Autósversenyek a megyében

Idén is lesz városi terepverseny Csíkszeredában Fotó: László F. Csaba / archív
250

A Román Autósport Szövetség döntéshozó testülete az elmúlt héten fogadta el az idei év versenynaptárait minden autósport szakágban. Hargita megyében ralin kívül számos más eseményt is szerveznek, lesz hegyigyorsulási verseny és terepralis viadal is.

Idén is lesz városi terepverseny Csíkszeredában Fotó: László F. Csaba / archív

Elfogadta a Román Autósport Szövetség (FRAS) döntéshozó testülete a hazai autósport versenynaptárat. A Szövetségi Tanács elmúlt heti ülésén minden szakág versenyeiről döntött, eszerint az idén Hargita megyében az elmúlt évhez képest jóval több esemény lesz. Ralin kívül több hegyigyorsulási viadal is lesz, ugyanakkor a tereprali kedvelői is lehetőséget kapnak a versenyzésre.

Hét rali
Akárcsak az elmúlt évben, idén is hét futamból áll az országos ralibajnokság, illetve a másodosztály, a rali-2 is. A versenyek közül három került be a nemzetközi versenynaptárba, három viadalt murva, négyet pedig aszfalt borítású utakon tartanak. Tavalyhoz hasonlóan a nyári vakáció a Hargita Ralit követően kezdődik. Ahogy az elmúlt két évben, úgy idén is a rali-2 futamait egyszerre tartják a „nagy” bajnoki futamokkal, és idén is a másodosztály mezőnye kevesebb versenykilométert tesz majd meg a bajnoki viadalokon résztvevőkhöz képest. A másodosztályt kezdő vagy kis költségvetéssel rendelkező pilóták számára hozta létre a FRAS.
A bajnokság a hagyományokhoz híven a Brassó Ralival kezdődik, a futamot március 23-án és 24-én tartják. Hat héttel később, május 4-én és 5-én lesz a Kolozs Rali, amely idén is a nemzetközi verseny lesz, a futam a Tour European Rally (TER) sorozat első viadala. Május végén, 25-én és 26-án lesz az első murva futam, az Arad Rali, akárcsak a június 15-én és 16-án sorra kerülő Bákó Rali az Európai Rali Kupa (European Rally Trophy) sorozatba is számít.
A két murvás futam után visszatérnek a versenyzők az aszfalt borítású utakra, július 13-án és 14-én Székelyudvarhely és környéke ad majd otthont a 26. Hargita Ralinak. A szervező Maxx Racing évek óta arra törekszik, hogy a hazai mezőny mellett minél több magyarországi pilóta induljon a székelyföldi versenyen, idén a Hargita Ralival egy időben biztosan nem lesz futam Magyarországon, így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a júliusi viadalon a tavalyinál is több anyaországi pilóta vegyen részt. Egyébként Ferencz Csaba főszervező az elmúlt években több alkalommal is elmondta, célja, hogy a Hargita Rali a román mellett magyar bajnoki futam is legyen, erre viszont idén még biztosan nem kerül sor.
A hargitai viadal után másfél hónap szünet lesz, majd szeptember 7-én és 8-án Iași-ban tartják a hatodik bajnoki futamot. A FRAS vezetősége egyébként arra kérte a moldvai futam szervezőit, hogy lehetőségeik szerint tegyenek meg mindent azért, hogy vagy a rajtot tartsák Kisinyovban, vagy pedig legalább egy gyorsasági szakasznak Moldova Köztársaság legyen a helyszíne. A bajnokság – akárcsak a rali-2 – október 5-én és 6-án zárul a Szeben Ralival.

Futamok, más szakágakban
Két szervező négy helyszínen összesen négy futamot szervez a hazai hegyibajnokság másodosztályában. Április 22-én és 23-án Barcarozsnyóban kezdődik a pontvadászat, majd a csíkszeredai Richy Racing Team SE Csíkszentkirályon, a Szentimrei Büdösfürdő felé vezető, tavaly leaszfaltozott megyei úton tart futamot május 5-én és 6-án. Egy héttel később, május 13-án a Szent Anna-tó felé vezető megyei úton a sepsiszentgyörgyi Autocrono SK szervezésében zajlik a bajnokság harmadik futama, majd Ozsdola, Resicabánya és Sugásfürdő lesz versenyhelyszín. A hetedik futamnak július 28-án és 29-én Gyergyószentmiklós környéke, a Gyilkostó felé vezető országút ad majd otthont, ezt követi a medgyesi, a râncai, valamint a nyárádmagyarósi viadal. A pontvadászat szeptember 29-én és 30-án ér véget, a zárófutamot – akárcsak a gyilkostóit – a Richy Racing Team SE szervezi Gyergyóditróban.
A FRAS idén átszervezi a Time Attack bajnokságot, és létrehoz egy újabb pontvadászatot, a Super Rally-t. Utóbbi a hagyományos ralik kiírásában szereplő szuperszpeciálokhoz hasonlít: városi utcákon kijelölt néhány kilométeres pályán indulnak a versenyzők. A tervek szerint egy- vagy kétnaposra tervezik a versenyeket, ugyanazon a helyszínen és pályán külön lesz majd futam a Time Attack és külön a Super Rally szakágban indulóknak. Egyelőre négy helyszínt jelölt ki a futamoknak a FRAS, május 12-én Vajdahunyadon, június 23-án Marosvásárhelyen, szeptember 15-én Craiován, október 27-én Pitești-en tartanak versenyt. A bajnokság társszervezője a Richy Racing Team SE, az egyesület vezetője, Ritner Béla korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy más helyszíneket is számba vettek, és több város önkormányzatával tárgyalnak, többek között Sepsiszentgyörgy tanácsával is, így elképzelhető, hogy a kovásznai megyeszékhely is helyet ad majd egy viadalnak.
A megyebeli tereprali kedvelői sem maradnak idén verseny nélkül, augusztus 9. és 11. között Csíkszereda újra otthont ad az Urban Offroad eseménynek, mely a FRAS versenynaptárában kupaküzdelemként szerepel. Tavaly szintén egy háromnapos esemény keretében tereprali tájékozódási verseny volt Piricskén, idén is ezt tervezi a szervező Csíki Offroad Klub vezetője, Farkas Lóránt, amelyet majd a csíkszeredai városi akadályverseny követ.

Kopacz Gyula

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.