Autógyártási ranglista

Listavezető továbbra is a Volkswagen

36

Az autópiac múlt esztendei alakulásáról, illetve mérlegéről már január hónap folyamán nyilvánosságra kerültek világszerte statisztikák. Európai viszonylatban a mérvadó az Európai Autógyártók Egyesületének (ACEA) szokásos közleménye, amely szerint 2018-ban európai viszonylatban 15 624 486 új személygépkocsit írattak be forgalomba. Ez a szám nem fedi teljes egészében az eladott, illetve a megvásárolt új személygépkocsikat, ugyanis időeltolódás következhet be a forgalomba való beíratás tekintetében. Az autógyárak is nyilvánosságra szokták hozni a maguk számadatait a legyártott vagy értékesített járművekre vonatkozóan. E tekintetben is lehet eltérés főleg akkor, ha egy kalap alá vesznek minden legyártott autótípust, személygépkocsit, kisteherautót, társasgépkocsit stb. A minap a kezünkbe került egy statisztika az autógyártók 2018-as esztendei ranglistájára vonatkozóan.

Az autógyártók ranglistáját a tavaly is, immár negyedik esztendeje, a német érdekeltségű Volkswagen Csoport vezette, amely esetében az értékesített személygépkocsik és kisteherautók száma 10,8 millió volt, ami 2%-os bővülést jelent. Köztudott, hogy a német cégcsoportot alaposan megrázta a „Dieselgate” néven elhíresült botrány, amelynek utórezgései mindmáig érezhetőek, mint ahogy a végkifejleményére is még várakozni kell. A második helyét megőrizte az egykori listavezető, japán érdekeltségű Toyota, amely esetében a szóban forgó értékesített járgányszám elérte a 10,4 milliót, ami a megelőző esztendőhöz viszonyítva 1,2%-os növekedést jelentett. A harmadik helyen szerepelt a múlt esztendőben is a francia–japán érdekeltségű Renault-Nissan Csoport, amely úgymond rálehelt a Toyota tarkójára a maga 10,3 millió értékesített járgányával. Ez a csoport viszonylag szerény, 0,9%-os növekedést ért el. Az viszont jobbára a Renault Románia Rt. Mioveni-ben gyártott Dacia márkájú (s mindenekelőtt a Duster modell) javára írható. Érdemes utalni arra is, hogy a Dacia továbbra is állja a sarat: európai viszonylatban az első évnegyed során 12,6%-kal több Dacia márkájú személygépkocsit jegyeztek be a forgalomba, mint 2018 azonos időszakában. Ez abszolút számban kifejezve
145 542 új személygépkocsit jelent. A negyedik helyre 8,6 millió értékesített személygépkocsival és kistehergépkocsival az amerikai érdekeltségű General Motors került. Az akár előkelőnek is nevezhető negyedik helyet némileg behomályosítja az a tény, hogy a megelőző esztendőhöz viszonyítva újabb 4%-os zsugorodást kénytelen volt elviselni az amerikai cég. A Hyundai-Kia dél-koreai érdekeltségű cég az ötödik helyre került 7,4 millió értékesített járművel, ami a megelőző esztendőhöz viszonyítva 1,6%-os növekedést jelent. Az autópiac múlt esztendei egyik legnagyobb vesztese, az amerikai érdekeltségű Ford a hatodik helyre került 5,6 millió értékesített személygépkocsival és kisteherautóval. Ami a visszaesést illeti: 2017-hez viszonyítva annak aránya meglepően nagy, 10,4%-os volt. (Egyébként romániai viszonylatban a Fordnak van, amivel büszkélkednie, hisz a craiovai gyárában egy ígéretesnek mutatkozó új modell, az EcoSport gyártását kezdték meg, amely iránt élénk a piaci érdeklődés is. Ettől függetlenül a Ford európai eladásszáma 2019 első négy hónapja során is visszaesést mutatott 2018 azonos időszakához viszonyítva.) A ranglistán a japán érdekeltségű Honda következett 5,2 millió értékesített gépkocsival. A helyét ugyan megőrizte a japán cég, de nemigen van, aminek örvendenie, ugyanis negatív előjelű mérleggel zárta a 2018-as esztendőt, a megelőző évhez viszonyítva 0,6%-os zsugorodást jegyezve. A 10-es ranglista nyolcadik helyét az olasz–amerikai érdekeltségű Fiat-Chrysler foglalta el, amely 4,8 millió értékesített személygépkocsit és kisteherautót tüntetett fel statisztikai jelentésében, 0,2%-kal kevesebbet, mint a megelőző esztendőben. A kilencedik helyen szerepel(t) a PSA Peugeot-Citroën francia érdekeltségű csoport 4,1 millió értékesített járművel, de ettől függetlenül nemigen vallhatott magáénak egy sikeres évet, ugyanis az eladásszám ismét csökkent, nevezetesen 3,8%-kal. 3,3 millió járgánnyal a tizedik helyen szerepel(t) a japán Suzuki, amely lényegében egy sikeres évet tudhat maga mögött, hiszen 4,2%-os bővülés van feltüntetve a zárszámadásában. A dolgok ilyenszerű alakulásában állítólag meg volt a maga szerepe, hogy sikerült frissíteniük a modelljeiken, s ugyanakkor európai viszonylatban megnőtt az érdeklődés a városi terepjárók iránt.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek