2021, január 17, vasárnap.

Átvehették a diákok az ösztöndíj első részletét

Több mint harminc fiatalnak kezdődhet könnyebben a tanév. Szombaton délelőtt kötött szerződést a Dr. Verestóy Attila Alapítvány az idei A jövő magad vagy! nevet viselő ösztöndíjpályázat ösztöndíjasaival, akik a támogatás első részletét is átvehették. Hargita megyei középiskolások, egyetemisták és fiatal kutatók válláról került így le egy teher, ők azok, akik segítség nélkül talán nem is tudnák folytatni tanulmányaikat.

Csoportkép az ösztöndíjasokról. A „kölcsönt” itthoni munkával fizetnék vissza

Ebben az évben már nyolcadik alkalommal hirdette meg az alapítvány A jövő magad vagy! nevet viselő ösztöndíjpályázatát. Évről évre ugyanaz a cél: a jó képességű, de hátrányos helyzetben élő diákok felkarolása, anyagi támogatása havi juttatás formájában.
Szombat délelőttre hívták meg a fiatalokat a Junior étterem konferenciatermébe, hogy megkössék a tanulmányi évre vonatkozó szerződést és átadják a szeptemberi ösztöndíjakat.
Számos szülő is elkísérte a gyerekét az eseményre, ahol dr. Verestóy Attila szenátor (RMDSZ), az alapítvány alapítója szólt először a jelenlévőkhöz. Röviden elmondta, öröm számára hozzájárulni ahhoz, hogy a továbbtanulni akaró fiatalok elől elháruljon néhány akadály. Akárcsak az, hogy segíthet a diákoknak céljaik elérésében, abban a reményben, hogy majd hasznos tagjai lesznek közösségüknek, és saját maguknak is örömet jelentő munkát végezhetnek.
Nemes Melinda, az alapítvány ügyvezetője bejelentette, hogy idén is nagy volt az érdeklődés a kiírás iránt, a megadott határidőig a megye 46 településéről összesen 62 középiskolás, 59 egyetemista és 6 kutató küldte be pályázatát. Megelégedéssel nyugtázta Nemes Melinda, hogy idén bővíthették a támogatásban részesülők körét. A szenátor hozzájárulásának köszönhetően 22 középiskolásnak, 11 egyetemistának és 3 kutatónak biztosíthatnak ösztöndíjat, és az alapítvány mögé felsorakozó támogatók még 4 középiskolást, 3 nappali tagozatos egyetemistát támogatnak havi juttatással. Az ügyvezető köszönetet mondott az ABC Impex Kft.-nek, a Famos Rt.-nek, a László Constr Kft.-nek és a Csíkszentdomokosi Közbirtokosságnak, hogy hozzájárulásuk révén több fiatalon tudnak az idén segíteni.
A középiskolások 10 hónapon át, szeptembertől júniusig havi 250 lejt kapnak, az egyetemisták ugyanennyi ideig havi 400 lejt, míg a kutatók egy éven át havi 500 lejes ösztöndíjban részesülnek.
Nemes Melinda arról is tájékoztatott, hogy az ösztöndíjakon túl 30 iskolakezdési csomagot tudtak összeállítani szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeknek, bizonyos esetekben a bentlakás, az utazási bérlet költségeit fedezik, vagy az angol nyelvvizsga díját fizetik ki, tanulmányi kirándulásokat is támogatnak. Az októberi Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) által szervezett Fuss Neki! adománygyűjtő közösségi szaladáson befolyt összeget is a fiatalok segítésére fordítják.
A háromtagú kuratórium részéről dr. Hermann Gusztáv Mihály elmondta, hogy sohasem könnyű a beérkezett pályázatokról dönteniük, hiszen fiatal életekről van szó. Ezért kidolgoztak már korábban egy pontrendszert, amely megkönnyíti a sorrend felállítását. Ő is gratulált a nyerteseknek, jó munkát, jó tanulást kívánt nekik. Még hozzátette, legnagyobb öröm az lenne számukra, ha a támogatott középiskolások nevei később feltűnnének a pályázó kutatók között. „Akkor éreznénk leginkább, hogy megtérült a befektetés” – fogalmazott.
A szerződések megkötése következett, és a fiatalok zárt borítékban átvehették az első havi ösztöndíjat. Közben kiderült, hogy az egyetemisták között nagyon sok orvostanhallgató van, de a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia – EMTE diákjai is ott vannak a támogatottak között.
Egyikük így beszélt erről a lehetőségről: „Nagy segítség számomra ez az ösztöndíj. Szüleimnek így sokkal könnyebb. Úgy érzem, mintha egy kölcsönt kapnék, amit majd később én magam úgy viszonozhatok, ha itthon dolgozni fogok és esetleg én is segíthetek másokon.”

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb