csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Augusztusi ferences krónika

Hálát adva a teremtő Istennek és egy szívvel, egy lélekkel imádkozva vettek részt hívek ezrei a csíksomlyói kegytemplom szentmiséin, ünnepi alkalmain augusztusban – közölték a Hargita Népével a Ferences sajtószolgálat munkatársai.

Az augusztusi ünnepi alkalmak sorát az assisi Por­ciun­kula-kápolna fel-
­szentelésének emléknapján, augusztus 2-án tartott megemlékezés nyitotta meg a kegytemplomban. A ferences rend egyik leg­különlegesebb ünnepének, az isteni irgalmasság búcsújának szent­­miséjén a szónok Puvak Ma­rián OFM volt.
Minden hónap első szombatján rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel ünnepélyes Mária-köszöntő várja a híveket a kegyhelyen. Augusztus 3-án a szentmisét Bőjte Mihály OFM celebrálta.
Augusztus 11-én, Assisi Szent Klára ünnepén a Csíksomlyó Ágacs­kája Klarissza-monostorban élő nővérek szentmisén emlékeztek meg rendalapítójukról.
Nagyboldogasszony mennybe­menetelének ünnepén Urbán Erik OFM mutatott be szentmisét. Beszédében megemlékezett arról is, hogy első szent királyunk, Szent István a halála előtti napon, Székesfehérváron a Szent Koronát és az országot, az ő népét, nemzetét Szűz Máriának ajánlotta föl.
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Szent István királyban alapítóját tiszteli. Első apostoli királyunk tíz egyházmegyét alapított, amelyeknek egyike az 1009-ben létrejött Erdélyi Püspökség. Erdély-szerte több templom patrónusaként is tisztelik Szent Istvánt, az erdélyi ferencesek pedig Szent István királyban rendtartományuk védőszentjét is tisztelik. Az ez alkalomból tartott ünnepi szentmisét Urbán Erik OFM tartományfőnök mutatta be. A szentmise végével elkezdődött az Erdélyi Ferences Rendtartomány továbbképzője is, illetve köszöntötték a rendi testvéreket, akik kerek évfordulót ünnepeltek.
Az erdélyi és magyarországi Mária Út Egyesület augusztus 24-én hatodik alkalommal szervezte meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot, amely során az egész Kárpát-medencében az édesapákért imádkoztak. A kegytemplomban 19 órakor hálaadó szentmisét celebrált Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, 21 órától pedig hajnalig tartó szentségimádás volt az édesapákért.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb