Az anyanyelvhasználat tudatos fejlesztése a cél

Helyesírási verseny Gyergyóalfaluban

1 343

Országosan 4000 tanuló nevezett be az immár nyolcadik alkalommal szervezett Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi versenyre. A 2–4. osztályos gyermekek számára tartott megmérettetésre Hargita megyéből 800 neveztek be, amelyből 193-an jutottak tovább a szombati – Alfaluban szervezett – megyei szakaszra.

Ötödik alkalommal házigazdák. Nyelvfejlesztés Fotó: Hunyadi János

A verseny helyi, körzeti, és megyei szakaszán is más-más tollbamondást írnak a gyermekek, különböző nyelvi feladatlapokat töltenek ki, ez pedig az országos szakaszon sem változik majd, ahol megyénket hét tanuló képviseli.
Alfaluban ötödik alkalommal tartották meg a versenyt, ahol a helyi Sövér Elek Szakközépiskola igazgatója, Köllő Sándor köszöntötte a versenyzőket, beszédében pedig a szülők, valamint a pedagógusok pozitív hozzáállását hangsúlyozta. A szervezők rámutattak, a helyesírási képességek fejlesztése, a szólások, közmondások, találós kérdések használatára való ösztönzés, egyszóval az anyanyelvhasználat tudatos fejlesztése képezi a megmérettetés fő célját.
Mint mondták, nagyon fontos, hogy a fentebb felsoroltak beépüljenek a gyermekek szókincsébe, a különböző nyelvi játékok, és rejtvények által pedig játszva tanuljanak.
A másodikosoknál a székely­udvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Gimnázium tanulója, Márton Ádám, valamint a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola diákja, Miklós Kriszta jutott a nagyváradi döntőbe. A harmadikosoknál az ivói Székely János Elemi Iskolából Szegedi Anita, és a házigazda alfalvi tanintézmény tanulója, Lőrincz Dóra jutott tovább.
A negyedik osztályosok kategóriájában három tanuló képviseli megyénket Nagyváradon, név szerint Nagy Anna Lilla a csíkszeredai művészeti középiskolából, a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola tanulója, Sorbán Anna, valamint a szintén udvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskolában tanuló Balássi-Benedek Ábel.
A Fürkészt az oktatási, a kutatási, illetve az ifjúsági és sportminisztérium, a Kisebbségi Főosztály, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, a versenyben szereplő megyék tanfelügyelőségei, valamint a Diákokért Egyesület szervezi.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek