Átszervezés Csíkdánfalván: Folytatnák az elkezdett terveket

1 250

Mint a megyében számos településen, jelenleg Csík­dán­falván is átszervezésekre, újszerű megoldásokra volt szükség. Bőjte Csongor-Ernő, a község polgármestere a jelenleg zajló vagy épp felfüggesztett pályázatokról és beruházásokról beszélt, illetve arról, milyen gondokat okozott a járvány.

        Fotó: Kovács Hont Imre

A 322-es pályázatot febru­ár végén zárták le, be­nyújották az utolsó elszámolást, illetve megtörtént a terepellenőrzés. Csíkdánfalva polgármestere elmondta, sikerült teljesíteni mindent, amit vállaltak.
– Mind a hét alpályázatrész kész van. A mi községünkben is több projekt futott, utak kiépítése és egy új tűzoltóautó vásárlása. A nagy projekt alapját Csíkszenttamás, Csík­karcfalva és Csíkdánfalva községek foglalták magukban – tette hozzá.
Összesen tizenhat kilométer út­szakaszt újítottak fel, valamint Csík­szentdomokoson a járdákat is építették, felújították a kultúrotthont és tűzoltóautót vettek. Csíkmadarason After School-t építettek. Csíkdánfalván a kormányprogramból elindították az Olt-híd munkálatait, ezt még nem tudták befejezni. A híd járható, de még nincs korlát, illetve szükséges az aszfaltozás. Ezek európai forrásokból valósultak meg.

Folyamatban levő projektek
– A kormány fejlesztési alapjából megvalósuló tervek közbeszerzését már aláírtuk. Minden programot igyekeztünk elindítani. Jelenleg a legfontosabb, hogy megőrizzük az egészségünket és átvészeljük ezt a válságos időszakot. A projektek megvalósulása értelemszerűen csúszni fog az elkövetkezendő időszakban – hangsúlyozta Bőjte Csongor-Ernő.
Nyolc projektet indítottak el, ezek magukban foglalják a község iskolájának és sportcsarnokának felújítását, tűzoltószertár építését. Felújítják a kultúrotthont is.
– Egy fontos része még a munkálatoknak a községháza felújítása. Ezenkívül kamerarendszert akarunk telepíteni a faluban. Ez összesen 32 kinti kamerát tartalmaz, amelyeket a község bejárataihoz szerelünk fel, valamint az iskola és óvoda udvarára. A hálózat ki van építve és a környezetvédelemtől is megkaptuk az engedélyt – fűzte hozzá a polgármester.
Mint mondta, a teljes összeg nagyjából 7 millió euró. Emellett kiemelte azt is, hogy a csíkdánfalvi Dugás-fürdő vizét elküldték kivizsgálásra annak érdekében, hogy gyógyvízzé minősítsék azt.

Járványhelyzet
– Intézményes karanténban egyelőre senki nincs, házi felügyelet alatt viszont többen, őket naponta ellenőrzi a rendőrség. Folyamatosan érkeznek hazatérő személyek, őket nyilvántartásba vesszük – mondta a polgármester.
A polgármester hangsúlyozta, hogy igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét az álhírekre, illetve arra, hogy kérdéseikkel nyugodtan fordulhatnak a falu vezetőségéhez, telefonon vagy elektronikusan. A járvány okozta gondok közé tartozik a folyamatban levő munkák szüneteltetése. A község polgármesteri hivatalában most felváltva dolgoznak, a kéréseket online formában fogadják.

Fülöp Orsolya

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek