Átalakítaná a polgármester a központot

Egyelőre csak formálódó elképzelés, de ha elnyeri a falubeliek és a szakma tetszését, akkor új irányt szabhat Csíkszentmihály központjának az átalakítása. Izsák-Székely Lóránt polgármester a községházát a Biális-kúriába költöztetné vissza és közösségi tereket nyitna meg a szomszédságában, a jelenlegi polgármesteri hivatalt pedig egészségügyi háznak, illetve tűzoltóállomásnak képzeli el.

Ismét községháza működhet a Biális-kúriában Fotó: Kovács Hont Imre

Még Csíkszentmihályon sem terjedt el a faluközpont átszabásának elképzelése, Izsák-Székely Lóránt polgármester elmondása szerint azonban szakmai berkekből is kapott már pozitív visszajelzést a gondolat, ezért érdemesnek látja felvállalni a közösség előtt. Már csak azért is, mert a községnek rövid időn belül naprakésszé kell tennie az általános területrendezési tervét (PUG), amelynek célszerű lenne figyelembe vennie az átalakítást. A polgármester a középületek felújítását követően az épületek többségének a rendeltetését megváltoztatná: a polgármesteri hivatal a Biális-kúriába költözne, helyébe pedig az egészségügyi ház, míg utóbbi épületet az iskola kapná meg, ha az ötletet felkarolja a faluközösség. A közbirtokosság is sokat segíthetne, mivel neki is vannak fontos ingatlanjai a faluközpontban – véli a községvezető.
Ami van…
Csíkszentmihály központjában a majdnem derékszögben megtörő főút és annak két mellékutcája közrezár egy négyzethez hasonló területet. Ezen a területen található néhány magánház udvarral, mögöttük az állategészségügyi igazgatóságnak egy épülete, velük átlósan a rendőrség és három szövetkezeti épület, ezek között pedig a Biális-kúria, a közbirtokossági tulajdonú régi kultúrotthon, az új napközi, egy iskolai épület és az egészségügyi ház, valamint a Kőkertnek nevezett, szinte focipálya méretű üres terület.
– A község tulajdonát képező Biális-kúria átfogó felújítása ezután következik, az eddigi elképzelések szerint tájház lenne belőle. Vele szemben a közbirtokosság újít fel egy régi épületet. A szomszédságában levő napközi és a kultúrotthon szintén a polgármesteri hivatal tulajdona, akárcsak az a két, bikaistállónak épült ingatlan, amelynek egyikében három iskolai osztály működik, a másikban pedig családorvosi és fogorvosi rendelő, valamint gyógyszertár. Utóbbi kettő mögött találjuk a Kőkertet, amely szintén a község tulajdona. Láthatjuk, hogy a községnek nagy területe van itt, és az átszabásával olyan korszerű központot alakíthatnánk ki, amelyre méltán büszkék lehetnénk – nyilatkozta a polgármester.

…És ami lehet
Ha az elképzelést a közösség és a szakma is felkarolja, akkor évek múlva más-más rendeltetésük lehet a középületeknek.
– Valamikor a Biális-kúria volt a községháza. Az elképzelésem szerint éppen ezért annak felújítása után oda költöztethetnénk a polgármesteri hivatalt, a hivatal jelenlegi székhelyén pedig helyet kaphatna az egészségügyi ház a családorvosi és a fogorvosi rendelővel, valamint a gyógyszertárral, illetve a helyi önkéntes tűzoltó-alakulat számára is fenntarthatnánk termeket, szertárnak pedig alkalmas lenne átalakítás után a hátsó épület. Az így megüresedő jelenlegi egészségügyi házat megkapná az iskola, amely egyébként is teremhiánnyal küzd – részletezte a polgármester.
Ebben a felállásban a parkosított Kőkert szabadtéri rendezvények helyszínéül szolgálhatna, és az iskolának, a napközinek, a polgármesteri hivatalnak köszönhetően pedig állandóan élő, dinamikus faluközpontja lehetne Csíkszentmihálynak.

„A jó terveket segítjük”
A Csíkszentmihályi Közbirtokosság néhány éve vásárolta meg a polgármesteri hivataltól a régi kultúrházként emlegetett épületet, amely a Biális-kúria közvetlen közelében található. Ennek a felújítását tavaly kezdték el, rendezvényhelyszínt akarnak kialakítani belőle. A közbirtokosság korábban a kúria épületében bérelt székhelyet, és területet is vásárolt a szomszédságában, ahová gépei számára színt épített. A közbirtokosság hozzájárulása nélkül tehát elképzelhetetlen a faluközpont átszabása.
– Már a korábbi polgármester is említett területrendezést a Biális-kúria körül, az újabb elképzelést azonban nem ismerem. Ami jó és hasznos, azt érdemes felkarolni, és ha valaki jó tervekkel áll elő, azt segítjük – nyilatkozta lapunknak Tatár Adolf közbirtokossági elnök.

Csák László: életképes megközelítés
A Biális-kúria felújítását már régóta tervezi a helyi önkormányzat, és ennek folyamán alakult ki együttműködésük Csák László vidékfejlesztési szakemberrel, a Pla­nificatio cég vezetőjével. Izsák-Székely Lóránt neki is beszámolt az elképzeléséről.
– A területrendezési tervvel kapcsolatban javasoltuk, hogy a jelenleg kerítésekkel szétszabdalt, eltérő állapotban levő községi tulajdonú ingatlanokat egységes faluközponttá alakítsák. A kúria esetében sokat gondolkodtunk, hogy mi lenne a legjobb rendeltetés. A polgármester megközelítése életképes, remélem, hogy ez lendületet ad a falu fejlesztésében – közölte Csák László. Vizsgálják a pályázási lehetőségeket, és a szakember szerint akár már tavasszal benyújthatnák a műemlék épület felújítását elősegítő pályázatot, olyan formában, hogy az a későbbiekben községháza lehessen.
Az ötletet a közeljövőben közvitára bocsátja a polgármester, és a végleges irány ezután dől el.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb