Az 50 éve házasságban élőket köszöntötték

Családok nemzetközi napja

337

Hallgatni arany, kompromisszumot kötni tudni kell, a szeretet sem árt, meg komolyan kell venni az esküt – ez a hosszú házasságok titka. Legalábbis ezeket sorolták azok a sokat látott csíkszeredai házastársak, akik már több mint 50 éve élnek együtt, és ennek tiszteletére felköszöntötte őket a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság. A csíksomlyói Szabadidő és Továbbképző Központban tegnap megtartott ünnepség apropóját az szolgáltatta, hogy május 15-re esik a családok nemzetközi napja.

Nem hétköznapi teljesítmény több mint fél évszázadon át együtt élni Fotó: Facebook

Több mint tizenöt olyan házaspár él jelenleg Csíkszeredában, akik idén ünneplik az 50. vagy még ennél is nagyobb sorszámú házassági évfordulójukat. Két olyan pár is akadt a felköszöntöttek között, akik éppen 57 évvel ezelőtt fogadtak örök hűséget egymásnak és be is tartották fogadalmukat.
Az ünnepség rövid zenés műsorral kezdődött, amelyet Szilágyi Nóra és Ráduly Gábor szolgáltatott, és amely stílszerűen a Szeressük egymást, gyerekek című örökzöld Seress Rezső-dallal ért véget. Ezután következett Elekes Zoltán, a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság vezetőjének ünnepi köszöntője. Az intézményvezető elismerte: újat biztosan nem tud már mondani a több mint fél évszázada együtt élő házaspároknak, ugyanakkor úgy vélte, éppen az ő felköszöntésükkel lehet a leghitelesebben megünnepelni a családok nemzetközi napját.
Az igazgató kérdésére, hogy mi a hosszú házasság titka, különféle válaszok érkeztek az ünnepeltektől. Volt, aki az mondta: titok. A legtöbben egy-egy szóban, kifejezésben fogalmazták meg a lényeget: kompromisszum, szeretet, nem feleselés, hallgatni arany, pszichológus nélkül, a gyermekek és unokák is kellettek, a jó példa, amit a szüleik mutattak – sorolták, hogy mi minden kellett hozzá. „Komolyan vettük az esküt, amit ötven évvel ezelőtt elmondtunk” – mondta zárásként az egyik ünnepelt.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek