2021, január 17, vasárnap.

Átalakul a Hagyományos és helyi termékek vására

Augusztustól új program szerint szervezi a vásárokat Csíkszereda Polgármesteri Hivatala. A már bejáratott Hagyományos- és helyi termékek vására a hónap harmadik szombatján lesz az Erőss Zsolt Aréna szomszédságában, itt csak élelmiszereket fognak kínálni a termelők. A kézműves termékekhez pedig minden hónap első és második szombatján, a promenádon juthatnak hozzá az érdeklődők.

A Hargita Népe érdeklődésére Vizi Balázs, a polgármesteri hivatal munkatársa, a vásár szervezője elmondta: a közkedvelt alkalmak szervezését teljes mértékben átvette a csíkszeredai városháza Hargita Megye Tanácsától. Az Erőss Zsolt Aréna melletti helyszínnel kapcsolatosan a szervező kiemelte: megnövekedett az érdeklődés a termelők részéről, ezért úgy döntöttek, hogy külön vásárt szerveznek az élelmiszereket kínálók számára, és külön a kézműves termékeknek. Utóbbiak a promenádon kapnak lehetőséget termékeik értékesítésére minden hónap első és második szombatján. Míg a hónap első vásárán elsősorban a ruházat és ruházati kiegészítők lesznek a középpontban, a második szombatokon az egyéb kézműves termékeké a főszerep. 

Ezen a szombaton az utóbbira készülhetünk: a promenád benépesül egyebek mellett szőttesekkel, faragványokkal, írott párnákkal, festett bútorokkal, kerámiával, népi hangszerekkel. A szervezők elképzelései szerint a kézművesvásárok alkalmával az alkotás folyamatába is rendszeresen betekinthet a közönség különböző mesterségbemutatók alkalmával. A szombati vásáron részt vesz szőtteseivel a nagygalambfalvi Kányádi Vilma is, Kányádi Sándor második unokatestvére, akinek szövőszékes bemutatója az esemény sajátos színfoltjának ígérkezik.

Vizi Balázs hangsúlyozta: a vásárok tematizálása részben a járványügyi előírások betartása miatt vált szükségessé, hiszen nem akarták zsúfoltabbá tenni az aréna melletti helyszínt új standok felállításával. A másik indok volt az átszervezésre a kézművesség különválasztása az élelmiszerektől. Mindezeknek köszönhetően az érkező termelők, mesterek száma jelentősen emelkedhet, az eddigi 40 helyett akár 80-an is megjelenhetnek, bemutatkozhatnak a három vásáros hétvége alatt. A kézművesek a promenád asztalain fogják kínálni termékeiket, így egyszerre húszan jöhetnek, míg a havi élelmiszer-vásárok alkalmával negyven asztalt foglalhatnak el a termelők – részletezte a szervező. Vizi Balázs kiemelte: sok esetben a vásárok jelentik a termelőknek, kézműveseknek az egyetlen rendszeres értékesítési lehetőséget, ezért igyekeztek a lehető legoptimistább megoldást kínálni számukra.

A kézművesvásár szombaton 9.00 órától 18.00 óráig várja az érdeklődőket a promenádon.


Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb