Átgondolatlanság…

100

A Külföldi Befektetők Tanácsa (FIC) egy múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményében többek között ismételten rosszallja azt a kormányzati gyakorlatot, miszerint már-már napi rendszerességgel kerülnek le a jogszabályozás „futószalagjáról” a sürgősségi kormányrendeletek. Ebben az összefüggésben úgy értékelik, hogy „a kormány azt a téves képzetet kelti, mintha a gazdaság leküzdhetetlen problémák előtt állna, és bármelyik pillanatban el kell fogadni egy jogszabályt, hogy rendkívüli sebességgel helyrehozzák a dolgokat”.
A FIC illetékesei nem sok újat mondtak, mondhattak, csupán megismételték azt, amit eddig is hangoztattak nemcsak ők, hanem hazai és külföldi neves szakértők, gazdasági elemzők, akárcsak pénzintézetek, s ami szöges ellentétben áll a 2016 végén meghirdetett kormányprogrammal és kormányzási elképzelésekkel. Emlékeztetnénk: nincs két éve annak, hogy Liviu Dragnea, a kormánypárt elnöke határozottan kijelentette, lemondanak ama helytelen gyakorlatról, amit a sürgősségi kormányrendeletek meghozatala jelent, s ami okán a külföldi befektetők szemében is Románia gazdaságpolitikája, valamint jogszabályozási ténykedése kiszámíthatatlanná, megbízhatatlanná és átláthatatlanná vált, s abból kifolyólag megrendült a gazdasági szereplőkben a jogrend stabilitása iránti bizalom. Amúgy országunk az „eredeti”, illetve „sajátos” jogalkotási és -szabályozási gyakorlata révén nemkívánatos hírnévre tett szert nemzetközi szinten is.
Hamar elfeledkeztek a pártelnöki ígéretről, lévén, hogy tavaly 119 sürgősségi kormányrendelet jelent meg a Hivatalos Közlönyben, idén pedig eddigelé 90-et fogadtak el, s még lesz idejük a tavalyi rekord túlszárnyalására…
Az elmondottak illusztrálására előhozakodhatunk olyan példákkal is, amelyek a FIC említett közleményének a nyilvánosságra hozatalakor még csak valahol lengedeztek a honi jogalkotás sűrű homályában. A múlt vasárnap a délelőtti órákban, amint már arról hírt adtunk, a kormányfő egy fiskális költségvetési jogszabályozást módosító sürgősségi kormányrendelet tervezetének a kidolgozására szólította fel a pénzügyminisztert. Hogy átgondoltság volt-e vagy sem, azt nem tudjuk, de azt igen, hogy gondolatolvasás volt: a szaktárca honlapján a déli órákban megjelent egy ilyen jellegű sürgősségi kormányrendelet tervezete, s azt közvitára bocsátották október 9-cel bezárólag. A kormánynál azonban gyorsabban teltek a napok, legalábbis a jelek szerint, ugyanis azt a sürgősségi kormányrendeletet október 4-én elfogadták, s abban többek között az is szerepel, hogy 5%-ra mérsékelik az áfakulcsot a szállodaiparban, az éttermi tevékenységekben (kivéve a szeszesital-felszolgálást), valamint az élményparkokban. Ilyen körülmények között nem túlzás azt állítani, hogy maga a kormányfő és a pénzügyminiszter sem vette komolyan a közvitát, illetve nem tartott igényt a szakelemzők, a gazdasági-pénzügyi elemzők észrevételeire, véleményére és esetleges javaslataira.
Amúgy a kormánynak az ilyenszerű „stílusát” is kifogásolta a FIC, utalva arra, hogy az indokolt 10-30 napos konzultáció helyett a kormány sokszor 24-72 óra alatt letudja a jogszabályozás folyamatát. Ez esetben „körül sem nézve” letudták 72 óra alatt. Az már csak hab a tortán, hogy a csütörtöki kormányülést megelőző, az annak napirendjét tartalmazó hivatalos közleményben ez a sürgősségi kormányrendelet nem szerepelt. Ezt a közleményt 11 órakor adták ki, a kormányülésre pedig 13 órakor került sor, az azt felvezető expozéjában Viorica Dăncilă viszont már említést tett erről a jogszabály-tervezetről.
Igazi cirkuszi mutatványnak bizonyult az, ami történt a parlamentben az off-shore törvénnyel, amelynek négy variánsával is kirukkolt a kormánypárt, még koalíciós partnere, az ALDE honatyáinak az étvágyát is elvéve. A múlt szerdán a dolgokat megsokallta az RMDSZ is, és az átgondolatlanságra való hivatkozással elérte annak újratárgyalását, azaz kezdődhet minden elölről (bár a múlt pénteken a kormánykoalíció csúcsvezetői a szóban forgó törvénynek az ügyében a háttérben megpróbálkoztak a „zöld ágra vergődéssel”).
Más: strasbourgi vitanapot követően csütörtökön Tudorel Toader tárcavezető bejelentette, hogy elkészült az igazságügyi törvényekre vonatkozó sürgősségi kormányrendelet tervezete, amelyet még aznap továbbít a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM). Végül is nem továbbított, mert azt megelőzően „láttamozni” kívánta a két koalíciós párt vezetője, Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu. A kiszivárgott értesülések szerint arra végül is nem adták áldásukat, de ugyanakkor köztük sem tökéletes az egyetértés a kormányrendelet egyik vagy a másik előírásait illetően. Nem más ez, mint átgondolatlan, elhamarkodott és zűrzavaros jogalkotás. Ha egyáltalában az ilyen és ehhez hasonló esetekben megengedhető az „alkotás” szó használata…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek