Az államalapítás és az új kenyér ünnepe

Díjazták a Virágos Székelyudvarhely program nyerteseit

255

Kétnapos Szent István-napi ünnepséget rendezett a polgármesteri hivatal színvonalas programmal, tűzijátékkal. Újszerű volt az események helyszíne: a Márton Áron tér körüli tanintézmények megnyitották zöldövezeteiket, udvarukat, így meghitt, kisebb előadásokra, koncertekre alkalmas terek alakultak ki. Vasárnap, a Koronaudvarnak elnevezett téren adták át a Virágos Székelyudvarhely program díjait.

Koronaudvar, Virágos Székelyudvarhely. Átadták a díjakat

Az államalapítás ünnepén kulturális programok, gyermekeknek szóló foglalkozások és előadások, kézműves utca, koncertek várták az érdeklődőket a Márton Áron téren, a Patkóban. Nagy sikere volt az újraértelmezett térnek, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium előtt kialakított meghitt Koronaudvarnak is, ahová szívesen beültek az emberek egy-egy kisebb előadásra, koncertre. A kétnapos ünnepség már vasárnap elkezdődött, tegnap este ért véget, látványos tűzijátékkal.

Minőség a színpadon
A Koronaudvar bejáratánál lehetett megtekinteni az Árpád-házi királyok a Nádasdy Mausoleumból című kiállítást. A szabadtéri tárlat alapját a magyar barokk művészet legnagyobb összefüggő arcképsorozata képezte, mely később számos uralkodó ábrázoláshoz szolgált ihletként. Állandó fotográfia-sarok is állt a közelben, a Fényírdában az érdeklődők betekinthettek a különleges történeti fényképészeti eljárásokba, sőt, szelfit is készíthettek alkalmi-ünnepi háttérrel. A gyerekeknek még számos szórakozásra nyílt lehetőségük: sakkozhattak, koronát modellezhettek, mesét hallgathattak.

Ünnepi sakk a Vasszékely lábánál. Jól szórakoztak a gyerekek

A szabadtéri színpadon a hagyományőrzők mellett fellépő előadók, együttesek színvonalas produkciója szervesen illeszkedett az ünnepség üzenetéhez. Vasárnap délután például Kalmus Felicián csellóművész koncertjét lehetett meghallgatni, majd az X-faktor tehetségkutató műsorból is ismert Antal Tímea lépett fel saját zenekarával. Bár a népzene és a néptánc a mai napig szerves részét képezi Antal Tímea életének, zenekara alapvetően a pop-rock műfajában van otthon. A vasárnap esti koncerten saját dalaikon kívül örökzöldek is felcsendültek – a közönség nagy örömére. Augusztus 20-án, tegnap délután 5 órakor indult az élet a Márton Áron téri szabadtéri színpadon, méghozzá a Kalotaszegi Legénytársulat és a Tokos Zenekar autentikus és forró hangulatú műsorával. Hogy nehogy elillanjon a hangulat, a Serittő, a Kékiringó és a Boróka helyi néptáncegyüttesek tagjai hívták táncba a közönséget. Utánuk a zsámbéki fiatalokból álló Aurevoir lépett fel, a változatos stílusban játszó zenekar jó bemelegítés volt a Magashegyi Underground bulija előtt. A különleges hangulatú, örök útkereső, nagy fesztiválkedvenc együttes koncertjére is sokan kíváncsiak voltak.

Bábelőadás a Koronaudvarban. Jó hangulat, minőségi szórakozás FotóK: Polgármesteri hivatal / Facebook / Barabás Ákos

Kísérőprogramok
Hagyományos eleme a szé­kely­udvarhelyi Szent István-napi ünnepségnek az ezüst-, arany- és gyé­mántlakodalmukat ünneplő há­zaspárok díjazása, illetve az új kenyér megszentelése és megáldása. Ugyanennyire állandó elem a polgármesteri hivatal Virágos Székelyudvarhely elnevezésű programjának a kiértékelője. A szervezők elmondása szerint évről évre beigazolódik, hogy ez a játékos program nagy népszerűségnek örvend. A hivatal több ezer ültető-cserepes egynyári virágot, illetve futómuskátlit osztott ki tavasszal a regisztrált igénylőknek, intézményeknek, egyesületeknek, lakószövetségeknek, illetve magánszemélyeknek. A kiértékelőn köszönetet mondtak azoknak a résztvevőknek, akik a kapott mennyiséget megtöbbszörözték, vagy kizárólag önerőből tették virágossá az utcafrontra néző ablakaikat, teraszaikat, a bejáratuk előtti zöldövezetet. A résztvevőktől fotókat vártak, a virágos erkélyek és ablakok, valamint kertek és bejáratok kategóriájában érkezett be a legtöbb felvétel. Ugyanakkor a szervezők úgy vélik, hogy az intézmények, lakószövetségek, egyesületek kategóriájában ért leginkább célba a program, hiszen ezen a téren a szomszédok közösségi élményként élték meg a virágültetést, majd azt követően a kis kertek gondozását. Ebben a kategóriában a Csereháti Bérlők Egyesülete nyerte el az első díjat (1000 lej értékű, dísznövényekre beváltható utalvány), a Nyugdíjas Önsegélyző Pénztár pedig második díjban, azaz 500 lej értékű utalványban részesült. Az önerőből szépet alkotók kategóriájának első díját Gál Kingának ítélték oda, a virágos erkélyek és ablakok, valamint kertek és bejáratok kategóriájában László Angella teraszát találták a legszebbnek a szervezők. Rendhagyó módon egy olyan jogi személyt, egy vendéglátóegységet is díjaztak, amely ugyancsak önerőből, de nagyon nagy hangsúlyt fektet teraszának virággal való díszítésére. Az 500 lej értékű különdíjat a Retro Steak House kapta. A díjakat a program védnöke, Szarvas Zsuzsánna önkormányzati képviselő adta át vasárnap délután a Koronaudvarnak keresztelt téren. Ugyanitt kis kiállítást is berendeztek a programba beküldött fényképekből, a nyertesek névsorát pedig a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán hozták nyilvánosságra.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.