Az adóhátralékok törlesztését ösztönzi a városvezetés

78

A kamatok hetven százalékának kifizetése alól mentesülhet­nek azok az adós cégek és magánszemélyek, akik március végéig kifizetik elmaradásaikat a gyergyószentmiklósi adó- és pénzügyi osztály felé – erről döntött soron kívüli ülésén a gyergyó­szent­mik­lósi önkormányzat kép­viselő-testülete. Határoztak arról is, kik képviseljék a várost a Monturist-közgyűlésen.

Elengedik a kamatok oroszlánrészét
Aképviselő-testület elfogadta azt a tervezetet, mely szerint azok a magán- és jogi személyek, akik március 31-ig törlesztik tartozásaikat a város kasszájába, mentesülnek a kamatok 70 százaléka alól. A határozat a 2015. szeptember 30-án a helyi adóügyi osztályon jegyzett összes hátralékra érvényes, viszont fontos tudnivaló, hogy az adófizetőnek teljes mértékben törlesztenie kell az alapadósságot, az erre kiszabott kamat 30 százalékát, valamint a folyó évi adók és illetékek március 31-ig kötelezően befizetendő 50 százalékát. Nagy Zoltán alpolgármester hangsúlyozta, a városvezetés célja ezáltal a hátralékkal rendelkező adófizetők ösztönzése a tartozások mielőbbi törlesztésére, s így a felhasználható adóbevételek növelése. Elmondta azt is, a határozattervezet korábbi kifüggesztésekor a kamat felének eltörlése volt előterjesztve. Az Arbor Vállalkozók Szövetsége azonban javaslatot nyújtott be arra vonatkozóan, hogy a 2015/44-es sürgősségi kormányrendelet által megengedett legmagasabb kedvezményt fogadja el a testület, tekintettel a helyi gazdasági környezetre és a cégek általános gazdasági mutatóira. A testület a javaslatot is figyelembe véve 70 százalékra emelte a kamattartozások elengedésének szintjét, amennyiben március végéig a teljes befizetendő értéket törlesztik az érintettek. A kedvezmény igényléséhez magánszemélyek egy kérést, jogi személyek több cégdokumentumot is kell mel­lékeljenek (a bejegyzési okirat másolatát, az előző évi mérleg másolatát, közjegyző által hitelesített nyilatkozatokat). Az önkormányzat pénz- és adóügyi osztályának Fürdő utcai székhelyén bővebb tájékoztatással is szolgálnak. Az osztály vezetője, Selyem-Hideg Norbert egyébként a tanácsülésen azt mondta, két cég, egy alapítvány, valamint néhány magánszemély jelezte eddig, hogy igénybe venné a lehetőséget.

Monturist-közgyűlésre készülnek
A városi tanács előtt ismét napirendre került a Montursit ügye, hiszen csütörtökön közgyűlésre kerül sor Budapesten, a tanács pedig ki kellett nevezze azokat, akik a várost képviselik. Nagy Zoltán alpolgármester azt mondta, ő maga nem képviselheti a testületet, hiszen polgármesteri teendőkkel is fel van ruházva, így végrehajtói szerepe nem teszi ezt lehetővé. Hasonló a helyzet a korábban a küldöttségbe kinevezett Czink Attila önkormányzati képviselővel is, akit azóta alpolgármesteri feladatokkal bíztak meg. Így most az MPP-frakció képviseletében Kastal Lászlót, az RMDSZ-frakció képviseletében pedig Keresztes Zsombort jelölték ki, hogy a közgyűlésen megjelenjenek. A cég ügyvezetői tisztségére javasolt személy is változott, hiszen a hosszas huzavona miatt a korábban nevesített Pál Levente nem vállalta a feladatot, helyette Nagy Zoltán alpolgármester Rusu Róbertet, a turisztikai iroda munkatársát javasolta.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek