Átfogó szűrővizsgálat indul

A 3-4 éves csíki gyermekeket vizsgálják

407

Mintegy 1700 csíki gyermek fej­lett­ségét méri fel a csík­szent­már­toni Korai Fejlesztő és Reha­bilitációs Központ, illetve a központ támogatására működő Prosperitas Vitae Egyesület a következő időszakban. A program keretében segítséget nyújtanak az eltérő fejlődésű gyerekeknek.

Játékos formában zajlik majd az óvodai szűrővizsgálatKorai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ

Hétfőn kezdődött, és a tervek szerint februárig tartó szűrővizsgálat során a gyermekek pszichomotorikus fejlettségét vizsgálják, a központ szakemberei az óvodai csoportokban játékos formában mérik fel a 3-4 éveseket, többek között a finommozgás, nagymozgás, beszédkészség fejlettségét, a szociális és érzelmi érettséget. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. finanszírozásával zajló projekt célja a fejlődési rendellenességek felfedezése mellett a felzárkóztatás is, ha egyes gyerekeknél eltérő fejlődést vagy elmaradást tapasztalnak, akkor további ingyenes felmérést, illetve eligazítást és esetenként foglalkozást is biztosítanak – közölte Sógor Enikő, a központ vezetője.

Jó volna korábban felfedezni a rendellenességet
Elmondta, a Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ nyolc éve működik, és a gyermekek több mint fele még mindig csak hatéves kor után kerül hozzájuk, pedig ha fejlődési rendellenesség van, akkor azt sokkal hamarabb észlelni kellene, hisz minél hamarabb fedezik fel, annál hamarabb javítani lehet ezt, illetve meg lehet előzni a következményeit, például a magatartászavarok, tanulási zavarok kialakulását, súlyosbodását. A szakember szerint egyre több, minden ötödik gyermek küzd tanulási, illetve viselkedési zavarokkal már nagycsoportos vagy kisiskolás korban. A szűrőprogram keretében igénylik a szülők beleegyezését és egy, a gyermek fejlődési szakaszaira vonatkozó kérdőív kitöltésére is felkérik a szülőket, akikkel közlik majd a vizsgálat eredményeit.
A program részeként képzést is szerveznek óvópedagógusoknak, az óvodai környezetben megvalósítható korai fejlesztés lehetőségeiről.

Brüsszelben a korai fejlesztésről
Az Európai Parlamentben is sok szó esett nemrég a korai fejlesztésről, Kockázatból lehetőség: Kora gyermekkori intervenció Kelet-Közép-Európában címmel szervezett konferenciát október 16-án Brüsszelben Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke. Sajtóközleménye szerint az eseménnyel arra kívántak rávilágítani, hogy nagymértékben csökken a sérült gyermekek beilleszkedésének lehetősége, amennyiben nem jutnak időben korai fejlesztő szolgáltatásokhoz. A konferencia moderátora Sógor Enikő volt, aki ismertette a hazai helyzetet és ezúttal is kihangsúlyozta egy átfogó kora gyermekkori intervenciós stratégia, valamint egy országos korai fejlesztő rendszer azonnali szükségességét. A 3-4 éves gyermekeket érintő szolgáltatások fejlesztésének szükségességét hangsúlyozta a konferencián Maria Gabriela Zoană szociáldemokrata párti parlamenti képviselő is – számolt be Sógor Enikő. A képviselők mellett hazai és magyarországi szakemberek részvételével is lezajlott konferencián Járóka Lívia irodájának közleménye szerint a jelenlévők egyetértettek abban, hogy meg kell erősíteni a kora gyermekkori intervenció jogi keretét, és kiemelt figyelmet kell fordítani a fejlődési rendellenesség korai feltárására.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek