Átkelés kétszer is a Hargitán

Hargita Rali 2018 (2)

296

A hétvégén rendezik a hazai ra­libajnokság ötödik versenyét, a Hargita Ralit. A versenyt szervező Maxx Racing SE ezúttal is a tavaly használatos pályákon tartja az idei viadalt, csupán egy szelektív helyszíne módosult. A szuperszpeciál Székelyudvarhelyen lesz idén is, csak a verseny „beköltözik” a város szívébe.

Ábrahám Thomas évek óta a Hargita Rali arca. Látványos autózást ígér idén is

Sorozatban hatodik éve ad majd otthont a Hargita Ralinak Székelyudvarhely, 2013-tól három évig murva borítású utakon tartotta a Maxx Ra­cing a Hargita Ralit, 2016-tól pedig aszfaltutakra tért át a mezőny, és azóta változatlan pályákon zajlik a verseny. Gyakorlatilag a szuperszpeciál a kivétel, hiszen a néhai Hargita Rali megálmodója és több mint húsz kiadást szervező Dietrich Árpád nevét viselő szakasz helyszíne változott néha. Ezúttal is új helyszínen zajlik majd a városi szakasz.
Az elmúlt évekhez hasonlóan a verseny főhadiszállása Székely­udvarhelyen lesz, a Kossuth La­jos utcában alakítják ki az állandó szervizparkot. Az utcát péntek hajnaltól vasárnap reggelig teljesen lezárják a közúti forgalom elől. Pénteken 8 és 13 óra között tartják a hivatalos edzést Székelyudvarhely és Farcád között, így a shakedown alatt a két település közötti úton teljes útzár lesz.
Hargita kétszer
Pénteken három gyorsasági szakasz vár a mezőnyre. Ezalatt kétszer kelnek át a pilóták a Hargita-hegységen. A verseny első szakasza a 29,05 kilométeres Bucsin, a verseny rajtját Parajd községben a 13B országút Gyergyószentmiklós felé vezető kijáratánál alakítják ki, a cél pedig már a Gyergyói-medencében lesz Borzont közelében. Az első versenyautó 15 óra 28 perckor rajtol.
A Bucsin szakasz egyébként az országos ralibajnokságban szereplő szelektívek közül a leghosszabb és az egyik legmegterhelőbb az autók és a versenyzők számára egyaránt. Mintegy 19 kilométeren közel 600 méteres szintkülönbséget leküzdve emelkednek a versenyzők, amit egy közel tíz kilométeres ereszkedő követ. A szakasz eléggé nézőbarát, hiszen Parajd közelében több parkolóhely is van, de a Bucsin-tető kiváló hely a versenyt követni.
Az első nap második szelektívje a 138-as megyei úton lesz, a rajtot Gyergyóújfalu melletti kőbánya közelében alakítják ki a cél pedig Gyergyólibántelep bejáratánál lesz, a 11,88 kilométeres szakaszon 16 óra 41 perckor rajtol az első versenyautó. Ezen a szakaszon is főleg a rajt közelében lehet biztonságosan nézni a versenyt, ám a Libán-tetőn parkolásra is van alkalmas hely. Akárcsak a Bucsin szakaszon, a Libán szelektíven is előbb emelkednek, majd ereszkednek a versenyzők, így az érkezési zóna környékén figyelmesen kell a nézőknek helyezkedni, lehetőleg kerülni kell a bukózónákat, azaz a kanyarok külső ívét.

A szuperszpeciál
Az első versenynap a Dietrich Árpád nevét viselő szuperszpeciállal zárul, melyet Székelyudvarhelyen tartanak. A szakasz rajtja a Kossuth és a Városháza tér találkozásánál lesz, a pilóták innen a Vár, a Petőfi Sándor és a Tomcsa Sándor utcák érintésével a körforgalomnál a Tamási Áron utcába fordulnak, majd a Mihail Kogălniceanu utcában a Művelődési Ház mögött fordulnak vissza. Az autósok a Tamási utcán haladva a Barátok templománál balra fordulnak, innen a Vár, a Petőfi Sándor és a Tomcsa Sándor utcák érintésével újra a Küküllő szálló mögötti körforgalomhoz érnek, a szakasz pedig a Sziget utcában ér véget. Az első versenyautó 18 óra 59 perckor rajtol majd.
A nézőknek arra kell számítani, hogy az első versenyautó rajtja előtt másfél órával zárják le az utakat, ezt követően már csak a ralihoz tartozó hivatalos személyek, illetve a média képviselői mehetnek fel járművel a pályára. A szervezők felhívják a nézők figyelmét, hogy saját, illetve a versenyzők biztonsága érdekében ne parkoljanak a gyorsasági szakaszok rajtja és célja közvetlen közelében, és amennyiben felmennek a pályára kocsival, autóikat ne hagyják tiltott helyen vagy kanyarok bukózónáiban.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.