Az alsóház csapatai lezárnák a pontvadászatot

Mi lesz veled, 1. Liga?

25

Korábban az 1. Liga folytatása és annak módja biztosnak tűnt a romániai labdarúgásban a szükségállapot lejártát követően. A hétvégén viszont a bajnokság alsóházában szereplő csapatok jelezték a bajnokság szervezője felé, akárcsak a másod- és harmadosztály klubjai, hogy ők is szeretnék, ha befagyasztanák számukra a 2019/2020-as idényt. A Sepsi OSK vezetői is osztják ezt a véleményt, ám a sepsiszentgyörgyeiknek van egy feltételük: a Románia-kupa elmaradt küzdelmeit le kell játszani. A székelyföldi gárda ugyanis elődöntős a Románia-kupában, melynek győztese indulhat az Európa Ligában, ezt a célt szeretné elérni a Sepsi OSK.

A Sepsi OSK Chindia elleni utolsó bajnoki összecsapása                                                        Fotó: chindiatargoviste

Ahogy a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) meghozta határozatait a labdarúgó 2. és 3. Liga 2019/2020-as idényének lezárásával vagy részleges folytatásával kapcsolatosan, az 1. Liga alsóházában szereplő klubok kéréssel fordultak a Román Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) felé. A nyolcból hét klub vezetője írta alá a beadványt, amelyben arra kérik a LPF-t, hogy fagyassza be az alsóház küzdelmeit. A beadványt csak a Bukaresti Dinamo vezetői nem szignózták, a Sepsi OSK pedig feltételekkel támogatta az ötletet.
A március közepén a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt labdarúgó 1. Liga folytatása eddig biztos pontnak tűnt. Mi több, olyan lehetőség is felmerült, hogy a csapatok költözzenek Antalyába, és ott rendezzék meg az elhalasztott meccseket, hiszen a törökországi üdülőváros rendelkezik megfelelő számú pályával ahhoz, hogy a találkozókat nézők nélkül ugyan, de televíziós közvetítéssel, egészségügyi kockázat nélkül meg lehessen rendezni. Később ezt az ötletet elvetették a csapatok a túl nagy költségek miatt, mi több, a közvetítési jogokat tulajdonló cég sem nagyon támogatta ugyancsak anyagi megfontolásból.
Tíz napja, miután Ionuț Stroe sportminiszter bejelentette, miként kezdhetik el a csapatok a szükségállapot lejárta után a felkészülést, a 2. és 3. Liga részleges befagyasztásáról döntött a FRF, hiszen felsőházi rájátszás lesz a másodosztályban, míg a harmadosztály néhány csoportjának első két helyezettje selejtezőt vív a 2. Ligába jutásért, ahogyan megrendezik a megyei pontvadászatok győztesei között is a 3. Ligába jutásért a meccseket, igaz, nem az eredeti formában.
Ekkor még úgy tűnt, az 1. Liga újraindulásával kapcsolatosan nem lesznek gondok, mi több, már két időpont is felmerült a folytatásra. Ám az elmúlt hétvégén hét alsóházi klubvezető meggondolta magát, és arra kérik a LPF-t, hogy zárja le a küzdelmeket, csak a felsőházban szereplő csapatok lépjenek pályára, számukra ugyanis többszörös a tét a bajnokság befejezéséért.

A beadvány
Az 1. Liga alsóházában szereplő csapatok már a hét elején egyeztethettek, hiszen pénteken már közösen szignózták azt a beadványt, amelyben a LPF-től a bajnokság lezárását kérik. A nyolc csapat vezetői közül heten írták alá a beadványt, egy csapatnak pedig voltak feltételei.
Az egyik hazai sportportál szerint a Politehnica Iași elnöke, Ciprian Paraschiv kezdeményezte a beadványt, amelyet rajta kívül a Konstancai Viitorul, a Sepsiszentgyörgyi OSK, a Nagyszebeni FC Her­mannstadt, az Academica Clin­ceni, a Chindia Târgoviște és a FC Voluntari elnöke írt alá, a Bukaresti Dinamo vezetői pedig nem válaszoltak a felkérésre, így a fővárosiak szignója hiányzott csupán a beadványról, amelyet eljuttattak a LPF-nek.
Az aláírók azzal indokolták kérésüket, hogy nem minden esetben tudják majd betartani a sportminiszter által közölt edzési feltételeket, emiatt nagyobb az esély a játékosok sérülésére, ugyanakkor a zárt kapus mérkőzések bevételkiesést okoznak a kluboknak, amelyek így is nehéz anyagi helyzetben vannak. Többek között kiszámolták, hogy a tévéközvetítésből befolyó összeget gyakorlatilag a sportminiszter által közölt feltételek teljesítésére kellene költsék, és vannak csapatok, amelyek már vesztettek el támogatókat, így a játékosok bérét nem tudnák teljesen kifizetni. A hét klubvezető az alsóházi rájátszás befagyasztása mellett azt is kéri a szakszövetségtől, hogy a 2019/2020-as idényben ne essen ki csapat az 1. Ligából, ez azonban probléma elé állítja a FRF-t, hiszen a 2. ligában már eldöntöttnek látszik a play off, amely a feljutást hivatott eldönteni.

A feltétel
A Sepsi OSK ugyan támogatta a pontvadászat befagyasztását, de csak azzal a feltétellel, ha a Románia-kupa küzdelmeit lehet folytatni. A háromszékiek ugyanis az elődöntőig jutottak, és arra számítanak, ha megnyerik a sorozatot, ősztől az Európa Liga selejtezőjében léphetnek pályára.
Érdekesség, hogy a Románia-kupa 2019/2020-as idényének elődöntőbe jutott négy csapatából három az 1. Liga alsóházában érdekelt: a Sepsi OSK mellett a Politehnica Iași és a Bukaresti Dinamo játszhatna a döntős helyért, az egyetlen felsőházi gárda a Bukaresti FCSB. Korábban már felmerült, hogy zsúfolt lesz a versenynaptár az 1. ligás gárdák számára a június eleji újrakezdést követően, így a Románia-kupa elődöntőjét ne oda-vissza rendszerben tartsák meg, hanem egy meccs döntse el a továbbjutást. Egyébként ezt az ötletet támogatták az érdekelt klubok.
A Sepsi OSK játékosai Leo Grozavu vezetőedző és segítőinek vezetésével elkezdték a felkészülést, ám azt nem tudják, a 2019/2020-as idényben lesz-e még egyáltalán meccse a gárdának. A sepsiszentgyörgyi csapat tagjai pénteken Csíkszeredában végeztették el a koronavírus-tesztet, amely nélkül nem vonulhattak volna edzőtáborba. A gárda közösségi oldalán szombaton közölte, „megjöttek az eredmények, és jó hírekkel szolgálhatunk: a Sepsi OSK-nál minden játékos és a szakmai stáb tagjainak koronavírus-tesztje negatív lett!” A csapat szombaton már meg is tartotta első edzését.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.