Átadták a Szent Anna-tó beléptető rendszerét

Megváltozott látogatási szabályok

123

Átadták csütörtökön a Szent Anna-tó új, korszerű beléptető rendszerét, a lázárfalvi Szent Anna Közbirtokosság és a Pro Szent Anna Egyesület ünnepi rendezvényén ugyanakkor a tó múltjáról, jelenéről és jövőjéről szóló előadásokat is tartottak. Ezekből többek közt kiderült: jövőre nemcsak a fürdőzés, hanem a piknikezés is tilos lesz a tó partján.

A belépés már biztosítva. Dósa E. Levente a terveket ismerteti Fotó: HMT sajtószolgálat

Az eseményen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke a Szent Anna-tó múltjáról, képi megjelenítéséről tartott előadást.

Kisebb a baj, mint eddig hittük
Mihály István, a Hargita Megyei Kör­nyezetvédelmi Ügynökség mun­katársa előadásában a Szent Anna-tó mélységét felmérő aktuális kutatásairól számolt be. Elmondta: a tó környékét rendező kezelési terv elkészítése közben kiderült, hogy a nemrég készült légifelvételek tanúsága szerint a tó körvonala alig változott a 60-as években megjelent katonai térképekhez képest. Az elmúlt években ugyanakkor olyan tudományos publikációk jelentek meg, amelyek arról számoltak be, hogy a tó folyamatosan veszít a méretéből, ezért mérték fel újra a tavat. Arra a következtetésre jutottak, hogy a 60-as évekig sokkal nagyobb volt a vízveszteség, mint a hatvanas évektől napjainkig, azaz korai még temetni a tavat, sokáig fog még létezni.

Az új beléptető rendszer
Dósa E. Levente, a Pro Szent Anna Egyesület ügyvezetője a tó és a Mohos-tőzegláp környékének tervezett fejlesztéseiről beszélt. A Hargita Népe kérdésére elmondta: az új korszerű beléptető rendszer leglátványosabb része a sorompóval ellátott jegyautomata, ahonnan a belépőket lehet megvásárolni, az informatikai rendszert a mellette levő információs irodából irányítják. Az információs iroda pedig amellett, hogy részletes tájékoztatást nyújt a turistáknak, hogy mit érdemes megtekinteni a rezervátumban, egyben kasszaként is működik. Készpénzzel és elektronikus formában is lehet fizetni a parkolásért.

Változások jövőtől
Dósa E. Levente hangsúlyozta: a lázárfalvi közbirtokosság mint felelős területtulajdonos fontosnak tartja, hogy a Szent Anna-tó természetvédelmi területhez méltóan valóban védve legyen. A beléptető rendszer ugyanakkor csak egy fontos eleme az új látogatási rendnek, amelyet a közbirtokosság és a Pro Szent Anna Egyesület elképzelt. Jövőre változás, hogy nem csupán a fürdőzés lesz tilos, hanem a piknikezés és napozás is a tó partján, mert ezek az emberi tevékenységek ártanak a tó vízminőségének. Hozzáfűzte: úgy döntöttek, hogy inkább fent a nyeregben biztosítanak piknikezési lehetőséget.
– Aki 2019-től piknikezni szeretne, megteheti a menedékház és a büfé épülete közötti zöld területen, ahol a nyári idényre tűzhelyeket fogunk kialakítani. A másik fontos változás, hogy jövőtől a személygépkocsik nem fognak lejárni a Szent Anna-tó kráterébe – közölte lapunkkal Dósa E. Levente.

Merész tervek
Várhatóan májustól szeptemberig egy busz szállítja majd a tó partjára a turistákat. A fuvar árát a parkolási díj tartalmazza majd. A látogatók a menedékház udvarán parkolnak, és ha nem szeretnének sétálni, akkor buszra szállhatnak. Ez az intézkedés már csak azért is előnyös, mert a parkolóknál megfelelő minőségű illemhelyet tudnak biztosítani, ami kulcsfontosságú szolgáltatás egy ennyire látogatott turistacélpontnál.
Dósa E. Levente még elmondta: arra számítanak, hogy jövőre már üzemeltetni tudják a kempinget is, amely egy- vagy kétcsillagos lesz a tervek szerint. A kemping területén lehet majd tüzet gyújtani, a közbirtokosság biztosítja a fát a tábortűzhöz. Itt is lesznek zuhanyzók és mellékhelyiségek. Hozzáfűzte: a fejlesztési tervükben szerepel még a menedékház felújítása. Továbbá egy látogatói központot terveznek, amely információval látja el a vendégeket a Szent Anna-tóról és a Mohos-tőzeglápról.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek