Átadták az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat

Megfelelő helyre ért az elismerés

294

Post mortem életműdíjat kapott Páll Lajos korondi költő és festőművész, értékteremtő tevékenységéért jutalmazták az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületét, Makkai-Ilkei Ildikó bencédi unitárius lelkész pedig értékmentő munkájáért részesült elismerésben.

Tisztelet a népművészeknek. Tifán Irén elnök átveszi a díjat Fotó: Lőrincz Csaba

Tizenhatodik alkalommal került sor az Udvarhelyszék Kultúrááért díjak ünnepélyes átadására Székelyudvarhelyen. A rangos elismerést minden évben életmű, értékteremtés és értékmentés, néha pedig közösségi kategóriában adják át a magyar kultúra napja alkalmából az arra érdemes személyeknek, szervezeteknek.

Az igényesség szolgálatában
A művelődési házban tegnapelőtt tartott gálaműsor elején Gálfi Árpád polgármester képviseletében Bíró Csaba kabinetvezető köszöntötte az ünnepet és a közönséget, hangsúlyozva, hogy kultúránk adja egyediségünket. Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke pedig a kultúra megtartó szerepéről, az igényesség és mértéktartás fontosságáról beszélt, majd Szőcs Endre, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesületének elnöke a díj születésének körülményeit ismertette. Elmondta, hogy az Udvarhelyszék Kultúrájáért díj a közművelődésben tevékenykedő embereknek szól, az ő munkájukat ismeri el.
Elsőként az életműért járó elismerést adta át Orbán Árpád alpolgármester, Bíró Barna Botond alelnök és Bíró Csaba kabinetvezető. A néhai Páll Lajos korondi költő és festőművész, kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja kimagasló művészi tevékenységével érdemelte ki a díjat, amelynek középpontjában mindig a szülőfalu Korond, a Sóvidék és az ott élő ember állt. A post mortem elismerést fia vette át, majd a díjazottról készült kisfilmet nézhette meg a nagyérdemű. Egyébként mindenkiről készült néhány perces bemutató film, amelyekért a Székelyudvarhelyi Regionális Stúdiót illeti a köszönet.

Népművészet és a közösség szolgálata
A 40 éves Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete létének, jelenének, jövőjének lényege az értékteremtés, emellett ápolja, kutatja a népi értékeket, de a népművészeti nyelv továbbadását is feladatának tekinti. Tifán Irén egyesületi elnök vette át az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjat.
Az alig 200 lelket számláló Bencédbe pár éve egy igazán lelkes és tevékeny fiatal lelkésznő érkezett. Makkai-Ilkei Ildikó családjával ott él az apró kis nyikómenti faluban, életet lehelt az unitárius közösségbe: megírta a falu történetét, meghonosította a kántá­lást, felélesztette a műkedvelő szín­játszást, néptánctáborokat, csa­lád-találkozókat, rendszeses gyer­mek­foglalkozásokat szervez, menti a menthetőt. Ezért az elhivatott tevékenységért ítélte oda a rangos díjat az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület a fiatal unitárius lelkésznek.
A díj maga a szovátai származású néhai Siklódi Zsolt tervezésében és Nagy Gábor székelyudvarhelyi ékszerész kivitelezésében készült emlékplakett.
A gálaműsor Fodor Béla nép­zenekutató összeállításában színre kerülő hagyományos ud­var­hely­széki népzenei előadással zárult. Ezzel elkezdődött a magyar kultúra napjának tiszteletére szervezett négynapos ünnepség Szé­kely­udvarhelyen, majd tegnap délután a Találkozások – In me­mo­riam Kányádi Sándor című kiállítás megnyitójával folytatódott a Haáz Rezső Múzeumban. A további programot kiállítások, színházi előadás is színesíti.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.