2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Átadták a Jakab Antal-emlékdíjakat

Hatodik alkalommal tartotta meg díjátadó ünnepségét a Jakab Antal Keresztény Kör (JAKK), a helyszín ezúttal a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon kápolnája volt. Idén is két Jakab Antal-emlékdíjat osztottak ki: a 25 évvel ezelőtt alapított Gyulafehérvári Caritas legnagyobb létesítménye, a gyergyószentmiklósi idősek otthona, illetve a szintén 25 éve újraindított Keresztény Szó elnevezésű havi- és a Vasárnap hetilap, valamint az ezeket kiadó kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület részesült az elismerésben.

Szőcs Csaba veszi át a díjat. Elismerés
Szőcs Csaba veszi át a díjat. Elismerés

[dropcap]A[/dropcap] Jakab Antal Keresztény Kört a gyergyó­szent­miklósi származású, jelenleg azonban Ausztriában élő dr. Vencser László kanonok és Varga Gabriella budapesti újságíró alapította 2010. március 13-án, a névadó megyéspüspök születésének 101. évfordulóján.
A keresztény kör alapítói voltak egyben a gyergyószentmiklósi díjátadó ünnepség házigazdái is. Mint fogalmaztak, céljuk a néhai erdélyi püspök emlékének, szellemi értékeinek és munkásságának továbbvitele, emellett a dr. Jakab Antal által képviselt értékek mentén tevékenykedők munkájának elismerését is fontosnak tartják.
Elsőként Szőcs Csaba lelkipásztor, a 25 évvel ezelőtt újraindított Keresztény Szó és a Vasárnap elnevezésű egyházi lapok, valamint az ezeket kiadó kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója vette át a díjat.
Az elismerés egyébként mindkét esetben egy – Kolozsi Tibor szobrászművész által alkotott – bronzplakettet, egy díszoklevelet és az ausztriai Linz egyházmegye lapja, a Kirchenzeitung jóvoltából 1000 eurót tartalmazott.
– Az elmúlt 25 év mellett ez az elismerés a jövő felé is mutat – közölte Szőcs Csaba, mondván, az egyesület internetes honlapját kívánják elkészíteni a támogatásból. Az egyházi lapok munkatársa, Gábor Csilla kifejtette: a legfontosabb, hogy továbbra is kitartsanak abban, ami eddig is jellemezte munkájukat.
Magyari Vencel, a gyergyó-
szentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon igazgatója köszönetek egész sorát fogalmazta meg a díj átvételekor, mondván: a csapat mindig megállta a helyét.
Hozzátette, az 1000 euróból az intézmény udvarát teszik szebbé, és bizony sokat gondolnak a jövő nyújtotta lehetőségekre is.
Portik-Hegyi Kelemen főesperes, plébános levelét Sajgó Balázs lelkész olvasta fel a jelenlévőknek, az ünnepi hangulatról pedig a marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes gondoskodott.
A rendezvény fővédnöke Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke volt.
A Jakab Antal-emlékdíjat minden évben egy pap és egy világi személyiség kapja, és mint arra a díj alapítói rámutattak: 2016-ban Magyarországon osztják ki az elismeréseket.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb