Autóvezetés, amihez mindenki ért

89

Azt mondják, hogy a focihoz és a politikához mindenki ért, én azt mondom, van egy harmadik terület is, az autóvezetés. A mindenhez értők táborában az újságírók kénytelen-kelletlen is előkelő helyet foglalnak el, az említett három területen kívül is rengeteg dologhoz érteniük kellene, vagy legalábbis úgy kell tenniük, mintha értenének, és azt el is kell hitetniük az olvasóval. Azonban nem hiába a vezetést hoztam fel harmadik példának, mert az újságíró azt is látja, hogy ez az a témakör, amely képes arra, amire sok más közérdekű és fontosnak vélt téma nem: vonzza az olvasókat. Mondanom sem kell, hogy a közúti balesetekről szóló hírek képesek akármilyen kormányválságot és felháborító korrupciós ügyet lepipálni olvasottságban.
A közösségi oldalakon aktív csoportok vannak, amelyek a közlekedés köré szerveződnek. Itt aztán bárki kiélheti magát: lehet panaszkodni a szabálytalanul parkolókra, röhögni az ügyetlen vezetőkön, nőket alázni azt bizonygatva, hogy rosszabbul vezetnek, hatóságokat, közterület-fenntartókat ócsárolni, mert gödrösek, mocskosak, szűkösek az utak. De láttam már olyan fórumot is, ahol a Hargita megyei sofőröket kollektíve bélyegezték meg azzal, hogy rosszul vezetnek. Arról ne is beszéljünk, hogy a drága autók tulajdonosai sokszor nem tartják be még az alapvető közlekedési szabályokat sem.
A szívem szorul össze még mindig, amikor eszembe jut egy-egy olyan közúti baleset, amelyről írnom kellett. Elkeserít az élet igazságtalansága, ha kisgyermekek, családanyák és családapák veszítik életüket az utakon. A legfájdalmasabb az egészben pedig az, hogy leggyakrabban a balesetet okozó személy ússza meg könnyebb sérülésekkel. Amióta újságíróként annyi különböző és elképzelhetetlen módon bekövetkező balesetről értesültem, sokkal nagyobb rettegéssel ülök autóba, hiszen hiába bízik meg az ember a mellette ülő autóvezetőben, ha egy ámokfutó belénk rohan. Nagyon remélem, hogy sok profi autóvezető, akik örömmel osztanak ki másokat, és hangoztatják, hogy ők milyen jó sofőrök, ebben a tudatban is halnak meg, ágyban, párnák közt… és nem okozzák senkinek a halálát.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek