2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

Az Animáció Világnapja Székelyudvarhelyen: Fókuszban a magyar rajzfilmek

Az utóbbi év legjobb rajzfilmjeit nézhetik meg ma az érdeklődők Székelyudvarhelyen, a Városi Könyvtárban. A bemutatott alkotások között a Legendárium kisfilmjei is szerepelnek. Lesz kiállítás, és este Varsányi Ferenc Emmy-díjas magyar filmrendezővel lehet találkozni.

Ünnepeljük együtt az animáció világnapját Székely­udvarhelyen! – ezzel a felhívással szervez egész napos programot a Székelyföldi Legendárium Animációs Stúdiója és a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár. A téka látvány- és hangzóanyag részlegén egész napos kiállítás várja a látogatókat, amely a magyar animáció történetét mutatja be, Magyar animáció 100 címmel. Az esemény partnere a Magyar Művészeti Akadémia.
Délelőtt 11, illetve 15 órától a Nemzeti Média és Hírközlési Hivatal (NMHH) jóvoltából az utóbbi évek magyar animációs filmjeiből vetítenek egy csokorravalót az érdeklődőknek. Majdnem 20 alkotás szerepel a kínálatban, köztük van a Legendárium Varázspatkó és A tejút című rajzfilmje is.
Az animáció világnapja alkalmával neves vendéget is fogad Szé­kelyudvarhely: az eseményre meghívták Varsányi Ferenc Emmy-díjas filmrendezőt (a Rugrats rajzfilmsorozat rendezéséért kapta az elismerést), tanárt, animációs szakembert, aki a kortárs magyar animációról beszél. A 19 órakor kezdődő esemény házigazdája Szabó Károly, a városi könyvtár látvány- és hangzóanyag részlegének vezetője lesz.
Az animáció világnapjának október 28-i megünneplését a Nemzetközi Animációs Filmszövetség kezdeményezte 2002-ben. 1892-ben ugyanis e napra esett a mozgókép-vetítés egyik úttörője, Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, tehát ezen a napon történt az egyik első próbálkozás a rajzolt figurák vetítésére.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb