szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Átadták a Máréfalváért díjat: A sokarcú település

Huszadik alkalommal adták át szombat este a máréfalvi Balázs Imre Képtárban a Máréfalváért díjat. Ezúttal László Szilárd önkéntes tűzoltóparancsnokot, a Forrás Tűzoltó Egyesület elnökét tüntette ki a Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület.

A faluért végzett áldozatos tevékenységet díjazzák                                                                Fotó: Nagyálmos Ildikó

Az ünnepség kezdetén az egyesület elhunyt tagjairól – dr. Dávid Lajosról, Kovács Piroskáról és Mihályról, József Veronikáról és Dávid Eszterről – emlékeztek meg a jelenlévők.
Szallós Kis Judit egyesületi elnök köszöntötte az egybegyűlteket és elmondta: a Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület Máréfalváért díja 2000-ben jött létre Dávid Emil, Dávid Balázs és néhai dr. Dávid Lajos felajánlásával. Péter László aldunai-bukovinai származású képzőművész készítette az emlékérmét, mely székelykapu motívumba sűríti az elismerés méltóságát. Ezzel a falu érdekében végzett önzetlen áldozatos tevékenységet díjazzák és ösztönzik. Ez a díj méltatja a kimagasló eredményt, a kedvező falukép kialakításához és megerősítéséhez, a falu megismertetéséhez, népszerűsítéséhez való hozzájárulást.

A díj nemcsak elismerés
– Ha számba vesszük eddigi, huszonhárom díjazottunk névsorát, megállapíthatjuk, hogy egy sokszínű Máréfalva képe rajzolódik ki, hisz minden név mögött egy többé-kevésbé népes csapat áll, akik tevékenységükkel élővé, változatossá és élhetővé teszik a máréfalvi létet. Világi, egyházi, kulturális, gazdasági, sport, katasztrófavédelem, ifjúsági, szép­ko­rúakkal, tudományos és szociális területen tevékenykedő cso­portok munkájáról van szó. Az is kitetszik, hogy akkor hatékony ez a munka, ha kerül olyan karizmatikus egyéniség a csoportba, aki képes jövőbe látó módon gondolkodni, ehhez társakat találni, bizalmat kelteni, a csapathoz tartozás jó érzését kialakítani-fenntartani, és a hitet életben tartani, hogy hasznos és fontos az ő küldetésük. Az is fontos, hogy tudomást szerezzünk a csoportok tevékenységeiről, eseményeiről, időnként mi is résztvevői legyünk a rendezvényeiknek. Minden méltatásnál beszédesebb a cserkésztalálkozó gyerekeivel együtt játszani, egy-egy focimeccsre ellátogatni, a Medvenyelv csapatát biztatni, betekinteni a Tájház udvarára a Kaláka tábor munkásnapjain, utcánként főzőversenyre jelentkezni, ügyességi próbán részt venni a tűzoltónapokon és a szépkorúak kosaras bálján ott lenni, műsorukat megnézni, az Összefogás Háza bibliatáborába belátogatni, a kenyérszaporítás csodáját megélni, a karácsonyi horgolókörrel hangolódni az advent során, gyermeklakodalomba menni, Katalin-napi kosaras bálon születésnapot ünnepelni, a kívül-belül megújuló templomban imádkozni, hálákat adni, ifi misékre, szentségimádásokra járni. Így szerveződött fokozatosan a máréfalvi civil élet egymással jó kapcsolatban lévő csoportokba, egyesületekbe, körökbe. Egymás munkáját megismerve, elismerve, támogatva lesz közösségünk élő közösség. Mindannyian gazdagabbak leszünk ezáltal, azt érezzük, jó itt élni, jó máréfalvinak lenni, közünk van egymáshoz a rokoni kötelékeken túl, itthon vagyunk! – fogalmazott Szallós Kis Judit, aki hozzátette, a díj nemcsak elismerés, hanem a további elköteleződés záloga is, akikre a díjátadás után is számíthat a közösség, munkájukra igény van.

Szívén viseli hivatását
Kovács Imre polgármester lau­dációjában kiemelte: László Szilárd 2016-ban tizenegy alapító taggal hozta létre a Forrás Tűzoltó Egyesületet, 2017-ben már megrendezték az első Máréfalvi Tűzoltó Napokat. A rendezvénnyel járó adminisztrációs munkát is László Szilárd vállalta, időt és energiát nem sajnálva.
– Máréfalva Polgármesteri Hivatala katasztrófavédelmi eszköztárának bővítésekor Szilárd mindig helytálló javaslatokkal és ötletekkel segített, hiszen szívén viseli ezt a hivatást. Az egyesület 2018-ban karácsonyi jótékonysági bált szervezett, az itt összegyűlt adományokból és a lakosság támogatásával kisbuszt vásároltak. Megalakulásuk óta számos versenyen részt vettek a Hargita Megyei Katasztrófavédelemmel együttműködve. Tudására és ambíciójára a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének elnöke is felfigyelt. Idén a Zetelakán megrendezett Szent Flórián Vándorkupán moderátori szerepet is betöltött. A körzeti versenyek mellet több alkalommal szakmai bemutatókat szerveztek a helyi Nyirő József Általános Iskola tanulói számára. Az említett tevékenységek főként szakmai jellegűek. Versenyeken, rendezvényeken, bemutatókon kívül önkénteseink már több éles helyzetben is bizonyították rátermettségüket – mondta Kovács Imre polgármester, bízva abban, hogy a tűzoltók továbbra is felelősséggel és odafigyeléssel folytatják munkájukat.
László Szilárd meghatódva köszönte meg a díjat, és elmondta, többször előfordult, amikor önkéntesként feláldozta idejét és energiáját, hogy megkérdezték: megéri? „Igen, megéri, nem csak ezekért a pillanatokért. Igyekszem méltón viselni ezt a díjat, hogy ezután is büszke lehessen rám a falu. Ezt a kitüntetést sok darabra kellene felszeletelni, mert egyedül ezt nem tudtam volna elérni: szükségem volt az önkéntes tűzoltókra, a családomra és a Jóistenre. A díj nálam van ugyan, de sok mindenkinek van része benne” – mondta László Szilárd.
A Rozettás lányok és az egy éve alakult ifjúsági együttes szívhez szóló ünnepi műsorral köszöntötték a díjazottat.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb