Az államelnök megbuktatására számítanak

188

Gabriel Vlase szociáldemokrata politikust, a képviselőház alelnökét jelöli Klaus Johannis államfő a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatói tisztségére – közölte az elnöki hivatal. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke ugyanakkor azt nyilatkozta: „szinte biztos” információik vannak arról, hogy Liviu Dragnea, a PSD pártelnöke a jövő hét folyamán elindítja az államelnök felfüggesztési eljárását.

Klaus Johannis Fotó: presidency.ro

A Johannis által javasolt 47 éves Bákó megyei politikus tagja a képviselőház nemzetbiztonsági szakbizottságának, és a nemzetvédelmi kollégium, majd a hírszerzési akadémia hallgatójaként szerzett szakképesítést, illetve doktori címet. A titkosszolgálatok vezetőit a parlament nevezi ki az államfő javaslata alapján.
Johannis a mostani jelölésével visszatérni látszik ahhoz a – megválasztása után felrúgott – korábbi íratlan szabályhoz, miszerint a hírszerzési igazgatók egyikét a kormányoldal, a másikat az ellenzék adja. Johannis 2015-ben még saját – ellenzékben lévő – volt pártjából jelölt igazgatót mind a belbiztonsági feladatokat ellátó Román Hírszerző Szolgálat (SRI), mind a SIE élére. A SIE igazgatói tisztsége csaknem két éve, 2016 szeptemberében, Mihai Răzvan Ungureanu lemondásával üresedett meg, és azóta betöltetlen.
Vlase beiktatásáról várhatóan a képviselőház és a szenátus jövő heti együttes ülésén fognak szavazni a honatyák, vagyis azon az ülésen, amelyen egyes szociáldemokrata politikusok szerint az államfő felfüggesztését kellene kezdeményeznie a törvényhozásnak, amiért Johannis vonakodik eleget tenni a Laura Codruța Kövesi DNA-főügyész felmentését előíró alkotmánybírósági határozatnak.
Erre számít Ludovic Orban PNL-elnök is, aki tegnap azt nyilatkozta: „Szinte biztos” információik vannak arról, hogy Liviu Dragnea a jövő hét folyamán elindítja az államelnök felfüggesztési eljárását, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökének, Călin Popescu-Tăriceanunak a támogatásával.
„A Dragnea-klán készen áll, hogy lángokba borítsa az országot” – fogalmazott Orban. A liberális pártelnök hangsúlyozta, a felfüggesztési eljárás célja: az ügyészségek és hírszerző szolgálatok feletti irányítás átvétele, az igazságügyi törvények és a büntető törvénykönyvek kihirdetése.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.