Átvertek

291

„A közvélemény tájékoztatása fontos,
de hülyítése nem ildomos.”
(Demeter László biológus)

Másfél, két éve is van annak, hogy közzétették a médiában: 2018-tól a határon túli magyarság magyarul fogja hallani, látni az M4 sporton való közvetítéseket. Vajon megérjük-e, találgattuk mi, 80-on túliak? Hát meg is értük és nem is, mint Mátyás király. Csúnyán átvertek!
Az én korosztályom annak idején utazott, ha az MTV közvetítéseire volt kíváncsi. Sorba álltunk benzinért, éjfél után meg is kaptuk járandóságunkat, aztán utaztunk Bánffyhunyadra, Felekre, Firtosmartonosra, Kézdi­szent­lélekre meccset nézni, már ahol be lehetett fogni a magyar tévét. Jártunk a szentimrei Büdösbe is, ott a szovjet tévét foghattuk, amely közvetítette a magyarok világbajnoki selejtezőjét. Most utazhatnánk akár Biharkeresztesig vagy Püspökladányig potom 500 km-t. Nem is szeretem a focit, utálom, ha szeretnék tudni! Péter Feri barátom (Isten nyugtassa!) megmondta: „A futball nem az úriemberek sportja.” Aki nem hiszi, nézze a bukaresti sportpályák lelátóit.
Máskülönben úgysem toltak ki velem, hisz a Bukarest 1-en is nézhetem a foci VB-t, ha akarom, cik-cik-cik. Románul is annyit tudok, amennyit kell. Értem, hogy „eccelent, estraordinar, eccepțional, amirabil, mulmai, în monormal, amosferă, izbunit, obladoi și cepăcat”. Nem megyünk a szomszédba egy kis világbajnokságért.
Amikor arról álmodoztunk, hogy egyszer majd otthon a fotelből nézzük a magyar tévét, mint a nagyváradiak, szegény öcsém úgy vigasztalt, hogy a váradiak hamarább megérik, hogy ők sem fogják látni. Megérték! Csakhogy ezt öcsém sem így gondolta.

Kopacz Zoltán, Csíkszereda

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek