2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Az aradi vértanúkra emlékeztek

A tizenhárom aradi vértanú tábornokra emlékeztek tegnap a magyarlakta területeken. Az emlékezők sorába bekapcsolódtak Hargita megyei települések is. Székelyudvarhelyen a Patkóban, Gyergyószentmiklóson a temetőben gyűltek össze az emlékezők, Csíkszeredában szórólapozó fiatalok emlékeztették a járókelőket a nap jelentőségére.

Szórólappal emlékeztették Csíkszeredában a városlakókat az esemény fontosságáról
Szórólappal emlékeztették Csíkszeredában a városlakókat az esemény fontosságáról

Csíkszeredában is megemlékeztek a tizenhárom aradi vértanú mártíriumáról. Tegnap délután az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági szervezete, a Minta elnöke, Tőke Ervin, valamint önkéntesek szórólapokat osztogattak a város forgalmasabb részein, mint a Petőfi Sándor utca, a Szabadság tér, a Kossuth Lajos utca, hogy a járókelőknek eszébe juttassák, mi történt 1849. október hatodikán. A lapon feltüntették a 13 vértanú nevét, csatolva mindegyik névhez egy idézetet, nemzeti színű szalaggal átkötötték, és így adták oda az arra járóknak.
– Az embereknek emlékezniük kell a hőseikre, azokra, akik a nemzetért vértanúhalált haltak. Minden múltbeli történés a jövőbe mutat, hiszen minden generációnak meg kell küzdenie a szabadságáért – mondta a Hargita Népe kérdéseire válaszolva Tőke Ervin.
A szórólapozás után a kezdeményezők a Gál Sándor-szobornál gyújtottak mécsest, gyertyát, bárki csatlakozhatott az emlékezőkhöz.

Lerótták kegyeletüket a gyergyóiak
Gyergyószentmiklóson világi és egyházi elöljárók, politikusok, intézményvezetők helyezték el a kegyelet koszorúit a temetőben a tizenhárom aradi vértanú tiszteletére szervezett megemlékezésen.
– A tizenhárom aradi vértanú emléknapja nemzeti gyásznap. E véres esemény mondanivalója ma is időszerű, abban az értelemben, hogy önfeláldozó és tettrekész emberekre továbbra is szükség van – mondta megemlékező beszédében Fórika Sebestyén, a művelődési ház menedzsere.
Kifejtette, Arad nem a vérbe fojtott szabadságról, hanem a rendületlen áldozatkészségről szól.
Az esemény történelmi jelentőségéről Portik Zsolt, a Salamon Ernő Gimnázium történelemtanára beszélt, hangsúlyozva: „nem ünnepelni gyűltünk össze, hanem megemlékezni arról a 13 hősről, akiket 1849-ben golyó és kötél által kivégeztek”.
– Most kell elgondolkodnunk azon, hogy mit üzen nekünk október hatodika, amikor egész Európa lázban ég, amikor háborúk dúlnak a kontinens határainál, amikor százezres embertömegek özönlenek át országainkon, semmibe véve annak kultúráját és törvényeit, veszélybe sodorva kulturális örökségünket. Az aradiak példát statuáló magatartása, kitartása, áldozatvállalása üzenet kell hogy legyen a ma embere számára – hangsúlyozta a történelemtanár.
Nagy Zoltán alpolgármester beszédét Czink Attila tanácsos olvasta fel, elmondva, hogy a magyarság „nem egy jelentéktelen színfolt a világtörténelemben”. A beszédben arra világított rá, hogy a magyarság létszámához mérten a legtöbb tudóst, feltalálót, művészt adtuk a világnak.
– Erre minden magyar büszke lehet, bárhol is él a világon – szögezte le a tanácsos.
A beszédek után a katolikus, református és az unitárius egyházfők adták áldásukat a megemlékezésre, illetve szavalatok, kórusművek hangzottak el.

Emlékezők a Vasszékelynél
Székelyudvarhelyen tegnap délután kisebb tömeg gyűlt össze a Márton Áron téren, a Vasszékely-szobor előtt, hogy tisztelegjen a hősök előtt. A polgármesteri hivatal rövid, felemelő megemlékező ünnepséget rendezett. Fúvósok kíséretével énekelték el a jelenlévők a magyar himnuszt, azt követően a felszólalók a helytállás, az áldozathozatal történelmi szerepét, máig ható üzenetét, az elődök felemelő példáját állították ünnepi beszédük középpontjába. A szobor talapzatán az aradi vértanúkról készült képek még közelebb hozták a ma emberéhez a több mint másfél évszázada történteket. A szobor elé a elöljárók, politikusok, lovagrendek tagjai, művelődési intézmények és civilszervezetek képviselői, magánszemélyek koszorút helyeztek el. Az ünnepség a székely himnusz közös éneklésével zárult.

aradi_vertanuk_1

HN-összefoglaló

Kapcsolódó cikkek:

14,351RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb