahibából nem, műszaki hibából viszont versenyeket kellett feladjunk, és ezeken ment el a kategória- és a géposztály bajnoki címünk – tette hozzá Csikós.

Hargita a legjobb

A párosnak nem csupán tetszik a Hargita Rali, de tavaly a legjobb eredményüket is hazai környezetben érték el. A 2020-as viadal ugyan Brassóban kezdődött el, de a dobogóra háromszor is Székelyudvarhelyen állt fel a páros. – A kezdők között az első napot – a Brassói Ralit – az ötödik helyen zártuk 50,7 másodperces hátránnyal a listavezetőhöz képest. Másnap az első lövétei szakaszon gyakorlatilag megfeleztük hátrányunkat, majd a szelektív második teljesítésekor mindössze 7,2 másodpercre voltunk ellenfelünktől. A Lövéte gyorsasági amúgy is tetszett nekünk, az utolsó átmenetelkor pedig negyven másodperccel voltunk gyorsabbak az addigi listavezetőnél, így megnyertük a kezdők kategóriáját és a második helyen zártunk a juniorok között, valamint az N12-es géposztályban is – mondta Csató Roland, hozzátéve, nemcsak a hazai környezet, hanem a kiemelkedő teljesítményük miatt is szívesen emlékeznek vissza a tavalyi Hargita Ralira.

A Nagyszeben Ralira viszont nem szívesen emlékeznek vissza, a navigátor pedig azt is mondta, ha teheti, sosem indul el ezen a viadalon, amíg azt murva borításon tartják. – A pályák sem a legjobbak: emlékezzünk csak vissza, amikor az Intercontinental és az Európa Rally Challenge-be számított a viadal, a Skoda gyári ralicsapata olyan beállításokat alkalmazott versenygépein, amit korábban csak a Dakar Ralin használtak. Igaz, Nagyszeben környékén ezt nem a homok, hanem a kövek miatt tették – mondta Csikós Sándor. A navigátornak azonban nem csupán a szelektívek nem nyerték el a tetszését. – Gyerek- és fiatalkoromban a Șanta szakaszon néztük a versenyt éjjel és nappal is, mert látványos. Nézőként valóban az, de résztvevőként nem. És ami még borzasztóbb, hogy a szelektíveket összekötő szakaszok még a gyorsaságiaknál is rosszabb állapotban voltak. Nem is csoda, ha a Suzuki megadta magát – tette hozzá Csikós.

A Iași Ralitól csatlakozott a páros a Nagyszeben Rally Teamhez – egyébként a városnak van egy másik csapata is, a Nagyszeben Racing Team. Olyannyira jó volt ez az ötlet, hogy a Csató–Csikós páros hozzásegítette csapatát a győzelemhez, így Székelyudvarhely után a moldvai városban is felállhattak a dobogó legmagasabb fokára. Egyébként ezt a versenyt a páros egy Dacia Sanderóval teljesítette, mert a Nagyszeben Rali után nem sikerült teljesen megjavítani a Suzuki Ignis Sportot, amivel az idény folyamán versenyzett a csíki kettős.

Kolozsvár, végállomás

Nem indult rosszul a csíkiak számára a Transzilvánia Rali sem, mi több, a Bánffydongó és Bükk szakaszokat nagyon kedvelte Csikós Sándor. Ám a navigátor és a pilóta egy dologban egyetértett: a kolozsvári viadalnak volt a legpocsékabb a szervezése. – Amellett, hogy kevés volt a szelektív, abból is néhányat nem tudott a mezőny teljesíteni. Azt mondhatom, alig volt verseny Kolozsváron – mondta a viadalról Csató Roland.

De nem ezért tért haza rossz szájízzel a Csató–Csikós páros Kolozsvárról: a Kincses Városban vesztették el az esélyt arra, hogy a pontvadászat végén bajnokok legyenek. – 2019-ben a féltengely, tavaly az erőforrás nem bírta a terhelést. Ahogy mondtam már a verseny után, kinőttük a Suzuki Ignist, túl nagy a tempónk ahhoz az autóhoz. Mivel minden bajnoki esélyünket elvesztettük a kolozsvári kiesést követően, a Bákó Ralin nem is indultunk el, hanem elkezdtük tervezni az idei évet – nyilatkozta Csató Roland. A Transzilvánia Ralin a kezdők kategóriájában és az N12-es géposztályban is a második helyen álltak, amikor egyszerűen leállt a versenygépük erőforrása és nem tudták újraindítani. 

Japánból románra

Csató Roland a Suzuki Ignis Sporttal a hegyibajnokság másodosztályában kezdett versenyezni, majd innen nyergelt át a ralira 2018-ban egy futam erejéig ahhoz, hogy a 2019-es idényben a másodosztályban A1 kategória-bajnoki címmel zárjon, tavaly pedig immár a legjobbak között indulhatott. A hatból öt bajnokin indult a páros, hármat befejezett, kettőn a „vas megadta magát”, a szezonzárót kihagyták. És elkezdték tervezni az idei évet.

– A Iași Ralira béreltünk egy Dacia Sanderót, hiszen akkor még bajnokesélyesek voltunk. Nagyon tetszett az autó, úgy éreztem, jobb, vezethetőbb, mint a Suzuki Ignis Sport. A kolozsvári kudarc után pedig egyértelművé vált, hogy idén már Dacia Sanderóval állunk rajthoz, a célok pedig módosultak: a Dacia-kupát szeretnénk megnyerni, valamint az RC5 géposztályban dobogóra állni – nyilatkozta Csató.

Ugyan tavaly nem lettek bajnokok, de nem érzi, hogy kudarc lett volna a 2020-as év. – Sokat tanultunk, a tapasztalatokat pedig idén megpróbáljuk hasznosítani. Annak ellenére, hogy nem értük el a célkitűzéseinket, nagyon sokan biztattak, bátorítottak, segítettek. Ezúttal is köszönet illeti támogatóinkat: Mobunic Center, Lem’s, Ford Magyari Engineering, RenaFitnesz, Papírmadár Csíkszereda, Zetevár Panzió és étterem, Dollydoll, Hargita Népe. Ugyanakkor köszönjük a szurkolóinknak a sok biztatást, illetve a Csató és a Csikós családnak az önzetlen kitartást és a rengeteg segítséget, illetve a hátteret, amellyel lehetővé tették a 2020-as versenyzésünket – nyilatkozta Csató Roland.

Moldvában már kipróbálták a Dacia Sanderót. Elnyerte tetszésüket

 Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,355RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb