Átadták az ökologizált régi hulladéklerakót Gyergyószentmiklóson

97

Befejezték a gyergyó­szent­mik­lósi hulladéklerakó bezárási folyamatát, a nem EU-konform szeméttárolónál végzett munkálatokat a helyszínen tekintette meg az átvételi bizottság – tájékoztatnak közleményben. A bezárást a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer projektjének részeként végezték.

Terepszemle a hulladéklerakónál. Fontos beruházás
Terepszemle a hulladéklerakónál. Fontos beruházás

Mint arról korábban lapunk tájékoztatott, komoly munkát végeztek az elmúlt időszakban a szeméttárolónál: az 1,88 millió lej értékű beruházás során kialakították a lerakó végleges, csonka gúla formáját. A közleményben kifejtik, a gyergyószentmiklósi régi lerakót – a csíkszeredaihoz hasonlóan – korábban egy kubikgödörbe telepítették, így a tervezettnél nagyobb felületet kellett leszigetelni: a 2,64 hektáron elterülő lerakó hozzávetőleg 125 000 köbméternyi hulladékot tartalmazott, ezt 1,85 hektárra tömörítették.
A beruházás során a felhordott agyagos tartórétegre ráterítették a törtkőréteget és a szigetelő geotextíliát. Következő lépésként egy 85 centiméter vastagságú agyagréteget terítettek le, majd erre helyezték a termőföldet, amelyet gyepesítés céljából fűmaggal szórtak be. A munkálatok utolsó lépéseként a letakart hulladékot csapadékelvezető nyílt sáncrendszerrel vették körül, majd bekerítették a telephelyet. Az átadáson a megyei és a gyergyószentmiklósi önkormányzat képviselői mellett a kivitelező, valamint a projektet felügyelő konzulens cég illetékesei voltak jelen.
Az európai uniós óriásprojektben a következő településeken számoltak fel vagy zártak be – környezetvédelmi szempontból nem megfelelő – hulladéklerakót: Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Ma­roshévíz, Borszék, Tusnád­für­dő, Balánbánya, Szentegy­há­za és Székelykeresztúr. A gyer­gyó­szent­miklósi, a maroshévízi, a csíkszeredai és a borszéki telephelyeken a hulladék helyben maradt, a tömörítést követően a lerakók felületét szigetelték, termőtalajréteget helyeztek rá, majd gyepesítették. A többi helyszínről a hulladékot a csíkszeredai lerakóba szállították, majd ökologizálták a területeket.
A borszéki lerakó bezárási munkálatait már korábban átadta a kivitelező, hasonló átadás lesz a következő időszakban Maroshévízen és Csíkszeredában is.
A 2007–2013-as Környezeti Ága­zati Operatív Programban megvalósított Hargita Megye In­tegrált Hulladékgazdálkodási Rend­szere című projekt áfa nélküli értéke 164 millió lej, a kivitelezésre leszerződött érték 142 millió lej. A projekt 70,5 százalékát EU-s forrásokból, 14,2 százalékát kormányalapokból, 15,3 százalékát pedig Hargita Megye Tanácsa saját költségvetéséből fedezik.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek