2021, január 18, hétfő.

Az anyanyelvhasználat tudatos fejlesztése a cél

Hatodik alkalommal szervezte meg a Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi versenyt a Bihar Megyei Diákokért Egyesület és a nagyváradi 16-os Számú Általános Iskola. Az országos megmérettetés – második-negyedik osztályosoknak szóló – megyei szakaszát Gyergyóalfaluban rendezték.

Díjazott tanulók és felkészítőik. Eredményesség Fotó: Hunyadi János

A főszervezők tájékoztatása szerint az anyanyelvhasználat tudatos fejlesztése képezi a verseny fő célkitűzését, kezdve az olvasható írásra való ösztönzéstől egészen a helyesírási képességek javításáig. A verseny a helyi, a körzeti, a megyei és az országos szakaszon is két részből áll: egy tollbamondásból, valamint egy feladatlap kitöltéséből, amely a szövegértelmezéstől kezdve a szótagoláson át számos kihívást tartogatott.
A gyergyóalfalvi megyei szakaszon jól teljesítettek a gyermekek, a második osztályosok kategóriá­jában három első helyezettről beszélhetünk: Lőrincz Barbara, a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskolából, Sipos Balázs a csíkszeredai József Attila Általános Iskolából, valamint a szintén csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola tanulója, Vitos Dorka.
A harmadik osztályosoknál Todor Hunor, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Gimnázium tanulója bizonyult a legjobbnak, míg a negyedikeseknél a csíkszentsimoni Endes József Általános Iskolából, Darvas Teréz Katalin volt a legügyesebb.
– Anyanyelvünk néha egy omladozó várhoz hasonlít, és ti vagytok ennek a várnak az őrzői – szólt a gyermekekhez a megyei szakasz egyik szervezője, Vargyas Hajnalka tanítónő, aki Hunyadi Irén tanítónővel közösen dolgozott a nyelvhasználati megmérettetés létrejöttén.
A megyei szakaszról – a második osztályosok kivételével – évfolyamonként két tanuló jut a döntőbe, az országos szakaszt április 7–9. között rendezik Nagyváradon.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb