Az Astra a 24. bajnok

73

Noha még nem értek véget a román labdarúgó 1. Liga 2015/­2016-os idényének küzdelmei a felsőházban, a bajnoki cím vasárnap este eldőlt. A Ploieşti-ről Giurgiuba költözött Astra a román labdarúgó-bajnokságok történetének 24. aranyérmese. A csapat ősztől a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhat.

Az ifjabb Silviu a Lung család harmadik kapusa, aki román bajnok lett
Az ifjabb Silviu a Lung család harmadik kapusa, aki román bajnok lett

Megnyerte a román labdarúgó 1. ligát az Astra Giurgiu, noha a 2015/­2016-os idényben a felsőházban érdekelt csapatok számára még nem ért véget a bajnokság. Igaz, az utolsó fordulóra csak egy kérdés maradt, melyik gárda végez a dobogó legalsó fokán. Az Astra a román labdarúgás történetének 24. bajnokcsapata.
A giurgiui alakulat úgy lett bajnok vasárnap, hogy nem is lépett pályára. A második helyezett Steaua ugyanis csak döntetlent játszott a Pandurii Târgu Jiu csapatával, így az Astra előnye öt pontra, hétfőn – miután legyőzte a Dinamót – nyolc pontra nőtt a fővárosiakkal szemben, így Marius Sumudica csapata az utolsó előtti fordulóban hódította el a bajnoki serleget.
Az Astra a 24. román bajnok, Giurgiu pedig a 13. város, amely a labdarúgásnak bajnokcsapatot adott. A Ploiești-ről Giurgiuba költözött csapat az alapszakasz 7. fordulójától vezette az 1. ligát, a csapat gólkirálya Alibec lett 16 találattal. Érdekesség, hogy a csatárnak sikerült betalálnia minden, a felsőházban érdekelt ellenfél kapujába. Az Astra sikere egyben a Lung család harmadik tagjának „bearanyozása” lett. Silviu Lung 1980-ban és ’81-ben a Craiovával, 1989-ben a Steauával lett bajnok, a nagyobbik fia, Tiberiu 2001-ben a Steauával lett bajnok, míg az ifjabb Silviu idén az Astrával hódította el a trófeát. Érdekesség, hogy mindhárom Lung kapusposzton jeleskedett.

Jöhet a BL
Bajnoki címének köszönhetően az Astra a 2016/2017-es labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében kapcsolódhat be a nemzetközi kupasorozatba. A második helyen záró Steaua szintén a BL harmadik selejtezőjében, ám a nem bajnokok ágán játszik majd, mindkét gárdának két-két selejtezőt kell nyernie ahhoz, hogy bejusson a BL-csoportkörbe. Abban az esetben, ha a román csapatok elbukják a BL-selejtezők harmadik körét, akkor az Európa Liga negyedik selejtezőkörében harcolhatnak az EL-csoportba jutásért, ha viszont a BL-selejtezők utolsó körét bukják, akkor biztos lesz számukra a második európai kupasorozatban a csoportkör.
Az Európa Ligában való romániai szereplés viszont érdekes. A felsőház hat csapata közül a Dinamo és a Marosvásárhelyi ASA adósságok miatt nem szerepelhet egyetlen nemzetközi kupasorozatban sem, így a Pandurii és a Konstancai Viitorul biztosan indulhat az EL-selejtezőkben: előbbi a harmadik, utóbbi a második körtől. A harmadik EL-selejtezős hely a Románia-kupa-győztesé, a trófeáért május 10-én a Dinamo és a Kolozsvári CFR küzd majd. Ám ahogy a Dinamo, úgy a CFR sem vehet részt adósságok miatt a nemzetközi kupasorozatban, így az 1. Liga alsóházának győztese juthat hozzá az Európa Liga harmadik selejtezős helyéhez.

Kellenek a pontok
Az 1. Liga alsóházában nem csupán az első hely a tét, hanem a minél több pont megszerzése. A versenykiírás szerint ugyanis az alsóházban a csapatok 15-15 pontot kell szerezzenek ahhoz, hogy a következő idényt ne mínusz pontokkal kezdjék. A Poli Temesvár 6, a Petrolul 8, a FC Voluntari eddig 10 pontot szerzett, a Concordia és a Iași 13-13-at, Botoșani 14-et, a Craiova és a CFR 16-16-ot szerzett, ám még öt forduló hátravan az alsóházi pontvadászatból.
A 2. Liga a rájátszás felénél – az 5. fordulónál – tart, az 1. csoportot a Bukaresti Rapid vezeti 34 ponttal a 31 pontos Dunărea Călărași és a 28 pontos Dacia Unirea Brăila, valamint a 27 pontos Academica Clinceni előtt, míg a 2. csoportban a Medgyesi Gaz Metan a listavezető 31 ponttal, a 29 pontos Aradi UTA és a 28 pontos Chindia Târgoviște előtt.

Eredmények, állások
Labdarúgó 1. Liga, felsőház, 9. forduló: Steaua – Pandurii 1–1, Viitorul – ASA 6–1, Astra – Dinamo 4–2. Az állás: 1. Astra 48 pont, 2. Steaua 40 p., 3. Pandurii 36 p., 4. Dinamo 35 p., 5. Viitorul 28 p., 6. ASA 22 p.
Labdarúgó 1. Liga, alsóház, 9. forduló: FC Botoşani – FC Voluntari 4–2, CSMS Iaşi – Petrolul 1–0, CFR – Temesvári Poli 5–1, CS U Craiova – Concordia 2–0. Az állás: 1. Craiova 32 p., 2. Iași 32 p., 3. CFR 30 p., 4. Botoșani 27 p., 5. Concordia 24 p., 6. Voluntari 22 p., 7. Poli 19 p., 8. Petrolul 12 p.
Az alsóház utolsó két helyezettje kiesik az 1. Ligából, míg az alsóház 6. helyezettje osztályozót játszik a 2. Liga két csoportjának második helyezettjei között zajló párharcának győztesével.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.