2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Átadták a forgalomnak a décsfalvi hidat

Polgármesterek, szenátor- és képviselőjelöltek, illetve megyei vezetők jelenlétében adták át tegnap a forgalomnak a décsfalvi hidat, amely a Nagy-Küküllőt átszelve két községet köt össze.

Elsőként Kányádi György nagygalambfalvi tiszteletes adta áldását a hídra, amelyben kérte az Istent: óvja és védje meg a hidat az árvizektől, természeti csapásoktól, katasztrófáktól, tartsa szemét a hídon, az átkelőkön, óvja és őrizze meg őket a testi sérülésektől, nemzedékről nemzedékre. Az áldást követően a híd két oldalán lévő községek polgármesterei szóltak az egybegyűltekhez. Nagygalambfalva polgármestere, Gyerkó Levente szerint a köztudatban décsfalvi hídként emlegetett híd valójában nagygalambfalvi és Szék hídjának nevezik. A beruházás kapcsán elmondta: hét esztendővel ezelőtt merült fel az új híd igénye, hisz a régi több mint százéves volt. Akkor vették fel a kapcsolatot a megyei tanács vezetőségével, akik felismerték és felfogták a híd szükségességét, és megtették a kellő lépéseket, hogy az új híd megépüljön. Ülkei Zoltán, Bögöz község újonnan megválasztott elöljárója gratulált a beruházás megvalósításához, és azt kívánta: ez a híd ne csak a két község lakosságát kösse össze, hanem a székelységet is, és tegyen jó szolgálatot ennek a vidéknek.

Antal Lóránt szenátor szerint a híd nemcsak közösségeket, térségeket köt össze, hanem politikai egyességeket is.

– Ma az összefogás listájával állunk önök előtt, megérett az erdélyi politikai palettán egy olyan együttgondolkodás és összefogás, ami teljes mértékben az erdélyi magyarok elképzeléseit, elvárását képezi le a politikummal szemben. Nekünk az a feladatunk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a térséget úgy képviseljük, ahogy azt tőlünk elvárják, és minél aktívabban jelen legyünk önök között, hogy a problémákra megoldásokkal tudjunk előrukkolni. Feladatunk, hogy központi költségvetésből, kormányzati forrásokból, uniós forrásokból pénzt hozzunk a székelyföldi településekre – fogalmazott, majd gratulált a megyei tanácsnak, hogy saját forrásból sikerült megvalósítani az új hidat.

Zakariás Zoltán képviselőjelölt felszólalásában elmondta: minden megvalósításnak örül, kiváltképp annak, ami Hargita megyében, Udvarhelyszéken történik.

– Valószínűleg kikopik a Facebook-ról az a mindennapos kérdés, hogy járható-e a décsfalvi híd. Bízom benne, hogy ez a pillanat is hozzájárul ahhoz, hogy a választópolgárok ráfigyeljenek a vasárnapi választásra, a politikai összefogás létrejött, a járványügyi mutatók lefelé jönnek és bízunk abban, hogy jó eredményt fogunk elérni a hétvégén – hívta fel a figyelmet a parlamenti választások fontosságára.

Borboly Csaba megköszönte munkatársainak a munkát, illetve az itt élők türelmét, Bíró Barna Botond pedig arra tért ki, hogy ez a híd is összefogás eredménye, ami annak köszönhető, hogy kiválóan együttműködik a megye önkormányzata a térség önkormányzataival. A 38 méter hosszú betonhídon gyalogosátkelő is épült. Az ünnepélyes szalagvágáson részt vevők a régi híd történetét bemutató fényképeket is megtekinthették, majd az elnök és alelnök egy fahordót gurított át az hídon, majd átadták a forgalomnak.


Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb