Átadták a Gál Sándor-díjakat: A közösséggyarapító munka jutalma

81

Az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás által alapított Gál Sándor-díjat idén Kristó Tibor költő, szerkesztő és dr. Balázs Lajos tanár, néprajzkutató vehette át.

Kristó Tibor átveszi az elismerést. A közösség szolgálatáért járt a díj

Évzáró közgyűlésen, Csíkkozmáson adta át a Gál Sándor-díjait a Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás.
– Az elismeréssel olyan személyek munkáját szeretnénk értékelni, akik rendkívüli tevékenységükkel a közösséget szolgálják, a régió hírnevét öregbítik – hangsúlyozta Gergely András, a fejlesztési társulás elnöke.
Idén két példaértékű személyiség, Kristó Tibor költő, szerkesztő és dr. Balázs Lajos tanár, néprajzkutató munkásságát jutalmazták. A díjazottak átvehették a Sárpátki Zoltán által készített, Gál Sándort ábrázoló szobrot és az oklevelet.
Kristó Tibor költő és szerkesztő munkái igazán figyelemre méltók, hogy párat említsünk: verseit közölték az irodalmi folyóiratok és a napisajtó, számos kötete jelent meg. Lapelődünk és lapunk munkatársaként több ezer riportot és publicisztikai írást jegyzett, ugyanakkor nevéhez fűződik közel ezer néprajzi tárgy begyűjtése is.
– Balázs Lajos néprajzi kutatásainak eredményeként hiánypótló kiadványok jelentek meg, amelyek ráirányítják a figyelmet a székely népi kultúrára – emelte ki a társulás elnöke.
A néprajzkutató monográfiákat írt Csíkszentdomokos születési, házassági, elmúlással és halállal kapcsolatos szokásvilágáról. Közel 300 adatközlővel beszélgetett e témákról, amely alapján évről évre több mint száz tanulmányt közölt.
– Az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás 2010-ben létrehozta a Gál Sándor-díjat – jegyezte meg Gergely András, a társulás elnöke. Hozzáfűzte: az utóbbi években több kimagasló személyiség részesült erkölcsi elismerésben a díjazás során, mint Tamás József püspök, Márton Árpád festőművész, Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila parlamenti képviselő, Böjte Csaba ferences szerzetes és több Csík térségi polgármester.
A társulás ugyanakkor a régió fejlesztését szolgáló kulturális és sportrendezvényeket is támogatja.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek